Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN BERKIEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Herman Berkien

Periode

1942 - 2005

Genre

cabaret, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Herman Berkien

De in Utrecht geboren en getogen cabaretier en zanger Herman Berkien start zijn carrière begin jaren zeventig. Hij is de ontdekker van Tineke Schouten en werkt acht jaar met haar samen. Berkien scoort hits met de singles Waar Is Toch Mijn Caravan en Retteketet, Zei Tante Jet.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1974   Tineke Schouten

Biografie Herman Berkien

De in Utrecht geboren en getogen cabaretier en zanger Herman Berkien start zijn carrière begin jaren zeventig. Hij is de ontdekker van Tineke Schouten en werkt acht jaar met haar samen. Berkien scoort hits met de singles Waar Is Toch Mijn Caravan en Retteketet, Zei Tante Jet.

1942 - 1969

Herman Berkien (Utrecht, 15 juni 1942) studeert grafisch ontwerp aan de kunstacademie te Utrecht. Hij richt studentencabaretgroep Duimelot op. Na zijn militaire dienst volgt hij een studie tolk-vertaler en doet hij journalistiek werk. Het Schiller Theater is een startpunt voor vele Utrechtse cabaretiers. Berkien werkt er achter de bar en wordt onverwacht door Hennie Oliemuller gevraagd om in te vallen tijdens diens programma Muzeval. De bijdrage van Berkien levert positieve reacties op in de pers.

1970 - 1974

De cabaretier start zijn eigen cabaretgroep en speelt daarmee voor het eerst in de Stichtse Taveerne aan de Oude Gracht. In theater Haarloheim te Haarlem neemt Berkien op 24 juni 1972 zijn eerste album op. Kenne Me Nog Lààche? bevat bijdragen van Yvonne Groeneveld en muzikale begeleiding door John de Groot (piano) en Ferry Knevel (basgitaar, gitaar). De plaat is geen groot succes.

1975 - 1976

Het album Alles Wat Menselijk Is (1975) bevat uitsluitend liedjes, gearrangeerd en begeleid door het Jimmy Einmahl Orchestra onder leiding van Jimmy Once, de voormalige echtgenoot van Rita Hovink. De plaat verkoopt heel goed en staat onder meer in de top 10 van de Utrechtse platenwinkels. Een jaar later verschijnen bij Ariola Berkiens eerste twee solosingles: Meid Uit 'n Cafe en Uterech Mu Stad.

Rita Hovink

1978 - 1979

Berkien werkt acht jaar samen met Tineke Schouten. Lachen En Laten Lachen (1978) en Er Kan Gelachen Worden! (1979) zijn twee albums die de cabaretier met haar opneemt. De conferences en liedjes op beide platen zijn vastgelegd in het Mirliton Theater te Utrecht. Op de tweede plaat wordt het duo begeleid door het Chris Lookers Combo. Zijn solosingle Retteketet, Zei Tante Jet (1977) wordt met grote regelmaat gedraaid op de radio.

Tineke Schouten

1981 - 1989

Ook de plaat Hoe Gekker, Hoe Lekker wordt in het Mirliton Theater opgenomen. Het album bevat conferences en liedjes met Carry van der Horst als vervangster van Tineke Schouten. Van der Horst trad eerder op met Hennie Oliemuller en Ted de Braak. De single Waar Is Toch M'n Caravan (1983) wordt een bescheiden hit in Nederland. Dat succes wordt met de daaropvolgende singles Ik Doe 't Wel (1985), Jo Jo, Waar Is M'n Autoradio (1987) en Ja, Ja Daar Gaat T'ie Weer (1989) niet geëvenaard.

Ted de Braak

1990 - 2000

Begin jaren negentig wordt Herman Berkien een bekende Nederlander met zijn bijdrage aan de televisieserie Familie Oudenrijn (1990) en als presentator van onder meer het Veronica-programma Nieuwslij (1992), een parodie op Nieuwslijn van dezelfde omroep. Eind 1998 is hij te zien Urbania (een stadstriptiek van de NPS) en Dik-tv van de Teleac/NOS. Berkien is in januari 2000 te gast in Watte, een TROS-programma over Nederlandse dialecten. Met de cd Humor Houdt Gezond (1997) viert Berkien zijn 35jarig jubileum. Hij treedt in deze periode voornamelijk op tijdens bedrijfsfeesten. Utereg Me Stadje, een nieuwe versie van Uterech Mu Stad, behaalt in het voorjaar van 2000 de Mega Top 100. Uitgever en auteur Vic van de Reijt geeft het lied De Vakman de 93ste plaats in zijn Top 100 Van Nederlandstalige Singles. Hij omschrijft het lied (de B-kant van de single Retteketet, Zei Tante Jet) als 'rechts cabaret'. Begin jaren tachtig liet de cabaretier echter weten niet aan politiek te doen. 'We willen niets uitdragen,' vertelt hij het Utrechts Nieuwsblad, 'of het moet iets typisch menselijks zijn. Wat typisch menselijk is, dat is humor. Wij hebben geen boodschap aan de boodschap.'

2001

Voetbalploeg FC Utrecht kwalificeert zich in mei voor Europees voetbal. Een maand later verschijnt de speciaal voor de club geschreven single Utereg Me Kluppie. De cd In De Bouw is een plaat speciaal voor mensen die in de bouw werken.

2002

Herman Berkien Herman Berkien viert zijn veertigjarig artiestenjubileum. Op 12 april komt zijn jubileumalbum uit. Aan het eind van die maand wordt Berkien koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

2003

Herman Berkien zit in de vakjury van de provincie Utrecht tijdens een alternatief songfestival dat in februari wordt georganiseerd door het NCRV-programma Man Bijt Hond. Utreg Heeft De Beker is een speciale single voor bekerwinnaar FC Utrecht. Deze en andere voetballiedjes staan verzameld op het album Uit 't Hart Van 't Land.

2004

De dvd Uit Theatershows, Van Allerhand En Toegift bevat registraties van theatershows, privé-opnamen, clips en opnamen voor televisieprogramma's. Berkien schrijft de tekst en muziek voor een lied speciaal voor een manifestatie tegen zinloos geweld die gehouden wordt op 24 september in het Griftpark te Utrecht. Cees Croese zorgt voor het arrangement. In juni wordt bij de cabaretier kanker geconstateerd. Een lange periode van bestralingen en chemokuren volgt. Op 19 november krijgt Herman Burkien de Stadsspeld van de Gemeente Utrecht opgespeld door de burgemeester van Utrecht.

2005

Op 2 juni wordt Berkien opnieuw opgenomen, ditmaal met longontsteking en een bacterie in z'n bloed. Als hij op 19 juni een herseninfarct krijgt, gaat het hard achteruit. Het overlijden van Herman Berkien, woensdagochtend 22 juni, op 63-jarige leeftijd, is landelijk nieuws. Op 30 september wordt officieel de Stichting Vrienden van Herman Berkien opgericht. De stichting heeft onder meer als doelstelling het realiseren van een standbeeld voor de cabaretier, het instandhouden van het gedachtegoed van Herman Berkien en het promoten van de kleinkunst in Utrecht en omstreken.

Discografie Herman Berkien

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Herman Berkien

Audio/Video Herman Berkien

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer