Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KAPOTTE MUZIEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

avant-garde, experimenteel

Online

Officiële website

Kapotte Muziek

Experimentele formatie die improviserend muziek maakt met hulp van contactmicrofoons en analoge electronica. Hergebruik van geluiden staat hierbij centraal.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans de Waard   elektronica

Overige muzikanten

Roel Meelkop   elektronica
Peter Duimelinks   elektronica
Christian Nijs   elektronica

Genoemd in de biografie van

1984   Frans de Waard

Biografie Kapotte Muziek

Experimentele formatie die improviserend muziek maakt met hulp van contactmicrofoons en analoge electronica. Hergebruik van geluiden staat hierbij centraal.

1984

Frans de Waard start zijn cassettelabel Korm Plastics. Samen met Christian Nijs richt hij in oktober de formatie Kapotte Muziek op. Ze dragen in oktober een naamloze track bij aan de verzamelcassette Katacombe Vol. 3. Eind december komen ze met de 13 minuten durende cassette Raw Sounds Vol. 1 in een oplage van 10 stuks. De tapes zenden ze aan een aantal groepen, die deze dan weer voor hun eigen muziek mogen gebruiken. Kapotte Muziek maakt conceptuele muziek met behulp van contactmicrofoons. Het recycleren van geluiden staat hierbij centraal.

1985

Kapotte Muziek maakt diverse gelimiteerde tapes, waaronder Electrocute en Gematria. Tevens worden verscheidene nummers voor een aantal verzamelcassettes geleverd.

1986

Ook in dit jaar vinden er legio tracks van Kapotte Muziek hun weg naar vele cassettecompilaties. Daarnaast blijft de groep driftig gelimiteerde tapes maken, zoals Rock N Roll, Gilles De Rais, Weapons Of Musick, Aircraft en Soundwaves One Two Four. Op 6 augustus geeft de formatie een eerste live-optreden in de Nijmeegse studio The Noisery. De cassette Aim:Destruction bevat een registratie van dit concert.

1987

In januari verlaat Christian Nijs de groep. Voor hem in de plaats komt Peter Duimelinks, die onder meer bekend is van de V2-organisatie in Den Bosch en de electro-akoestische band THU20. De groep blijft zich bezighouden met het recyclen van geluiden. Ook het toeval is een belangrijk aspect in hun muziek. Vrijwel alle stukken die ze produceren zijn als het ware onvoltooid, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor bewerking door anderen. De muziek wordt door De Waard thuis opgenomen. Live improviseert hij met Duimelinks. Kapotte Muziek blijft onverminderd doorgaan met het maken van compilatiebijdragen en gelimiteerde cassettes, waaronder Musik Ohne Ende en Real Time Music. Op 16 mei spelen ze live in Eucalypta te Winterswijk, waar ze hun eerste copy-art installatie maken. Op 1 juni treden ze op in het Rotterdamse Parkzicht. De muziek van deze avond is gebruikt voor de tape Frag/Ele/Ment.

THU20

1988

Kapotte Muziek kent ook dit jaar een ongeremde productie. De eigen cassettes, zoals Anathesia, Frozen Environment, Music From The Magnetic Tape, Report On The Year Of Random Music en Bahnhof, volgen elkaar snel op. In april verschijnt Anthology 1984-1987, een compilatiecassette van Kapotte Muziek. De Nederlandse groep De Fabriek verwerkt op hun plaat Made In Spain Raw Sounds en Soundwaves One To Four van Kapotte Muziek.

De Fabriek

1989

In januari start De Waard met het nieuwe project Beequeen. De Waard, hier op synthesizer, maakt samen met Freek Kinkelaar muziekcollages waarin op zoek wordt gegaan naar mooie geluiden. Het levert ambientachtige muziek op, met zowel synthetische als organische klanken. Hun eerste werk verschijnt op tape. De cassettereleases van Kapotte Muziek bestaan dit jaar enkel uit compilatiebijdragen. De tracks Audio Plagio 1 tot en met 6 worden verspreid over diverse verzamelaars. Voor het eerst komt de groep met 7" singles, zoals Heathen Muzak, Real Time Music en Intonation. In februari toont de band op een festival in het Duitse Minden de drie minuten durende film Abstract Two. Het is een bewerkte versie van een pornofilm met als begeleiding muziek van cassette. Op 3 oktober geeft de formatie een concert samen met het Japanse Merzbow in de Nijmeegse studio van Radio Rataplan, onder de naam Merzbow Kapotte Muziek.

Beequeen

1990

De cassettereleases nemen langzaam af, maar Kapotte Muziek levert onverminderd materiaal voor verzameltapes en onder meer de cassette Interaction. Daarnaast zien twee 12" EP's en een 7" het licht, respectievelijk History Is What Was, Utilities en Korperlaute. Met Beequeen maakt De Waard de cassettes Mappa Mundi en My Heart Belongs To Daddy. Op vinyl verschijnen van de band nog Tractus Locomotorius, een split-7"/12" met de Legendary Pink Dots, en de split-LP Scala Destillans met TAQ.

1991

Kapotte Muziek laat op diverse compilatietapes van zich horen. De cassette Water And Fire bevat onder andere het live-optreden in Den Bosch uit 1987. Het project Merzbow Kapotte Muziek levert de tape Ages Be Alms en de noisy 12" Documentation/Collaberation op. Beequeen laat van zich horen middels de LP Fond en de 7" Nouen. De Waard maakt onder zijn eigen naam muziek voor een verzameltape.

Frans de Waard

1992

De tape-releases van Kapotte Muziek nemen weer aardig toe. Zo verschijnen onder andere As Smegma Bel, Vier Stukken, R-Invst, Recycled en Murmel. Het valt op dat het geluid steeds meer vooruit gaat, wat mede te danken is aan betere apparatuur (minder ruis) en aan een beter compositorisch inzicht. Van Beequeen komen een paar compilatiebijdragen uit.

1993

Kapotte Muziek tourt door de Verenigde Staten. Ze verzorgen tevens een aantal tracks voor verzamel-cd's en brengen de cassette Clyiscsert uit. Van het project Merzbow Kapotte Muziek verschijnt de 12" Continuum en van Beequeen de debuut-cd Der Holzweg en de 7" Summer Rain met daarop een knappe mix van synthetische en organische ambientgeluiden. De Waard begint aan zijn nieuwe soloproject Quest, waarmee hij pure synthetische ambient maakt. Ook start hij het goedkope cd-label Korm Plastics Introductionaire Paperback, kortweg KIP genaamd. Hiermee wil hij onbekende experimentele groepen de kans geven om zich aan een breder publiek te presenteren.

1994

De eerste LP en 7" van Quest, respectievelijk Questionmark en Sol, zien het licht. Dit jaar geen cassettes, maar wel de eerste Kapotte Muziek cd Verder. Een terechte benaming voor het album, omdat het geluid dusdanig geëvolueerd is zodat de kwaliteit er met sprongen op vooruit is gegaan. Beequeen blijft een eigenzinnige visie op de ambient uitdragen op de cd Time Waits For No One en op een verzamel-cd bij het Belgische muziekblad Gonzo Circus.

Quest

1995

Kapotte muziek levert nog maar enkele composities aan verzamelaars. Wel verschijnt de liveregistratie van hun tour door de States, Live USA geheten. Tevens brengen ze hun uitstekende tweede cd The Malevolent Ear en de 3" cd ADD uit. De door Joseph Beuys geïnspireerde en aan hem opgedragen cd Sugarbush van Beequeen bevat titels die zijn overgenomen van oude hits, zoals Return To Sender van Elvis Presley. De muziek is een collage van omgevingsgeluiden vermengd met synthetische klanken. Quest verzorgt een aantal tracks voor compilaties en remixdoeleinden.

1996

Kapotte Muziek groeit met de komst van Roel Meelkop uit tot een trio. Meelkop is net als Duimelinks afkomstig uit de formatie THU20. De Waard maakt nog steeds de opnames in zijn eentje thuis, maar de live-improvisaties komen voor rekening van het gehele drietal. Er volgen drie cassettes, namelijk Enhanced Room Acoustics, Static Lines en Regeneration Active/M.SL. Daarnaast verschijnen nog de cds Kapotte Muziek (11 minuten en maar liefst 99 nummers!), de twee 7"-es Sind en Threadments, de 8" Luisteren Naar... en de LP A Big CloudInto The Void. Van Beequeen vindt een aantal nummers hun weg naar verzamel-cd's. Ook ziet alweer hun vierde cd Music For The Head Ballet het licht. De Waard maakt onder zijn remixnaam Captain Black (soms ongevraagd) remixen van andere groepen. Hiermee maakt hij de 8" CRCKD en de 10" Multi Toned Mono.

Frans de Waard

1997

Shifts is het nieuwste soloproject van De Waard. Hiermee maakt hij ambient met gitaar als geluidsbron, waarvan de 7" No Go Area en de 10" EqualUnequal de overtuigende bewijzen zijn. In de Mort Aux Vaches-reeks van de VPRO verschijnen zowel een cd van Beequeen als een van Kapotte Muziek. Laatstgenoemde brengt ook een cd uit samen met het Noorse Origami Replika. Inmiddels dienen er zich weer twee nieuwe projecten aan. Als eerste het ambienttechnoproject Goem van De Waard en Meelkop en als tweede het project Destroyed Music van De Waard, Emil Beaulieu en Blazen Y Sharp. Kapotte Muziek treedt live op in Parijs.

Goem

2002

In januari maakt oud-bandlid Christian Nijs een einde aan zijn leven. Naast compilatiebijdragen verschijnt op Bake Records het album [Not] Lost (1).

2004

De dertiende uitgave in de serie Kapotte Muziek By… is een splitalbum waarop Richard Chartier en Martijn Tellinga ieder een concert van Kapotte Muziek bewerken. Chartier maakt een nieuwe versie van het optreden op het Duitse Garage Festival (31 augustus 2004) en Tellinga bewerkt onder de naam Boca Raton het concert in de Smart Space te Amsterdam (11 maart 2003).

2005

De vier cd-r tellende compilatiebox [Not] Lost is een verzameling cd's met bijna allemaal niet eerder uitgegeven opnamen uit de periode 1990-2003. In eerste instantie zouden de cd's in een serie uitkomen op het eigen label Bake Records, maar dat label is ondertussen stopgezet.

2006

Van Peter Duimelinks verschijnt op Korm Plastics de cd Fflux, een samenwerking met Frank Bretschneider, een van de oprichters van het Duitse label Raster-Noton.

2008

Five Elements Music - Kapotte Muziek By (2008) is de eerste uitgave op het Amsterdamse label Moving Furniture Records. Op de cd staat een optreden van Kapotte Muziek in Sint-Petersburg op 26 mei 2008 dat is bewerkt door de Russische geluids- en drone-artiest [S] van Five Elements Music.

2010

Het vijfentwintigjarig bestaan van Kapotte Muziek wordt gevierd met jubileumconcerten in thuisbasis Nijmegen en Amsterdam en de uitgave van de cd 25 Years Of Kapotte Muziek, een compilatie met bijdragen van Radboud Mens, DMDN, Asra, Asmus Tietchens, Howard Stelzer en Jos Smolders.

Discografie Kapotte Muziek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kapotte Muziek

Video Kapotte Muziek

Kapotte Muziek
Kapotte Muziek
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kapotte Muziek

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer