Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDERSON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Anderson

Periode

2004 - heden

Genre

alternative, pop, singer-songwriter

Online

Officiële website

Anderson

Anderson is het duo Bas van Nienes en Jeroen van der Werken uit Ridderkerk. Ze maken zogenaamde indietronics: akoestische gitaarliedjes aangevuld met electronica. Het debuutalbum We Radio Anderson krijgt een wereldwijde release wat leidt tot tournees door Europa en de Verenigde Staten.
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen van der Werken   elektronica, gitaar, zang
Bas van Nienes   elektronica, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2000   Martijn Groeneveld
2008   Martijn Groeneveld

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

27-6-20, Roskilde Festival, Roskilde

Biografie Anderson

Anderson is het duo Bas van Nienes en Jeroen van der Werken uit Ridderkerk. Ze maken zogenaamde indietronics: akoestische gitaarliedjes aangevuld met electronica. Het debuutalbum We Radio Anderson krijgt een wereldwijde release wat leidt tot tournees door Europa en de Verenigde Staten.

2004

Het akoestisch spelende duo Bas van Nienes en Jeroen van der Werken doen hun eerste live-optredens onder de naam Anderson. Na twee optredens winnen ze de Grote Prijs van Zuid-Holland. Anderson verrijkt het eigen geluid door elektronische instrumenten toe te voegen. Hun repertoire is vergelijkbaar met onder meer het Noorse Kings of Convenience en het Amerikaanse The Postal Service. Hun demo wekt interesse bij het label Volkoren. In de zomer starten de opnamen van het eerste album samen met engineer Martijn Groeneveld en de producers Minco Eggersman (ME, the spirit that guides us, at the close of every day) en René de Vries (this beautiful mess). In december wint Anderson de publieksprijs tijdens de finale singer/songwriter van de Grote Prijs van Nederland.

at the close of every day Martijn Groeneveld Minco Eggersman

2005

Anderson Het debuut We Radio Anderson komt uit in Nederland, België en Luxemburg. De reacties in de pers zijn lovend. Het Belgische dagblad De Morgen roept de cd uit tot Album van de Week. Het succes van de plaat leidt tot optredens in het Nederlandse clubcircuit op podia als Paradiso, Nighttown, Ekko, 013 en Vera plus optredens in Zweden (Jrock festival) en de Westkust van de Verenigde Staten (september/oktober). In december gaat het duo de Amsterdamse studio in van René Dufry om nieuwe nummers op te nemen. Het laatste optreden in 2005 is tijdens het Indie Music Festival in het Belgische Gent.

2006

We Radio Anderson komt via Decoder Records ook uit in Duitsland en Oostenrijk. In Japan wordt de cd in oktober uitgebracht door het in Tokio gevestigde This Time Records. De Japanse release bevat als bonus het nieuwe nummer Sleepless In Tokyo en remixen door Kettel en Findel. Het nummer Mr & Mrs Benson komt terecht op de Volkerencompilatie The Pet Series: Volume 5. Er volgen optredens in Tsjechië (o.a. Freakfest Cerveny), Zweden (Frizon Festival), Finland (Humle Festival) en Duitsland. In oktober gaat een tweede tournee van start door de Verenigde Staten met optredens in o.a. Milwaukee, Springfield, Kansas City, Belleville en Holland (Michigan).

Kettel

2007

Anderson werkt thuis in Zeeland en in het noorden van Zweden aan nieuw songmateriaal.

2008

Het album It Runs In The Family bevat één centraal verhaal dat wordt verteld via tien personages in tien verschillende landen. Naast invloeden van groepen als The Postal Service en The Notwist is de intieme sfeer van het debuutalbum uitgebreid met zwaardere beats en synthesizers en ritmes die teruggrijpen naar de jaren tachtig. De twee leden van Anderson hebben de muziek zelf geproduceerd en opgenomen. De plaat bevat productiebijdragen van René de Vries en Martijn Groeneveld (tevens eindmix). Lydia van Maurik-Wever (Brown Feather Sparrow) neemt in enkele nummers de achtergrondzang voor haar rekening.

Brown Feather Sparrow

2009

Anderson Anderson tekent een licentie- en publishingdeal voor Noord-Amerika bij Urband And Lazar Records. De band vertrekt op 4 maart naar Amerika voor een tournee van twee weken, via Chicago naar Los Angeles en San Francisco. Hun album It Runs In The Family wordt begin juni uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada. De videoclip bij de tweede single Michael * Running On The Asphalt is opgenomen in Hollywood en geregisseerd door Matthew Stubstad. Na de albumrelease volgt een wereldtournee die op 19 juni van start gaat in Japan. Na een optreden in Noorwegen en een in Zweden (begin juli) vertrekt het duo opnieuw naar de Verenigde Staten voor een tournee die 8 juli begint met een albumpresentatie in Los Angeles. Terug in Europa wordt de tournee voortgezet op het Youth Camp Festival in het Zweedse Borås (23 juli). Tot en met september speelt Anderson in Nederland (o.a. Flevo Festival), Duitsland (o.a. Freakstock in Borgentreich en Jugend Kultur Festival in Solingen) en Slowakije.

2010

Voorafgaand aan het volgende album biedt Anderson vijf remixen aan als gratis downloads: een remix van de single Oh Solitude van de Deense zangeres RebekkaMaria en bewerkingen van Andersons Trevor * On The Dancefloor door The Bells, Oh Boy, Ronnieism en Timo Rozendal.

2011

Anderson last een pauze in. Het liedje Imagine You In Front Of Me uit 2005 wordt gebruikt in een reclame van de Griekse koekjesfabrikant Papadopoulou. Met de opbrengsten worden opnamen gemaakt voor Mensenkinderen, het soloproject van Bas van Nienes.

Mensenkinderen

2012

Bas van Nienes komt op 30 januari met zijn debuutalbum Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong, een Nederlandstalige cd onder de naam Mensenkinderen met herinneringen aan het Nederland uit de jeugd van de zanger. Het label Volkoren omschrijft muziek als intieme, krakkemikkige indie-electro met raakvlakken met muziek van The Innocence Mission, Sufjan Stevens en Loney Dear.

Discografie Anderson

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anderson

Audio/Video Anderson

Video Anderson

Trevor * On the Dancefloor
Trevor * On the Dancefloor
anderson in Papadopoulou ...
anderson in Papadopoulou TV commercial
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trevor * On the Dancefloor

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer