Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HOTCHA TRIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1946 - 1970

Genre

amusementsmuziek, instrumentaal

Hotcha Trio

Rotterdams mondorgeltrio rond Geert van Driesten. Ze beleven hun hoogtijdagen in de jaren vijftig en begin jaren zestig, met als hoogtepunt het optreden in de show van Dorus. De opkomst van de beatmuziek betekent het einde van het Hotcha Trio.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Vuik   mondharmonica
Joop Heijman   mondharmonica
Geert Van Driesten   mondharmonica

Overige muzikanten

Frans Pauli   mondharmonica
Eddy Sernee   mondharmonica
Henk van Dipte   mondharmonica
Gijs van der Wiel   mondharmonica
Lee Kuipers   mondharmonica

Biografie Hotcha Trio

Rotterdams mondorgeltrio rond Geert van Driesten. Ze beleven hun hoogtijdagen in de jaren vijftig en begin jaren zestig, met als hoogtepunt het optreden in de show van Dorus. De opkomst van de beatmuziek betekent het einde van het Hotcha Trio.

1935 - 1945

Geert van Driesten richt, geïnspireerd door de Amerikaanse mondharpgroep Borrah Minevitch & his Harmonica Rascals, The 5 Hotcha's (Mexicaans voor 'muzikale zwerver') op. Aanvankelijk spelen ze veel in Engeland, met de beroemde band van Jack Hylton. Ook spelen de Hotcha's tot de oorlog in Parijs, Brussel en verschillende steden in Duitsland.

1945 - 1950

Minevitch vraagt Driesten om naar Amerika te komen. Driesten bedankt voor de eer en in plaats daarvan richt hij de Eerste Nederlandse Chromatische Mondharmonica School op. Driesten stelt zich ten doel om, met behulp van deze school in Rotterdam, de mondharp als serieus concertinstrument geaccepteerd te krijgen. Daarnaast is hij nog steeds de voorman van de Hotcha's, inmiddels teruggebracht tot Hotcha Trio met Eddy Sernee en Joop Heijman. Met hun clowneske show en allerhande idioterie groeit de faam van het Hotcha Trio gestaag.

1950 - 1960

In 1951 neemt het Hotcha Trio hun eerste plaatje op: een 78-toerenplaat met het lied Honeysuckle Rose en op de B-kant Chattanoogie Shoe Shine Boy. Sernee heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Henk van Dipte, die akkoorden speelt op de 'rol' (acht tot een cilinder samengeklonken harmonica's in verschillende toonsoorten). Driesten speelt op de basharmonica en Heijman is de solist. De swingende, energieke liedjes van de Hotcha's weten een alsmaar groeiend publiek aan te spreken. Het trio komt veelvuldig op de radio en later ook op televisie in de show van Dorus.

Dorus

1960 - 1970

De eerste jaren van de jaren zestig is het Hotcha Trio nog steeds erg populair. Het repertoire van het trio verandert echter onder de druk van de oprukkende beatmuziek: de jazz van liedjes als Honeysuckle Rose heeft plaatsgemaakt voor meedeiners als Der Onkel Jonathan en De Zilvervloot. Het variété-tijdperk is zo langzamerhand afgelopen, de tijdgeest is veranderd en de populariteit van de Hotcha's neemt razendsnel af. Een bijkomend probleem is dat de akkoordenspelers nooit lang trouw blijven aan het trio: na Van Dipte volgen achtereenvolgens Lee Kuipers, Gijs van der Wiel, Jan Vuik en Frans Pauli. In 1970 besluit Van Driesten in stilte om een punt te zetten achter de ooit zo glansrijke carrière van het Hotcha Trio.

1998

Het blijkt dat het Hotcha Trio, bijna dertig jaar na opheffing, nog lang niet vergeten is. Producer Eddy Ouwens, eerder verantwoordelijk voor het tijdsdocument Willy Alberti en de Straatzangers, duikt in de archieven van Polygram en vindt welgeteld 101 opnames van het Hotcha Trio. In januari verschijnt de driedubbel-CD met de nummers en niet veel later staat het album genoteerd in de Album Top 100.

Eddy Ouwens Willy Alberti

Discografie Hotcha Trio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hotcha Trio

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer