Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEAVER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Beaver

Periode

1992 - 2003

Genre

stonerrock

Online

Officiële website

Beaver

Vanuit Amsterdam opererend gezelschap, dat al stonerrock maakt voordat de term wordt uitgevonden. Niet voor niets geldt Beaver als voornaamste exponent van het genre in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Joszja de Weerdt   gitaar
Milo Beenhakker   basgitaar
Eva Nahon   drums
Roel Schoenmakers   gitaar, zang

Overige muzikanten

Scott Reeder   basgitaar
Guy Pinhas   basgitaar
Tos Nieuwenhuizen   gitaar

Genoemd in de biografie van

1990   God

Biografie Beaver

Vanuit Amsterdam opererend gezelschap, dat al stonerrock maakt voordat de term wordt uitgevonden. Niet voor niets geldt Beaver als voornaamste exponent van het genre in Nederland.

1989 - 1992

Roel Schoenmakers en Eva Nahon werken al sinds het eind van de jaren tachtig samen. Het is in die tijd een komen en gaan van muzikanten. In de beginperiode van Beaver maakt onder anderen Scott Reeder deel uit van de bezetting. Hij duikt later op in het Amerikaanse Kyuss. Guy Pinhas is zijn vervanger. Ook Tos Nieuwenhuizen (ex-Jesus & The Gospelfuckers, ex-God) speelt enige tijd in Beaver. Nadat Pinhas naar de Verenigde Staten is vertrokken om zich bij The Obsessed te voegen, bereikt Beaver eindelijk een stabiele bezetting. Naast Schoenmakers en Nahon bestaat de band vanaf eind 1992 uit Milo Beenhakker en Joszja de Weerdt (ex-God).

God Jesus & The Gospelfuckers

1993

Aan het begin van het jaar toert Beaver door Duitsland, Zwitserland en Italië met The Obsessed. In hetzelfde jaar verschijnt via het Duitse blad Mower een single waarvoor Beaver, Mother, Clutch en The Obsessed elk een nummer aanleveren. Ook maakt Beaver een eerste demo.

1994

Beaver treedt her en der in den lande op, onder meer met The Melvins. De band werkt voorts aan een tweede tape.

1995

In dit jaar begint het voor Beaver wat beter te lopen. De contacten die met Scott Reeder zijn blijven bestaan zorgen ervoor dat de Amsterdammers een korte tournee met Kyuss kunnen ondernemen. Het brengt hen op podia in Nederland en België en in contact met Kyuss-gitarist Josh Homme.

1996

In maart verschijnt het titelloze debuut van Beaver. De cd bevat opnamen uit de periode 1993-1995 en kan op redelijke kritieken in de muziekpers rekenen. Inmiddels werken Nahon en Beenhakker aan Josh Hommes Queens Of The Stone Age-project.

1997

De eenmalige samenwerking tussen Homme, Nahon en Beenhakker resulteert aan het begin van het jaar in een bijdrage aan de Burn One Up! stonerrock-verzamel-cd van Roadrunner Records. Intussen gaan de werkzaamheden met Beaver gewoon door. In september komt het tweede album uit: The Difference Engine. De cd wordt enthousiast onthaald in de muziekbladen. Tegelijkertijd met het verschijnen ervan start een tournee door het Nederlandse clubcircuit met de stonerrockers van Celestial Season en 7Zuma7.

7Zuma7 Celestial Season

1998

Aan het begin van het jaar speelt de band op Noorderslag. In de loop van het jaar treedt Beaver geregeld op in Nederland met (opnieuw) 7Zuma7 en Celestial Season. Beaver levert een bijdrage aan de Stoned Revolution-verzamelaar. In september komt de split-EP van Queens Of The Stone Age en Beaver uit. De plaat verschijnt via het Amerikaanse Man’s Ruin-label op gekleurd vinyl in een oplage van 2000 stuks als 10". Het album wordt ook als minicd uitgebracht.

1999

In februari toert Beaver met 35007 door Nederland en Duitsland. In Nederland staan beide bands in die maand op twee Roadburn Festivals (georganiseerd door het gelijknamige Internetmagazine), met onder meer Cathedral en Orange Goblin. Eind juli treedt Beaver op tijdens het Krach Am Bach-Festival in Duitsland. In studio The Void in Eindhoven neemt Beaver met producer Pieter 'Pidah' Kloos (Motorpsycho, 35007) de derde volledige cd op. Op 25 oktober komt Lodge uit. In september wordt eerst nog getoerd door Nederland, België, Italië, Oostenrijk en Duitsland met het Amerikaanse Spirit Caravan.

35007

2000

Beaver Beaver speelt in januari tijdens een showcase van Man's Ruin in Hollywood. De band gaat in juli The Void te Eindhoven in voor de eerste opnamesessies voor een nieuw album. In november probeert Beaver het nieuwe materiaal uit tijdens een Europese tournee waarbij de groep voor het eerst in Engeland speelt. In december gaat de band terug naar de studio om het album Mobile af te ronden.

2001

Mobile verschijnt in mei bij Man's Ruin.

2003

Beaver houdt op te bestaan. Gitarist Tos verhuist naar 35007 waar hij Bertus Fridael vervangt.

35007

Discografie Beaver

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Beaver

Audio/Video Beaver

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer