Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JOHNNY THE SELFKICKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1944 - 1991

Genre

Nederlandstalig, popdichters, vocalen

Pseudoniemen

Johnny The Selfkicker

Johnny The Selfkicker

De eerste Nederlandse dichter die vooral als podiumdichter naar buiten treedt. Zijn optredens als Johnny the Selfkicker zijn pure performances, die alleen lijfelijk of via film- of geluidsfragmenten zijn te ervaren. Van Doorn maakte twee lp's en trad jarenlang op, met name op popfestivals en in jongerencentra. Een verslag van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

vocalen

Genoemd in de biografie van

1966   Cuby + Blizzards
2003   Dichters uit Epibreren

Biografie Johnny The Selfkicker

De eerste Nederlandse dichter die vooral als podiumdichter naar buiten treedt. Zijn optredens als Johnny the Selfkicker zijn pure performances, die alleen lijfelijk of via film- of geluidsfragmenten zijn te ervaren. Van Doorn maakte twee lp's en trad jarenlang op, met name op popfestivals en in jongerencentra. Een verslag van zo'n optreden is het verhaal Delft in de bundel De Geest Moet Waaien. Na een korte, maar heftige periode als Selfkicker is hij later vooral actief als journalist, schrijver van korte verhalen, voordrachtskunstenaar en acteur in theater en op tv (Herenleed).

1944

Johnny van Doorn wordt op 12 november geboren in Beekbergen, waarheen zijn ouders (een Nederlandse vader en een Duitse moeder) vanwege de oorlogssituatie in Arnhem zijn geëvacueerd. Officieel heet Johnny overigens Johan, want Engelse namen zijn door de bezetter verboden.

1960

De figuur van The Selfkicker ontstaat tijdens zijn middelbare schooltijd, wanneer Johnny regelmatig in rochelende imitaties van knetterend vuurwerk losbarst. Een selfkick is 'het voor honderd procent naar buiten brengen van waanzin, hysterie, woede, neurose, frustraties.' Sinds 1960 vermaakt Johnny niet alleen vrienden en bekenden te pas en te onpas met zijn opgewonden dadaïstische woordacrobatiek, maar treedt hij ook op met zijn Electric Acts in de Gelderse Jazz Sociëteit.

1962

In 1962 ontvlucht hij het benauwde, kleinburgerlijke milieu van zijn ouders en de middelbare school in Arnhem en vertrekt naar Amsterdam. Johnny the Selfkicker is prominent aanwezig in de Leidsepleinscene rond Simon Vinkenoog, Aat Veldhoen en Robert Jasper Grootveld. Hij neemt deel aan happenings als de Invasie In Weesp, Open Het Graf en Stoned In The Streets, waarbij het befaamde derde oog van Bart Huges wordt onthuld. In mei 1963 debuteert hij als dichter in het tijdschrift Podium met Een Brief En Nog Meer Poëzie.

1966

Op voorspraak van Remco Campert verschijnt de eerste dichtbundel van Johnny the Selfkicker bij De Bezige Bij. In de blurb van Een Nieuwe Mongool, post-sexuele zondagspoëzie, wordt Johnny the Selfkicker omschreven als 'Happeningscenarioschrijver, Zanger, Zondagspoëet, Uitvinder van The Self-Kick & Electric Acts, The Blue Paranoia Acts, Depressive Minor Popplayer, Postsexueel, Exhibitionist.' Andere bijnamen van de Selfkicker zijn Electric Goebbels, the Plastic Highbomb, John Jesus Electric en Professor Eitje.

1969

Bij Negram verschijnt Eureka. Het Ei Van Columbus, een lp van Johnny the Selfkicker bijgestaan door Wim de Bie. Op de plaat vertelt Van Doorn zijn levensverhaal onderbroken door kabaal, filmmuziek, tromgeroffel en haangekraai.

Wim de Bie

1972

Johnny van Doorn heeft eenmalig een eigen tv-show: Tussen De Schuifdeuren. Zijn eerste verhalenbundel Mijn Kleine Hersentjes verschijnt. Er zullen nog vijf bundels volgen met in sober taalgebruik gegoten observaties van zijn benauwd-burgerlijke jeugd en het dagelijks leven. Na journalistiek werk voor de Haagse Post, Hollands Diep en Avenue schrijft Van Doorn sinds begin jaren zeventig nog slechts korte verhalen.

1973 - 1990

In het televisieprogramma Herenleed van Armando en Cherry Duyns speelt Van Doorn diverse bijrollen: koning, kabouter, vrouw, lijk, bediende, student of heraut. Hij werkt ook mee aan de theaterproductie Herenleed. Herenleed is zowel in boekvorm, als video en op cd vastgelegd.Hij speelt samen met collega-dichter Jules Deelder in een televisiereclame voor een zoutje. Het zoutje is geen succes, maar de gezellige dikkerd Van Doorn krijgt er landelijke bekendheid door. In het seizoen 1987/88 heeft hij een eigen theatershow, gebaseerd op zijn verhalen: Door De Weken Heen.

Jules Deelder

1980

Vanaf 1980 is hij een graag geziene gast in diverse VPRO radioprogramma's (De Suite, Het Radiotheater, Het Pandemonium), waarin hij met zijn markante, sonore stem verhalen voordraagt. Hij ziet zichzelf meer als een ouderwetse voordrachtskunstenaar. Twee verhalen verschijnen als cassetteboek: Naar Buiten Jongmensch en Tabeh, Literair Café. 'Hou contact' uit een verhaal in Mijn Kleine Hersentjes inspireert Herman Brood tot het gelijknamige nummer.

Herman Brood

1981

De lp Oorlog En Pap, deel 1 verschijnt bij Harlekijn. De toevoeging 'deel 1' betekent niet dat er meerdere delen gepland zijn; Van Doorn vond dit gewoon mooi. De lp bevat een aantal met luide stem voorgedragen episodes uit het leven van Johnny van Doorn, afgewisseld met avantgardistische klanken.

1991

Hoewel de figuur de Selfkicker uitstekend past in de alternatieve sfeer van de jaren zestig, moet Van Doorn weinig hebben van hippie- en later punkidealen. Van Doorn/The Selfkicker is - tot zijn eigen verrassing en afgrijzen - het grote voorbeeld van de eind jaren zeventig opgekomen popdichters. De gezette, in Terlenkakostuums gehulde, enigszins bekakt pratende bourgondiër doet niet aan protest en moet niets (meer) hebben van drugs (hij kickt immers op zichzelf) en vage praat. Johnny van Doorn was 'een heer met soul'. Hij overlijdt vlak na beëindiging van de theatershow Herenleed op 26 januari 1991 aan kanker.

Discografie Johnny The Selfkicker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Johnny The Selfkicker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer