Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNY GREEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Erny Green

Periode

1988 - heden

Genre

akoestisch, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Erny Green

Singer/songwriter uit Utrecht. Tevens voorman van de bands Polgate en Belly Says.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2004   Ernst Langhout
2010   Hallo Venray

Biografie Erny Green

Singer/songwriter uit Utrecht. Tevens voorman van de bands Polgate en Belly Says.

In bezetting van

Belly Says   gitaar, zang
Polgate   gitaar, toetsinstrumenten, zang

1988 - 2004

Erny Green In de eerste helft van de jaren tachtig, tijdens zijn studie letterkunde in Utrecht, speelt de Achterhoeker Erny Green in diverse punk en new wave bandjes. Een van deze bands is het door Joy Division geïnspireerde The Eternal. In 1988 gaat Green op wereldreis en speelt hij op straten en clubs in Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Guatemala. Terug in Nederland treedt de singer-songwriter eerst op als straatmuzikant (ondermeer in Hoog Catharijne) en na zijn debuut in de Melkweg vanaf 1991 op diverse kleine en grote podia en festivals, waar hij in het gezelschap verkeert van acts als Michelle Shocked, Tanita Tikaram, Bob Mould, Jim White, Johnny Dowd, My Morning Jacket en Evan Dando. Met David Olney staat hij ondermeer in CBGB's te New York. Erny Green brengt drie soloalbums uit. In 1999 formeert de muzikant Polgate, een band waarmee hij Americana speelt. In november 2003 doet hij samen met Henk Koorn van Hallo Venray een tournee door Bosnië.

Polgate

2006

Erny Green werkt aan een volgend soloalbum. Hij bereidt ook een cd voor met daarop de beste liedjes uit zijn vijftienjarige carrière, opnieuw ingespeeld in akoestische versies.

2007

Vanaf 10 maart gaat Erny Green twee weken lang op tournee samen met de Amerikaanse acts The Jack Hills en Reni Laine. In mei gaat hij met Maarten Besseling van The Green Motel studio naar Zuid-Frankrijk om vijf nieuwe nummers op te nemen in het kader van Besselings project In A Cabin With… dat in juli online wordt uitgebracht. Op verzoek van programmeur Richard Jongetjes, en naar aanleiding van het succes van het speelfilmdebuut Control van fotograaf Anton Corbijn, start Erny Green een Joy Division tribute band.

2008

In februari verschijnt het album Heartland Revisited met daarop dertien nieuwe versies van oude songs. De tournee Closer To Curtis met muziek van Joy Division gaat 23 februari van start met een try-out in Zwolle.

2009 - 2010

Na de tournee met Closer To Curtis richt Green samen met bassist Walter Wilhelm en drummer Chris van der Meer uit Polgate de band Belly Says op. Thijs Heij vult aan op toetsen. Belly Says speelt indierock in de lijn van bands als Wilco en Arcade Fire inclusief invloeden van Bob Dylan. In het najaar van 2010 verschijnt het titelloze debuutalbum, geproduceerd door Henk Koorn (Hallo Venray).

Belly Says Hallo Venray

2012 - 2013

Ter ere van Erny Greens vierde lustrum in 2012 doet de muzikant een uitgebreide tournee door Nederland, begeleid door Thijs Heij (toetsen, bas en achtergrondzang) en Gerald Roerdinkveldboom (drums), en verschijnt in november in kleine oplage de Nederlandstalige single De Nacht. Op 24 maart 2013 presenteert Green zijn negende, door Maarten Besseling geproduceerde album Sound Of Neonlight waarop hij wordt begeleid door Heij en Roerdinkveldboom. Voordat het trio na de zomer op tournee gaat ter promotie van het album, doen ze eerst een tour met Joy Division Undercover, het vervolg op Closer To Curtis, met ook bijdragen van Henk Koorn (Hallo Venray) en Natasha van Waardenburg (Appie Kim).

Discografie Erny Green

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erny Green

Audio/Video Erny Green

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer