Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN COFFEY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Coffey

Periode

2004 - heden

Genre

alternative, emo, punk

Online

Officiële website

John Coffey

John Coffey is een dynamische combinatie van punk, screamo en hardcore. De muziekstijl is te vergelijken met bands als Refused, The Ghost Of A Thousand en Foo Fighters. De band bouwt een sterke livereputatie op dankzij uitbundige shows waarbij interactie met het publiek centraal staat.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Art van Triest   zang
Twan Eikelenboom   gitaar

Genoemd in de biografie van

2008   Martijn Groeneveld

Biografie John Coffey

John Coffey is een dynamische combinatie van punk, screamo en hardcore. De muziekstijl is te vergelijken met bands als Refused, The Ghost Of A Thousand en Foo Fighters. De band bouwt een sterke livereputatie op dankzij uitbundige shows waarbij interactie met het publiek centraal staat.

2004 - 2009

John Coffey John Coffey komt oorspronkelijk uit Barneveld en wordt opgericht door tweelingbroers Alfred van Luttikhuizen (gitaar) en Richard van Luttikhuizen (bas), zanger Art van Triest, gitarist Twan Eikelenboom en drummer Carsten Brunsveld. De bandnaam is ontleend aan een personage uit de Stephen King-verfilming The Green Mile (Frank Darabont, 1999). Aanvankelijk maakt de band Southern rock, maar dat genre wordt losgelaten na een tournee in het buitenland. Na twee EP's neemt de band in het najaar van 2008 het debuutalbum Vanity op bij producer Martijn Groeneveld (o.a. Face Tomorrow, The Spirit That Guides Us, Blaudzun). De cd komt in oktober 2009 uit bij Sally Forth Records. De plaat bevat harde, melodieuze rocksongs. Bij de eerste duizend exemplaren van de cd is de hoes doorboord met een kogel, verwijzend naar een tekstregel uit het titelnummer: 'vanity got shot in the eye last night'. 'Je maakt ijdelheid vleselijk en schiet het kapot,' vertelt Alfred van Luttikhuizen in muziekblad FRET (maart/april 2010). 'We kwamen met het ontwerp van een kogelgat toen iemand vroeg waarom we, niet letterlijk natuurlijk, geen keiharde kogel door ons hoofd heen zouden jagen.'

Martijn Groeneveld

2010 - 2012

De band tourt in 2010 door onder anderen Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. In juni 2010 verlaten Art van Triest en Twan Eikelenboom de band. Christoffer van Teijlingen wordt de nieuwe zanger en in de herfst van 2010 wordt Van Triest vervangen door David Achter de Molen. De vaak feestelijke optredens, met liedjes als Dancer Dancer, worden gecompenseerd met nummers met ernstige songteksten. Zo is het titelnummer van het tweede album Bright Companions (2012) gebaseerd op een gedicht over verlies en rouw van de achttiende-eeuwse Amerikaanse dichter Ralph Waldo Emerson. De plaat wordt in het najaar van 2011 opgenomen in Studio Grondahl in Stockholm met producer Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Refused). De opnamen worden gedeeltelijk gesponsord door fans via de website SellaBand. Waar John Coffey op het debuutalbum Vanity nog zoekende is naar een eigen geluid, gaat de band op het tweede album voor 'rauwe, pure, snoeiharde punk rock 'n roll,' zoals de band het zelf omschrijft in een interview met website 3voor12. De eerste single van Bright Companions is Romans, een nummer dat mede dankzij het meezingrefrein ('Miles till the end of the road we walk') uitgroeit tot een favoriete uitsmijter tijdens optredens. De tweede single Featherless Redheads wordt in augustus 2012 exclusief uitgebracht bij 3voor12. Het album komt in september 2012 in Europa uit via het Duitse Redfield Records. John Coffey doet veel optredens tijdens het rondreizende festival Popronde 2012.

2013

persfoto John Coffey (bron: Boeking Rock 'n'Roll Highschool) Dat de populariteit van de band snel is gegroeid, blijkt in januari 2013 als de band speelt in een overvolle kelder van de Oosterpoort in Groningen tijdens het festival Noorderslag. Het melodieuze karakter van rocksongs trekt een breed festivalpubliek aan en niet alleen hardcoreliefhebbers. 'Uiteindelijk maken we popliedjes die teringhard gespeeld worden,' aldus de band in een interview in muziekblad Oor (juli 2013). Tijdens shows in 2013 staat ook het nummer Breed van Nirvana op de setlist. Een van de hoogtepunten dit jaar is het optreden op het Belgische Groezrock, het grootste punkfestival van Europa. John Coffey staat ook op onder meer Dauwpop, Paaspop, Zwarte Cross en Lowlands. Op 10 november gaat het Nederlandse deel van de Vans Warped Tour van start. Unstached (29 november) is een 12" EP met akoestische versies van nummers van het album Bright Companions, in gelimiteerde oplage uitgebracht als picture disc. Speciaal voor de hoesfoto scheren de bandleden hun snorren af.

2014 - 2015

In januari 2014 publiceert de band op hun website de documentaire Till The End Of The Road. De documentaire is gemaakt door Niels Bourgonje en volgt John Coffey op festivals en buitenlandse trips. In november brengt de band de single Broke Neck uit, gevolgd door het album The Great News in januari 2015.
Tijdens Pinkpop speelt zanger David Achter de Molen zich in de kijker door staand op het publiek een biertje te vangen. Hij neemt er een slok van en werpt het plastic glaasje vervolgens nonchalant naar achter. Het filmpje wordt online miljoenen keren bekeken. De tournee van de band gaat in de zomer langs festivals in Nederland, België, Engeland en Duitsland.

2016

John Coffey wint een Edison in de categorie Rock. In mei maakt de band bekend voor onbepaalde tijd te zullen stoppen. Er volgt een afscheidstournee langs Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië. De tour eindigt met vier concerten in Nederland.

Discografie John Coffey

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Coffey

Audio/Video John Coffey

Video John Coffey

John Coffey singer catche...
John Coffey singer catches beer while crowdwalking, and drinks it! (the original)
John Coffey Acoustic Reco...
John Coffey Acoustic Recordings - Romans
John Coffey Interview Gro...
John Coffey Interview Groezrock 2013
John Coffey - Dirt & Ston...
John Coffey - Dirt & Stones Official Music Video
John Coffey - 'Romans' Of...
John Coffey - 'Romans' Official Video
John Coffey - 'Featherles...
John Coffey - 'Featherless Redheads' Official Video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
John Coffey - 'Romans' Official Video

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer