Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHN WAYNE SHOT ME

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

John Wayne Shot Me

Periode

1998 - 2006

Genre

lo-fi

John Wayne Shot Me

Zeer productieve jonge Rotterdamse lo-fi groep met korte en pakkende popliedjes waarin regelmatig speelgoedinstrumenten opduiken.
Volledige biografie...

Bezetting

Marieke van den Broek   gitaar, sampler, toetsinstrumenten
Merijn van Pelt   basgitaar
Geert van Beers   achtergrondzang, drums
Thijs van den Broek   componist, zang

Genoemd in de biografie van

2000   Blimey!
2001   Julia P.

Biografie John Wayne Shot Me

Zeer productieve jonge Rotterdamse lo-fi groep met korte en pakkende popliedjes waarin regelmatig speelgoedinstrumenten opduiken.

1998

John Wayne wordt opgericht door Thijs van den Broek samen met zijn zus Marieke, de drummer Geert van Beers en bassist Merijn van Pelt. Het eerste levensteken van de band is het nummer Lovesong #98 op de derde compilatie-cd bij het augustusnummer van het muziekblad Opscene. Het nummer is ook te vinden op de eerste titelloze demo met op het hoesje een foto van John Wayne. De muziek kenmerkt zich door de korte duur van de nummers, het poppy karakter van de muziek en het speelse gebruik van elektronische muziekinstrumenten en tapeloops.

1999

De tweede demo-cassette van John Wayne Shot Me heet The Artificial Octopus Cassette. In oktober verschijnt de eerste cd Swingin With Ines op Ines Boukov Records. Het is een internationale split-cd met naast JWSM nummers van de bands Poney en Super Prestige. Van de 37 nummers nemen JWSM er 16 voor hun rekening.

2000

John Wayne Shot Me In april krijgt John Wayne Shot Me het voor elkaar een split-7" single uit te brengen met op de B-kant een bijdrage van de Amerikaanse band Grandaddy. Tegelijkertijd verschijnen twee liedjes op de compilatie-cdr Do Not Eat, Throw Away van het kleine maar ambitieuze Living Room Records. De activiteiten van de band blijven niet onopgemerkt. JWSM mogen in de bovenzaal van Paradiso spelen als voorprogramma van hun Amerikaanse muzikale held Daniel Johnston tijdens het prestigieuze Crossing Border Festival dat dit jaar voor het eerst in Amsterdam plaatsvindt. In december verschijnt een internationale compilatie-7" single Flying Time #1 waarop JWSM een liedje van de bevriende Brabantse band Blimey! arrangeert en JSWM op hun beurt een nummer van Blimey! VPRO's De Avonden brengt een kerst-cd uit met kerstliedjes door Nederlandse en buitenlandse groepen. De oplage is slechts 100 en bedoeld voor relaties van de omroep. De bijdage van JWSM is het nummer Introducing The Mechanical Reindeer.

Blimey!

2001

Het eerste volwaardige album Fortran Catapult verschijnt in februari. Een van de nummers is opgenomen in de huiskamer van Julia P.

Julia P.

2002 - 2003

John Wayne Shot Me speelt regelmatig over de Nederlandse grenzen tijdens tournees door België, Duitsland, Scandinavië en Spanje, regelmatig vergezeld door de bevriende Belgische band Austin Lace.

2004

John Wayne Shot Me Voorafgaand aan het tweede album dat voor september gepland staat, verschijnt in het voorjaar de EP Let Sleeping Monsters Sleep. Naast het titelnummer bevat de cd covers van Jonathan Richman, Daniel Johnston, E.L.O., Napalm Death, Destiny's Child en The Carter Family. De EP wordt in oktober gevolgd door het tweede album The Purple Hearted Youth Club. De groep gaat in het najaar op tournee met de Belgische band Austin Lace en het Noorse St. Thomas en speelt zowel in Nederland als in België, Frankrijk en Italië.

2006

John Wayne Shot Me brengt een split 7'' single uit samen met de Duitse band Green Apple Sea. Beide bands doen in april een korte gezamenlijke tournee door Nederland en België, gevolgd door een Duits optreden in mei tijdens een festival in Neurenberg. In juli gaan John Wayne Shot Me en Austin Lace op tournee door Italië. André Schaminée van het label Living Room Records speelt tijdens de tournee mee op toetsen. Na drie optredens in december in Utrecht, Amsterdam en het Belgische Nossegem staat John Wayne Shot Me op 22 december in Den Bosch voor het laatst op het podium. 'Nu zijn we op een punt aangekomen dat het letterlijk en figuurlijk mooi geweest is', schrijft de band in een afscheidsmailtje.

Discografie John Wayne Shot Me

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's John Wayne Shot Me

Audio/Video John Wayne Shot Me

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer