Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FURTIPS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Furtips in 2007

Periode

1991 - 2008

Genre

lo-fi

Online

Officiële website

Furtips

Groep uit Arnhem. Een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers in de internationale lo-fi-scene. Geïnspireerd door ondermeer de muziek van Television Personalities, Wire, The Clean en Syd Barret.
Volledige biografie...

Bezetting

Camille Courbois   gitaar
Jan Pol   gitaar, zang
Francis Antonisse   drums
Martijn Blankestijn   toetsinstrumenten
Melissa Molenschot   basgitaar

Overige muzikanten

Thom Van Der Doef   drums
Herman Bunskoeke   basgitaar
Rob Hamerlynck   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2004   Gitbox!

Biografie Furtips

Groep uit Arnhem. Een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers in de internationale lo-fi-scene. Geïnspireerd door ondermeer de muziek van Television Personalities, Wire, The Clean en Syd Barret.

1991

De band wordt opgericht tijdens een feestje op initiatief van Herman Bunskoeke.

1992

Bunskoeke verlaat de band wegens drukke werkzaamheden bij Bettie Serveert en vanwege meningsverschillen over de te varen muzikale koers.

Bettie Serveert

1993

They Should Be Crowned wordt in februari opgenomen door Herman Bunskoeke. De cassette komt terecht op het bureau van het Amerikaanse label Ajax. Zij brengen de 7'' single Pitched Up Twinkle uit.

1996

De debuut-cd Stand Back, Speak Normally komt uit en de plaat wordt in het circuit van de college-radio's goed ontvangen. Van het debuut worden rond de duizend exemplaren in de VS verkocht. In Nederland komt het aantal niet boven de honderd uit. Vervolgens gaat het label Ajax over de kop waardoor het tweede album Le Louping voorlopig in de kast verdwijnt.

1997 - 1998

Drummer Thom Vanderdoef vertrekt naar Amerika. Hij wordt kortstondig vervangen door Kris Kabo die op zijn beurt wordt opgevolgd door Chief Wasdatwat (Francis Antonisse). Met Wasdatwat neemt de groep nieuwe nummers op.

1999

Het tweede album Le Louping wordt alsnog uitgebracht door het jonge Amerikaanse label Animal World Recordings. Wederom heeft de plaat op bescheiden schaal succes in Amerika en blijft Nederland in belangstelling ver achter.

2000

In mei verschijnt op Animal World Recordings een split-single met de Amerikaanse band Marmoset.

2001

Furtips leveren een bijdrage aan de compilatie Hometaping Is Illegal (And It's Killing Music) op het label Living Room Records. Het album When My Baby Smiles At Me, I Go To Rio is in april helemaal klaar, maar door geldgebrek wordt de release uitgesteld. De band roept op hun site mensen op de cd mee te financieren zodat de plaat in juli kan verschijnen. Furtips leveren een bijdrage aan de compilatie Better Than The Beatles : A Tribute To The Shaggs die in de zomer op hun Amerikaanse label Animal World Recordings uitkomt. De derde cd When My Baby Smiles At Me I Go To Rio verschijnt in oktober in de Verenigde Staten. De release in Nederland is pas een jaar later.

2002

Na tien jaar trouwe dienst verlaat bassist Rob Hamerlynck (alias Royal Penguin Saver) de band om zich volledig te kunnen richten op het maken van conceptuele kunst. Na een half jaar vinden de Furtips een goede vervanging in Melissa Molenschot. De groep werkt aan een coveralbum.

2003

Furtips doen in het najaar enkele optredens waaronder het voorprogramma van de Amerikaanse band The Thermals. Toetsenist Beetle Sonique speelt live mee tijdens optredens van Bettie Serveert. Hij speelt ook toetsen en basgitaar in Gitbox!

Bettie Serveert Gitbox!

2004

Furtips Omdat er in Nederland geen interesse is om het coveralbum Gourmet Sounds uit te brengen, besluiten de Furtips de plaat op cd-rom via hun eigen website te verkopen. Gourmet Sounds bevat elf coverversies van ondermeer Pere Ubu, Pink Floyd, Tv Personalities, Swell Maps, Roland Kirk, Pet Shop Boys en David Bowie.

2005

Furtips In tegenstelling tot Gourmet Sounds komt het album We Are Communications wel uit bij een label: het nieuwe Speakers From The Night. De Amerikaanse belangstelling voor de band uit zich in een live-optreden in de zomer voor radiostation BSR88.1 FM in Providence, Rhode Island. Furtips hoeven daarvoor niet de grote oversteek te maken, want het optreden tijdens het programma Phoning It In vindt telefonisch plaats.

2006

Zanger Jan Pol brengt onder de naam Short Distance Memory het soloalbum Idiot uit met daarop elektronische lo-fi popliedjes.

2008

Furtips maakt een doorstart onder de naam Autorace en brengt aan het eind van het jaar op het Amerikaanse label Hovercraft een titelloos album uit.

Autorace

2009

Bassiste Melissa Molenschot speelt ook in de punky band Sex Girl Patrol en is eigenares van indielabel Speakers From The Night. Drummer Francis Antonisse en Camille Courbois maken naast Autorace ook garageblues in Real Carburator.

Real Carburetor

2010

Op maandag 23 augustus overlijdt Melissa Molenschot op 31-jarige leeftijd.

Discografie Furtips

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Furtips

Audio/Video Furtips

Video Furtips

Furtips @ Fast Forward II...
Furtips @ Fast Forward II 1995
Furtips - When the suits ...
Furtips - When the suits collide
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Furtips - When the suits collide

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer