Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EGDON HEATH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Egdon Heath

Periode

1981 - 1999

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

Egdon Heath

Friese band die in de jaren tachtig medeverantwoordelijk is voor de heropleving van de symfonische rock en uitgroeit tot een der toonaangevende namen in het genre. De naam Egdon Heath is afkomstig van de Engelse schrijver Thomas Hardy (1840-1928), die in zijn roman The Return Of The Native een ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wolf Rappard   toetsinstrumenten, zang
Marcel Copini   basgitaar
Valère Wittevrongel   drums
Aldo Adema   gitaar
Jaap Mulder (2)   toetsinstrumenten, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jens van der Stempel   zang

Biografie Egdon Heath

Friese band die in de jaren tachtig medeverantwoordelijk is voor de heropleving van de symfonische rock en uitgroeit tot een der toonaangevende namen in het genre. De naam Egdon Heath is afkomstig van de Engelse schrijver Thomas Hardy (1840-1928), die in zijn roman The Return Of The Native een denkbeeldig heidegebied - gelegen tussen Bournemouth en Dorchester in South Wessex - ten tonele voert: Egdon Heath.

1981 - 1982

Op 12 september 1981 oprichting van Egdon Heath in Leeuwarden, waar toetsenisten Jaap Mulder (in het dagelijks leven redelijk succesvol cabaretier) en Wolf Rappard met drummer Valère Wittevrongel een jaar lang oefenen, waarna Aldo Adema met gitaar en bas de gelederen komt versterken.

1984

Marcel Copini op bas completeert de bezetting.

1985

De demo Demo 85 vindt al snel zijn weg naar het symfonische publiek.

1986

Er worden radio-opnamen gemaakt voor een regionale zender, waarmee de demo Live 07-01-86 wordt geproduceerd.

1987

De LP In The City is de bekroning van de eerste vijf jaren van de groep. Jaap Mulder en Wolf Rappard nemen de vocalen voor hun rekening. In juni 1987 is het podiumdebuut in het voorprogramma van IQ in Paradiso (Amsterdam) en Noorderligt (Tilburg).

1990

De band is op zoek naar een leadzanger. Wanneer de nieuwe cd voor een groot deel is voorbereid, trekt de band een gastzanger aan, Jens van der Stempel.

1991

In het begin van het jaar verschijnt The Killing Silence. SI Magazine, dan een toonaangevend tijdschrift over melodieuze rockmuziek, roept Egdon Heath uit tot beste symfonische rockformatie van Nederland. Het debuutalbum In The City wordt ook op cd uitgebracht.

1992

Jens van der Stempel verlaat de band wegens tijdgebrek.

1993

De derde cd Him, The Snake And I verschijnt, met daarop de nieuwe zanger, Maurits Kalsbeek.

1994

Egdon Heath staat in juli op het Planet Pul-festival, een symfonisch rockfestival (dan nog in de open lucht) in het Brabantse Uden.

1996

Egdon Heath In oktober viert het Friese sextet haar vijftienjarig bestaan in een volle Harmonie in Leeuwarden en maakt van het concert een videoregistratie.

1996

Egdon Heath De cd Nebula wordt uitgebracht. In oktober geeft de band een concert in De Nieuwe Harmonie in Leeuwarden, dat live op video wordt opgenomen, maar de opnamen worden vooralsnog niet als clip gebruikt.

1997

Egdon Heath is hoofdact op een Engels symfonisch rockfestival.

1998

De groep tourt met het Japanse Ars Nova.

1999

Hoewel een nieuwe cd op uitkomen staat met niet eerder uitgebrachte live- en studio opnamen besluit de band om er mee te stoppen. Het afscheidsconcert vindt plaats in De Harmonie te Leeuwarden. De opnamen daarvan verschijnen een jaar later op de cd Live At Last.

2008

Toetsenist Jaap Mulder, gitarist Aldo Adema en bassist Marcel Copini brengen met hun band Seven Day Hunt het debuutalbum File This Dream uit.

Seven Day Hunt

Discografie Egdon Heath

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Egdon Heath

Audio/Video Egdon Heath

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer