Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EMMANUEL ADRIAENSSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1554 - 1604

Genre

componist, luit, renaissance

Pseudoniemen

Emanuel Adriaensen, Emanuel Adriansen, Emanuel Hadrianus, Emmanuel Hadrianius

Emmanuel Adriaenssen

De Zuid-Nederlandse luitspeler, leraar en componist Emmanuel Adriaenssen vertrekt in 1574 naar Rome om aldaar te gaan studeren. Dat verklaart waarschijnlijk de Italiaanse elementen in zijn publicaties. Van oorsprong protestant wordt hij, door de val van Antwerpen in 1585, tot het katholicisme gedwongen.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, luit

Genoemd in de biografie van

1567   Joachim van den Hove
1642   Nicolas Vallet

Biografie Emmanuel Adriaenssen

De Zuid-Nederlandse luitspeler, leraar en componist Emmanuel Adriaenssen vertrekt in 1574 naar Rome om aldaar te gaan studeren. Dat verklaart waarschijnlijk de Italiaanse elementen in zijn publicaties. Van oorsprong protestant wordt hij, door de val van Antwerpen in 1585, tot het katholicisme gedwongen.

1554 - 1583

Emmanuel Adriaenssen wordt rond 1554 in Antwerpen geboren.

1584 - 1586

In 1584 publiceert Emmanuel Adriaenssen 'Pratum Musicum' bestaande uit vijf fantasieën, vijftig vocale stukken en dertig dansen, allen in de Franse luittabulatuur. De fantasieën zijn originele composities terwijl de intabulaties van de vocale stukken virtuoze luitarrangementen zijn geworden, van madrigalen, chansons en motetten van vooraanstaande Nederlandse, Franse en Italiaanse componisten uit de 16de eeuw.

1587 - 1594

Samen met zijn broer Gysbert richt Emmanuel Adriaenssen een school op voor luitisten. In 1587 echter raken de broers in conflict met het muzikantengilde aangezien geen van beiden lid is van het gilde. Later gebruikt Emmanuel Adriaenssen de titel van meester wat blijk geeft van een verzoening met het muzikantengilde. Ook wordt hij benoemd tot kapitein van de stadswacht wat hem een vast inkomen oplevert.

1595 - 1599

Emmanuel Adriaenssen neemt deel aan de bevrijding van de stad Lier uit handen van de Staatse Nederlanden onder leiding van Charles de Héraugière. Adriaenssen begeeft zich in de hoogste kringen van Antwerpen en belangrijke families zijn onder de indruk van zijn virtuoze luitspel. Zijn publicaties zijn echter nóg beroemder en te vinden in bibliotheek van menig prominent, zoals Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, Constantijn Huygens, koning Joao IV van Portugal en kardinaal Mazarin. Als leraar wordt Emmanuel Adriaenssen bovenal gewaardeerd vanwege zijn unieke luittabulaturen en omdat hij mede oprichter is van de Antwerpse luitschool, een school met leerlingen waaronder waarschijnlijk Joachim van den Hove.

Constantijn Huygens Joachim van den Hove

1600 - 1603

Aangezien de positie van de Nederlandse taal in de muziek in deze tijd bijzonder zwak en geheel van karakter is veranderd ten opzichte van de voorafgaande decennia, verwijdert Adriaenssen de Nederlandse stukken uit de latere uitgaven van het 'Pratum Musicum' uit 1592 en 1600. Adriaenssen gebruikt het Nederlands, anders dan in vroegere 16de eeuwse bundels met Nederlandse liederen, eigenlijk als een dialect.

1604

De luitist en componist Emmanuel Adriaenssen, die vanwege de omvang en het muzikaal gehalte van zijn werk van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de luitmuziek in de Lage Landen, overlijdt en wordt op 27 februari 1604 begraven te Antwerpen.

Discografie Emmanuel Adriaenssen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Emmanuel Adriaenssen

Audio/Video Emmanuel Adriaenssen

Video Emmanuel Adriaenssen

Nonette (Une Jeune Fillet...
Nonette (Une Jeune Fillette), Almand - Emanuel Adriaenssen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nonette (Une Jeune Fillette), Almand - Emanuel Adriaenssen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer