Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE FOUR TAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1965 - 1971

Genre

amusementsmuziek

De Four Tak

Amusementsorkest uit Oud Gastel dat in 1970 een grote hit scoort met Kus Me Voor De Laatste Keer. Het orgel van Cees Tak zorgt voor het specifieke geluid van de groep. Vanaf de jaren tachtig doet de groep meerdere reünieoptredens.
Volledige biografie...

Bezetting

Fons Tak   drums
Henk Tak   zang
Cees Tak   orgel
Kees Tak   accordeon, basgitaar

Overige muzikanten

Ricardo Sapulete   gitaar
Corrie Tak   zang
Michel Balemans   drums
Jac Geerts   basgitaar
Jules Ketelaars   drums

Biografie De Four Tak

Amusementsorkest uit Oud Gastel dat in 1970 een grote hit scoort met Kus Me Voor De Laatste Keer. Het orgel van Cees Tak zorgt voor het specifieke geluid van de groep. Vanaf de jaren tachtig doet de groep meerdere reünieoptredens.

1965

The Four Tak komt in februari voort uit The Midnight Blues, een band waar de drie broers Henk, Cees en Dingeman Tak deel van uitmaken. Als Dingeman afhaakt gaan de overgebleven broers verder met Kees Tak en Fons Tak. Zij zijn geen familie, maar hebben toevallig dezelfde achternaam. Tak is namelijk een vaak voorkomende naam in Oud Gastel. Het kwartet speelt smartlappen in diverse cafés en feestzalen.

1969

De groep neemt een eigen compositie op bij Telstar in Weert. Op 11 november komt de derde single uit, een bewerking van een oud Indisch volkslied Patjar Keling wordt opnieuw bewerkt door Cees en Henk Tak en Op De Tandem wordt de carnavalsplaat van de regio.

1970

Fons Tak wordt in maart vervangen door Michel Balemans. Na drie singles voor Telstar wordt het lidwoord 'the' verruild voor 'de' en gaat de groep verder als De Four Tak. De vierde single Kus Me Voor De Laatste Keer wordt in april een hit in Nederland. Het plaatje krijgt de platinastatus. Opvallend in het nummer is het vibrerende geluid van de elektrische accordeon aangevuld met vrouwenzang in het achtergrondkoor. Op de B-kant staat een Nederlandse parodie van het Beach Boys-liedje The Cotton-Song. De populariteit van De Four Tak leidt tot televisieoptredens in Eddie Go Round Show (Eddie Becker), Op Volle Toeren (Chiel Montagne) en Een lach en een Traan (Johnny Hoes). De fanclub telt ongeveer 1500 leden. De groep wordt semi-professioneel en tekent een contract bij manager Jan Vis. De single Sonja wordt geschreven Veronica-DJ Stan Haag en wordt ook een hit.

1971

Kees Tak verlaat de band in maart. Hij gaat samen met Michel Balemans verder als De Pedro's, een kleinere formatie die hij beter kan combineren met zijn rijschool en zijn studie op het conservatorium. De twee worden vervangen door Jules Ketelaars en Jac Geerts.

1972

De overige leden gaan verder, ondermeer als het duo Corrie & Henk (het echtpaar Corrie en Henk Tak), maar stoppen in 1972 op hun hoogtepunt na onenigheid met manager Jan Vis.

1983 - 1985

In de eerste helft van de jaren tachtig wordt de band opnieuw opgericht om puur voor de lol eens per jaar op te treden. De fanclub wordt nieuw leven ingeblazen. De groep bestaat nu uit Corrie en Henk Tak, Cees Tak en Jules Ketelaars (ex-Electronica's). Kees Tak voegt zich bij de reünie. De sologitaarpartijen zijn voor rekening van Ricardo Sapulete. Deze bezetting stopt in 1985.

1997 - 2000

Corrie, Henk, Cees, Kees en Jules komen in 1997 en 2000 weer bij elkaar voor een reünie.

2001

Op 29 september is het volgende optreden van De Four Tak. De bezetting is dan: Henk, Kees, Cees en Corrie Tak, Jules Ketelaars en Ricardo Sapulete.

2003

Dit jaar doet de band twee optredens buiten Oud Gastel: een in Hoogeveen en een in Stadskanaal.

2010

Henk Tak overlijdt 24 januari op 71-jarige leeftijd.

Discografie De Four Tak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Four Tak

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer