Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

I SPY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - heden

Genre

new wave

I Spy

Groningse formatie die haar hoogtepunt kent aan het eind van de jaren tachtig en met de single The International Feel een bescheiden hitje scoort. De groep heft zich in 1991 op maar besluit in 1999 de draad weer op te pakken.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Duinkerken   toetsinstrumenten
Harrie Poelman   basgitaar
Aernout Steegstra   zang
Coos Grevelink   drums, gitaar

Overige muzikanten

Erik Westerhof   gitaar
Rudolph van Wijngaarden   gitaar

Genoemd in de biografie van

1986   Vortex

Biografie I Spy

Groningse formatie die haar hoogtepunt kent aan het eind van de jaren tachtig en met de single The International Feel een bescheiden hitje scoort. De groep heft zich in 1991 op maar besluit in 1999 de draad weer op te pakken.

1982

In Groningen wordt de popformatie I Spy opgericht door toetsenist Peter Duinkerken, bassist Harrie Poelman, zanger Aernout Steegstra, drummer Coos Grevelink en gitarist Erik Westerhof, waarvan de kern al vanaf 1975 met elkaar samen speelt. De eerste single Channels/Flash, die in juli bij Polydor verschijnt, levert de groep veel airplay op en wordt met name door de VARA via het door Felix Meurders gepresenteerde radio-programma Popkrant ondersteunt.

1984

I Spy haalt de eindronden van De Grote Prijs Van Nederland, maar ziet de groep Gaga er met de eerste plaats vandoor gaan.

GaGa

1985

Gitarist Rudolph van Wijngaarden vervangt Erik Westerhof.

1986

De single Last Dance mag zich verheugen in de belangstelling van Frits Spits, die het nummer twee keer achter elkaar draait tijdens het radio-programma De Avondspits.

Frits Spits

1987

In januari verschijnt de door Michiel Hoogeboezem geproduceerde single Coney Island.

Michiel Hoogenboezem

1988

Met de single The International Feel krijgt I Spy landelijke bekendheid. Het nummer haalt de tipparade. Bij Dureco verschijnt het debuutalbum The Chrystal Fire. De groep is te zien op het hoofdpodium van het Noorderslag festival en is te zien bij Veronica's Countdown TV en te horen bij NCRV's Los Vast. In mei verschijnt nog de single Guide-Line, die het minder doet dan zijn voorganger. De groep doet een Twee Meter-Sessie bij de VARA, waarvoor ze tevens de tune van het programma aanleveren.

1989

I Spy duikt samen met producer Michiel Hoogeboezem de Spitsbergen studio in om te werken aan het tweede album. In november verschijnt als voorproefje op dit album de single Welcome To The News. Gitarist Rudolph van Wijngaarden heeft de groep dan inmiddels al verlaten, zodat I Spy tot een kwartet is gereduceerd.

Michiel Hoogenboezem

1990

I Spy doet een tweede Twee Meter-Sessie bij Jan Douwe Kroeske.

1991

In januari verschijnt dan de langverwachte tweede plaat, Kite getiteld. Het album wordt goed ontvangen in de vaderlandse pers, maar leidt niet tot een grote doorbraak, hoewel de singles Kite, Love, Love, Love en Say Say Hello wel de nodige aandacht op de Nederlandse radio krijgen, onder andere in VARA's Verrukkelijke 15. Tevens doet de band een derde Twee Meter-Sessie. De band gaat na het uitblijven van het grote succes in een lange winterslaap vanwege de werkzaamheden van de diverse leden.

1999

Na een afwezigheid van acht jaar pakken Peter Duinkerken, Harrie Poelman, Aernout Steegstra en Coos Grevelink de draad weer op. Vanaf eind '99 is de band in de eigen UnderCover Studio weer gestart met het opnemen van nieuw materiaal dat mogelijk op een derde album zal komen.

Discografie I Spy

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video I Spy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer