Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELECTRONICA'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1965 - heden

Genre

amusementsmuziek, instrumentaal

Electronica's

De instrumentale groep Electronica's is een van de beroemdste eendagsvliegen van Nederland. Hun versie van De Vogeltjesdans wordt in 1980 een wereldhit, niet in de laatste plaats vanwege het bijbehorende dansje. Na dit succes brengt het gezelschap nog diverse singles uit, maar geen enkele daarvan heeft ook maar enig succes.
Volledige biografie...

Bezetting

Geert Key   basgitaar
J. Staver   drums
Marijn Heeren   accordeon, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Janus Planken   basgitaar

Biografie Electronica's

De instrumentale groep Electronica's is een van de beroemdste eendagsvliegen van Nederland. Hun versie van De Vogeltjesdans wordt in 1980 een wereldhit, niet in de laatste plaats vanwege het bijbehorende dansje. Na dit succes brengt het gezelschap nog diverse singles uit, maar geen enkele daarvan heeft ook maar enig succes. Met De Vogeltjesdans behoort De Electronica's tot de gouden artiesten uit de stal van Johnny Hoes.

1965 - 1979

De Electronica's is een gezelligheidsorkestje uit het Brabantse Sint Willebrord dat het plaatselijke café De Kroon als thuisbasis heeft. Het gezelschap tekent in 1967 een contract bij Phonogram, waarna in augustus van dat jaar de single Electronica-polka verschijnt, gevolgd door een titelloze LP. Nadat het gezelschap in de eerste helft van de jaren zeventig heeft getekend bij het Telstar label van Johnny Hoes, verschijnt er met grote regelmaat een single. In 1979 komt er wederom een titelloze LP uit, geproduceerd door Hoes.

Johnny Hoes

1980 - 1981

De groep is populair bij radiopiraten, maar het duurt tot 1980 voordat De Electronica's doorbreekt bij het grote publiek. In de eerste helft van dat jaar neemt de band een ode op aan lokaal piratenstation Radio 2000. In juni verschijnt een single met deze titel. Omdat concurrerende zenders het lied Radio 2000 weigeren te draaien, kiezen deze zenders ervoor om de b-kant te draaien: De Vogeltjesdans. Het nummer komt niet verder dan de achtste plaats in de hitparade, maar groeit desondanks uit tot de grootste hit ooit voor het Telstar-label van Hoes. De Vogeltjesdans bereikt in tal van Europese landen de eerste plaats van de hitparade. De bijbehorende danspasjes ontketenen een ware danshype. De maffe bewegingen zijn jarenlang niet meer weg te denken van feestjes. De Vogeltjesdans is in de jaren vijftig geschreven door de Zwitserse accordeonist Werner Thomas. Hij speelt de melodie van De Vogeltjesdans al sinds 1957 in Zwitserse danszalen en cafés. Oorspronkelijk heet het nummer Der Ententanz (De Eendendans). In de jaren zeventig verandert hij de titel in Vogeltanz. De eerste coverversie verschijnt in 1973 in België. Er verschijnen wereldwijd talloze versies van De Vogeltjesdans. Na het succes van De Vogeltjesdans brengt De Electronica's in 1980 zonder veel succes de single De Billekesdans uit. De single De Poesjesdans komt in 1981 niet verder dan de tipparade.

Discografie Electronica's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Electronica's

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer