Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GABBER PIET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gabber Piet in 1997

Periode

1966 - heden

Genre

gabber, Nederlandstalig, zang

Gabber Piet

Boegbeeld van de gabber. Werkt als promotiemedewerker van de in hardcore-gabber gespecialiseerde platenmaatschappij ID&T en televisiepresentator bij TMF. Treedt vervolgens zelf in de rol van artiest en scoort enkele novelty hits.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Gabber Piet

Boegbeeld van de gabber. Werkt als promotiemedewerker van de in hardcore-gabber gespecialiseerde platenmaatschappij ID&T en televisiepresentator bij TMF. Treedt vervolgens zelf in de rol van artiest en scoort enkele novelty hits.

1997

Gabber Piet in 1997 Als gabber met de happy hardcore-hit I Wanna Be A Hippy van Technohead bovengronds komt ontstaan al snel parodieën op het genre. Zo scoort Bob Fosko van de Raggende Manne als Hakkuhbar een hit met Gabbertje, een bewerking van het kinderliedje Swiebertje. De originele gabbers voelen zich lichtelijk in hun hemd gezet. Gabber Piet (Piet van Dolen, 1966), dan nog door het leven gaand als ongekroond gabberkoning, komt als eerste met een tegenzet: de single Hakke & Zage, gezet op het wijsje van Peppi & Kokki. De gimmick single wordt niet als zodanig begrepen en hij raakt zijn status als hoofdgabber kwijt. Tevens kost het hem zijn baan als plugger bij de grootste Nederlandse hardcore-fabrikant ID&T. Zijn debuutalbum Love The Hardcore is voorzien van een officiële verontschuldiging voor zijn Nederlandstalige onzinhit, die als bonustrack is weggemoffeld na het officiële gedeelte. Gabber Piet: 'Zakelijk gezien was Hakke & Zage een meesterzet van me, maar gevoelsmatig is het een drama. Niemand kan mij betichten van zakken vullen. Als ik wil, heb ik elke avond een schnabbel. Ik ben liever gastheer op raves. Ik hoop maar dat de gabbers willen inzien dat het alleen maar een geintje was. Het was eigenlijk een reactie op Hakkuhbar en dat soort plaatjes, omdat die de gabberscene in een slecht daglicht stelden. Niet leuk? Ach, die 60.000 verkochte exemplaren van Hakke & Zage plus ook nog eens de 250.000 keer via de compilatie albums bewijzen hoeveel mensen het wel leuk vonden.'

Bob Fosko De Raggende Manne Hakkûhbar

Discografie Gabber Piet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gabber Piet

Audio/Video Gabber Piet

Video Gabber Piet

Gabber Piet - Hakke en Zage
Gabber Piet - Hakke en Zage
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gabber Piet - Hakke en Zage

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer