Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN STENEKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1935 - heden

Genre

country, gitaar, zang

Online

Officiële website

Ben Steneker

Ben Steneker uit het Twentse Haaksbergen is een van de pioniers van de country-muziek in Nederland. Zijn bijnaam is de Godfather of Dutch Country. Na een muzikale start bij Lydia’s Melody Strings in de jaren 1959-1960 en een singletje in de groep Jane & Ben (1960), begint Ben Steneker in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1961   Addy Kleijngeld
1980   Major Dundee
1997   Waylon

Biografie Ben Steneker

Ben Steneker uit het Twentse Haaksbergen is een van de pioniers van de country-muziek in Nederland. Zijn bijnaam is de Godfather of Dutch Country. Na een muzikale start bij Lydia’s Melody Strings in de jaren 1959-1960 en een singletje in de groep Jane & Ben (1960), begint Ben Steneker in 1960 aan een indrukwekkende solocarrière. In 1973 begint hij de Country Stones, waarin hij een duo vormt met Ine Dijkstra. In 1998 ontvangt Steneker in Wenen de Lifetime Achievement Award voor zijn levenslange toewijding aan de Amerikaanse country-muziek.

In bezetting van

Country Stones   gitaar, zang
Lydia & Her Melody Strings   gitaar

1959 - 1961

Ben Steneker start zijn muzikale loopbaan in de begeleidingsband Melody Strings van de Apeldoornse country-zangeres Lydia (= Lydia Tuidenburg). Zij hebben met het nummer Send Me The Pillow You Dream On een grote hit. De single verblijft maar liefst negen maanden in de hitlijst en behaalt een vierde plaats. Lydia & Her Melody Strings vertegenwoordigen Nederland in 1959 tevens voor het Knokke-festival. Onder de naam Jane & Ben brengt Steneker de single Don't Fence Me In uit. Vervolgens start Ben Steneker een solocarrière op.Zijn eerste single It Doesn't Matter Anymore verschijnt in 1960.

Lydia & Her Melody Strings

1962 - 2000

Met de singles Lonely River Rhine (1962) en From A Jack To A King (1963) heeft Steneker bescheiden hits. Vele releases zullen volgen zonder dat hij dit succes kan evenaren. In 1973 start Steneker de Country Stones op, waarin hij een duo vormt met Ine Dijkstra. Pas in 1984 weet Steneker met het duet Aan Elke Vrouw Waar Ik Eens Van Hield met Henk Wijngaard de aandacht van het grote publiek weer te trekken. In de Nederlandse countrywereld zal de naam Ben Steneker telkens weer blijven opduiken, wat hem de bijnaam Godfather Of Dutch Country zal opleveren. Ook in het buitenland is de waardering groot. In 1998 ontvangt Steneker in Wenen de Lifetime Achievement Award voor zijn levenslange toewijding aan de Amerikaanse country-muziek. Ben Steneker heeft een dochter, Carmen, en een zoon, Marco, die beiden in de country-muziek actief zijn.

Country Stones

2005

Like Father, Like Daughter, een verzameling duetten met dochter Carmen, verschijnt zowel op cd als op dvd.

2006

Ben Stenekers uitvoering van het nummer Donna Carmela inspireert de Amerikaanse countryzanger Cerrito om ook een versie op te nemen.

2007

Op 2 november viert Steneker in Het Wapen Van Beckum te Beckum het feit dat hij 50 jaar in het vak zit. Tijdens de jubileumshow ontvangt hij de band Savannah, Dick van Altena, Joost van Es, Johan Jansen, Sandra Vanreys, Wim van de Vliert, Jacqueline van der Griend, Carmen Steneker en Ruud Hermans.

Discografie Ben Steneker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ben Steneker

Video Ben Steneker

Ben Steneker ♪ It Doesn't...
Ben Steneker ♪ It Doesn't Matter Anymore ♫ 1960
Ben Steneker ♪ Roosmarie ♫
Ben Steneker ♪ Roosmarie ♫
Ben Steneker ♪ Dromen, ve...
Ben Steneker ♪ Dromen, verliefdheid en wijn ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ben Steneker ♪ Dromen, verliefdheid en wijn ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer