Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DEATH LETTERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Death Letters

Periode

2006 - heden

Genre

bluesrock, garagerock

Online

Officiële website

Death Letters

Death Letters is een tweemansformatie uit Dordrecht, vernoemd naar het nummer Death Letter van de Amerikaanse bluesmuzikant Son House. Op hun debuutalbum uit 2009 speelt het duo een mix van punk en blues, in de lijn van bands als The Black Keys en The White Stripes. Vanaf het tweede, in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Victor Brandt   drums, percussie
Jordi Ariza Lora   basgitaar, gitaar, piano, sampler, synthesizer, zang

Genoemd in de biografie van

2011   De Staat

Biografie Death Letters

Death Letters is een tweemansformatie uit Dordrecht, vernoemd naar het nummer Death Letter van de Amerikaanse bluesmuzikant Son House. Op hun debuutalbum uit 2009 speelt het duo een mix van punk en blues, in de lijn van bands als The Black Keys en The White Stripes. Vanaf het tweede, in de Verenigde Staten opgenomen album Post-Historic (2011) laat het duo een moderner geluid horen.

2006 - 2007

Drummer Victor Brandt en zanger/gitarist Jordi 'Duende' Ariza Lora ontmoeten elkaar op een muziekschool in Dordrecht. Ze zijn respectievelijk 15 en 16 jaar jong als ze beginnen met Death Letters (dan nog geschreven als The Death Letters). Inspiratie halen ze onder meer uit de platenkasten van hun ouders en bij bands als The Thermals, Oceansize, Death Cab For Cutie, Cult Of Luna en At The Drive-In. De eerste EP Play It Like You Mean It verschijnt in december 2007.

2008 - 2009

Death Letters tekent bij het Amsterdamse CoolBuzz, gaat drie dagen de studio in en brengt in februari 2009 het debuutalbum The Death Letters uit, zowel in de Benelux als in Groot-Brittannië en Ierland. Via het Duitse label Stagg-O-Lee verschijnt het debuut ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Death Letters speelt op Noorderslag 2009, maakt in maart 2009 een opwachting in het veelbekeken televisieprogramma De Wereld Draait Door, treedt in april van dat jaar op in een uitverkochte kleine zaal van Paradiso, doet een tournee door Nederland en staat op festivals als Op De Tôffel, Appelpop, Metropolis, Geuzenpop, Werfpop en Paaspop. Tijdens Pinkpop doet het duo een optreden in een tent backstage. Later in 2009 volgen optredens in Duitsland.

2010 - 2011

In oktober 2010 reizen Brandt en Ariza Lora naar de Verenigde Staten om tijdens een verblijf van drie weken een tweede album op te nemen in Austin, Texas, samen met producer Chris Smith (o.a. And You Will Know Us By The Trail Of Dead, The Datsuns, The Dandy Warhols). In maart 2011 speelt het duo op South By SouthWest in Austin, Texas, gevolgd door optredens in La Crosse en Minneapolis. Op Post-Historic (april 2011) heeft de blues plaats gemaakt voor psychedelische postrock. De track I Wish I Could Steal A Sunset wordt gebruikt in het ijshockey-computerspel NHL 2012 van Electronic Arts. In Europa staat Death Letters in het voorprogramma van De Staat, op 6 april in Londen en in mei tijdens een Duitse tournee van zeven in onder anderen Berlijn, Hamburg, Bremen en Keulen. Ter gelegenheid van het afscheid in mei van radiomaker Eric Corton bij 3FM brengen De Staat en Death Letters een splitsingle uit via iTunes. De opbrengst komt ten goede aan het Rode Kruis. In augustus en september is de band onder meer te zien in Noorwegen en Finland. De Amerikaanse tournee van Death Letters, op 6 oktober startend in Los Angeles en een afsluitende show op 21 oktober tijdens CMJ in New York, levert het duo veel arirplay op bij Amerikaanse college radiostations.

De Staat

2012

In mei gaat Death Letters naar Liverpool om op te treden op het Sound City Festival. In september keert de band terug naar Groot-Brittannië als voorprogramma van Anneke van Giersbergen tijdens haar tournee van vijf optredens in London, Birmingham, Manchester, York en Glasgow. Vanaf 30 oktober tot en met 24 november onderneemt het duo een intensieve tournee als voorprogramma van de Finse band Disco Ensemble door Denemarken, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië.

Anneke van Giersbergen

2013

Het moderne geluid dat is te horen op Post-Historic wordt verder ontwikkeld op het derde album Common Prayers. De gebeden uit de titel zijn afkomstig van een gebedsboekje dat Jordi Ariza Lora in een tweedehandswinkel heeft gevonden en dat eerder eigendom was van een zekere Orlene Adams Hill. De nummers op de plaat kennen veel tempowisselingen en een extreme afwisseling van heftige mathcore, postrock en emo met rustige melodieuze indierock.

Discografie Death Letters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Death Letters

Audio/Video Death Letters

Video Death Letters

We Chant Arhythmically - ...
We Chant Arhythmically - Death Letters (official video)
Death Letters - Your Hear...
Death Letters - Your Heart Upside Down (official video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Death Letters - Your Heart Upside Down (official video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer