Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS TEEUWEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hans Teeuwen in 2010

Periode

03-03-1967 - heden

Genre

cabaret, cabaretier, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Hans Teeuwen

Brabantse cabaretier die, vanaf zijn succesvolle debuut in 1994 met solo-theatherprogramma Hard & Zielig, wordt gezien als een van de grootste Nederlandse cabarettalenten.
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, zang

Genoemd in de biografie van

1982   Ruben Hein
1992   Lebbis & Jansen
2007   Benjamin Herman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Hans Teeuwen

Brabantse cabaretier die, vanaf zijn succesvolle debuut in 1994 met solo-theatherprogramma Hard & Zielig, wordt gezien als een van de grootste Nederlandse cabarettalenten.

1967 - 1987

Hans Eduard Marie Teeuwen wordt op 3 maart 1967 geboren in het Noord-Brabantse plaatsje Budel, op de grens van Limburg en België. Zijn vader is sportleraar. Zijn moeder speelt piano en zingt in het kerkkoor. Hij rondt met succes zijn MAVO-opleiding af, maar maakt de HAVO niet af.

1988 - 1993

Teeuwen begint aan de opleiding drama aan de hogeschool Eindhoven, een opleiding die hij in 1991 met goed gevolg afsluit. In zijn studententijd speelt hij kleine rolletjes in Hoge Bomen Wind van Eva Balk, in Winnieh The Pooh van het jeugdtheater Aramatis en een klein rolletje in het VARA tv-spel Hartslag. Voor zijn ontwikkeling heeft hij het meest aan improvisatievoorstellingen. Hij sluit zich aan bij de stand-up comedian-groep Comedy Train. Tijdens een eindexamenproject ontmoet Teeuwen Roland Smeenk, die als straatmuzikant actief is en korte tijd aan het conservatorium heeft gestudeerd. Teeuwen en Smeenk besluiten samen een cabaretduo te vormen en winnen met hun show Heist het Camarettenfestival. Van dit korte programma wordt een avondvullend programma gemaakt en de twee maken zich op voor een landelijke toernee. Maar voordat de try-outs voor Heist afgerond zijn, komt Roland Smeenk op 35-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven.

1994

Teeuwens eerste solo-theaterprogramma is getiteld Hard & Zielig. In deze show presenteert Teeuwen zich aan de hand van vele korte stukjes cabaret met verschillende typetjes. Er is geen verhaal aanwezig, al eenzaamheid als rode draad door het hele programma. Hij ontwikkelt zich van het typetje dat Hard & Zielig is, tot een mens dat iets zinnigs te zeggen heeft over het thema, maar weet duidelijk waar zijn kracht ligt en beperkt het zinnige tot een minimum. Teeuwens humor wordt gekenmerkt door de onverwachte wending en het gebruik van schuttingtaal. Hans Teeuwen treedt in hetzelfde jaar ook nog op tijdens het Amnesty International Gala.

1995

Teeuwen is naast zijn theatershow Hard En Zielig, waarmee hij in '95 ook nog de Nederlandse theaters afgaat, ook te zien bij de Sinterklaasaflevering Een Heerlijk Avondje van het Jiskefet-programma Debiteuren Crediteuren. Teeuwen speelt daarin de goede sint.

Jiskefet

1996 - 1998

Met Een Breierdeck is de titel van zijn tweede theatershow, die hem de status van 'grootste cabarettalent van de jaren negentig' oplevert. Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Jan Wolkers prijzen hem in het programma De Plantage de lucht in en zijn populariteit groeit gestaag. Maar aan het eind van de toernee van Met Een Breierdeck wordt het Teeuwen allemaal teveel. Hij loopt in Zwolle van het podium af. Op het hoogtepunt van zijn roem en aanzien stort hij plotseling in en belandt hij in een persoonlijke en artistieke crisis. In het begin van het nieuwe theaterseizoen van '97 heeft hij te weinig materiaal voor een nieuw programma, dus dat wordt uitgesteld. De cabaretier neemt gas terug om zich weer volledig te kunnen richten op een nieuwe theatervoorstelling.

Freek de Jonge Youp van 't Hek

1999

In een paar maanden tijd schrijft Teeuwen het tachtig minuten durende theaterprogramma Trui waarmee hij bewijst weer helemaal de oude te zijn. Krankzinnige verhalen, absurdistische liedjes en nietszeggende analyses wisselen elkaar in ijl tempo af. Trui draait in tegenstelling tot Met Een Breierdeck veel minder op seks, geweld en grove grappen. Teeuwen durft rustiger en poëtischer te zijn, zoals in Hard En Zielig. Wat gebleven is, is zijn tijdloze humor. De cabaretier gebruikt geen aanknopingspunten uit de actualiteit, maar verzint uit het niets de meest hilarische onzinverhaaltjes. In tegenstelling tot zijn eerdere shows spreekt Teeuwen in Trui uitsluitend in het Brabants. Teeuwen speelt tevens de hoofdrol in de film Jezus Is Een Palestijn, de eerste grote speelfilm van Lodewijk Crijns. Teeuwen speelt de rol van Ramses in deze parodie op het geloof en de spiritualiteit in het algemeen. Naast Teeuwen zijn er ook rollen weggelegd voor Kim van Kooten, Peer Mascini, Dijn Blom, Gerardjan Rijnders en Pieter Bouwman (met wie Teeuwen tevens te horen is op de cd Mannen Van De Radio, een compilatie van improvisaties uit het VPRO-programma De Avonden op Radio 5).

2000

De cd-versie van Trui gooit met een negende plaats hoge ogen in de albumlijsten en toont aan dat de populariteit van Hans Teeuwen alleen nog maar toeneemt. In juli wordt Teeuwen samen met collega en vriend Theo Maassen bij de Faroër Eilanden opgepakt door de politie wanneer zij op een schip van de radicale activist Paul Watson, de voorman van de Sea Shepherd Conservation Society en voormalig oprichter van Greenpeace, actie voeren tegen de walvisvangst rond de eilandengroep. In oktober begint Teeuwen aan een serie try-outs waar hij onder de titel Hans Teeuwen Probeert te zien is in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Samen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah verzorgt Teeuwen in het najaar tot aan het voorjaar van 2001 theatervoorstellingen in Het Betty Asfalt Complex.

Theo Maassen

2001

Op 27 februari krijgt Teeuwen naar aanleiding van het album Trui een Edison in de categorie Kleinkunst. Met het programma Dat Dan Weer Wel trekt Teeuwen van september 2001 tot juni 2002 door Nederland. Teeuwen ontmoet in comedyclub Toomler jazzmuzikant Bas van Lier. De ontmoeting resulteert in het album One For My Baby, een cd vol liedjes van Frank Sinatra uitgevoerd door Trio Bas van Lier 'featuring' Hans Teeuwen. De cabaretier zingt enkele liedjes op het album Boogie Don't Stop van The Handsome Harry Company.

2002

De voorstellingen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah zijn in januari bij de VPRO als televisieserie te zien onder de titel Poelmo, Slaaf Van Het Zuiden (Voor Meisjes Die Van Dieren Houden). De voorstelling Dat Dan Weer Wel verschijnt in juni op dubbel-cd.

2003

Industry Of Love wordt omschreven als 'een voorstelling die poogt de mythe van de wilskracht aan de kaak te stellen, zonder daarbij bepaalde tendensen uit het oog te verliezen.' Het vijfde soloprogramma van Hans Teeuwen gaat in september van start.

2004

Hans Teeuwen in 2004 Industry Of Love wordt op 3, 4 en 5 april voor de laatste keer opgevoerd. Op de laatste avond ontvangt Hans Teeuwen uit handen van Jan Wolkers naar aanleiding van 40.000 verkochte exemplaren een gouden plaat voor de cd Trui. Industry Of Love wordt op 20 mei door de VARA uitgezonden. Een dag later komt de show uit op dvd.
.

2005 - 2007

Na tien jaar cabaret richt Hans Teeuwen zich vanaf eind 2005 op andere zaken. Hij regisseert in de VPRO-serie Lolamoviola zijn eerste speelfilm Masterclass, een half geïmproviseerde productie met onder meer acteurs Peer Macini en Pierre Bokma. In 2006 is hij in het theater te zien met het liedjesprogramma Hans Teeuwen Zingt Liedjes Die Door Anderen Al Veel Eerder, Veel Vaker En Veel Beter Zijn Gezongen. Op 18 maart 2007 zingt hij in het Oosterpark te Amsterdam ook een lied tijdens de onthulling van het monument De Schreeuw voor de in november 2004 vermoorde bevriende regisseur Theo van Gogh. Eind juni wordt het nieuws bekend gemaakt dat Hans Teeuwen een bijrol speelt als kapper in de Britse low budget horrorkomedie Last Looks van regisseur Alexander Brown.

2008

Teeuwen treedt tot en met 2 februari op met een Engelstalige show in het Soho Theatre in de Londense wijk Soho. Niet alleen de in Londen wonende Nederlanders weten het theater te vinden, maar ook Engelsen zorgen ervoor dat de shows in het kleine theater uitverkocht raken. Britse recensenten schrijven over het algemeen zeer lovend over het optreden. Hans Teeuwen staat in juli op de 33ste editie van North Sea Jazz. Op 7 september start in Zaandam de Hans Teeuwen Zingt Theatertournee. Naast liedjes het Great American Songbook, met werk van artiesten als Frank Sinatra, Cole Porter en Ray Charles, vertolkt Hans Teeuwen tijdens deze tournee eigen werk, waaronder Hardware Store, de Engelstalige versie van Snelkookpan. De zanger wordt begeleid door Jesse van Ruller (gitaar), Benjamin Herman (altsaxofoon), Ruben Hein (piano), Kasper Kalf (bas) en Joost Kroon (drums).

Benjamin Herman Jesse van Ruller Ruben Hein

2009

Op 5 november start Hans Teeuwen met zijn vaste begeleidingskwintet in Heerlen een nieuwe theatertournee. Diederik Ebbinge van de Vliegende Panters is scenarist en regisseur van Gewoon Hans, een televisiefilm over de 17-jarige Katinka (Jamie Grant) die kampt met angsten en waanbeelden over Hans Teeuwen. Op advies van haar psychiater heeft ze een ontmoeting met de cabaretier. Ton Kas en Renee Fokker spelen de vader en moeder. Gewoon Hans wordt op 30 december uitgezonden door de VPRO.

Vliegende Panters

2010

Hans Teeuwen in 2010 Het album How It Aches (maart), opgenomen met zijn kwintet The Painkillers, bevat eigen werk, waaronder Hardware Store en Dr. Hemmington Song (een lied uit de Engelstalige stand-up show). De genres variëren van jazz, blues tot rock-'n-roll. Vanaf 1 april doen Hans Teeuwen & The Painkillers een tournee langs de Nederlandse en Belgische podia.

2011

Na zeven jaar keert Hans Teeuwen als cabaretier terug in de Nederlandse theaters. Na enkele try-outs start hij op 4 maart in Koninklijk Theater Carré met de voorstelling Spiksplinter. De tournee wordt in september afgesloten in de Heineken Music Hall. Speciaal voor dvd-opnames volgen op 12 en 13 oktober volgen twee shows in het World Forum Theater in Den Haag. Daarnaast treedt Teeuwen ook op met zijn band.

2013

Hans Teeuwen is de eerste gast in het VPRO-programma Zomergasten. Op zondag 28 juli wordt hij geïnterviewd door Wilfried de Jong.

2015

In september verschijnt een nieuwe album met Nederlandstalige popnummers. Benjamin Herman en Ruben Hein werken aan het album mee.

Benjamin Herman Ruben Hein

Discografie Hans Teeuwen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Teeuwen

Audio/Video Hans Teeuwen

Video Hans Teeuwen

Hans Teeuwen maakt jazzmu...
Hans Teeuwen maakt jazzmuziek
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hans Teeuwen maakt jazzmuziek

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer