Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLEG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kleg

Periode

1984 - 1996

Genre

avant-garde, instrumentaal, minimal music, noise

Pseudoniemen

Kleg Extension

Kleg

Groningse groep die begint met door de gitaarsculpturen van Rhys Chatham en Glenn Branca beïnvloede avantgarde-muziek en gaandeweg toegankelijker, kortere stukken maakt. Geniet internationaal respect.
Volledige biografie...

Bezetting

Igor Mönnink   basgitaar
Camiel van Winkel   drums
Arno van Roosmalen   gitaar

Overige muzikanten

Olaf Veenstra   gitaar
Peter Venderbosch   gitaar
Paul Lamens   gitaar
Dick Toering   gitaar
Radboud Houtman   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1992   Green Hornet
1995   Cooper
2003   Whipster

Biografie Kleg

Groningse groep die begint met door de gitaarsculpturen van Rhys Chatham en Glenn Branca beïnvloede avantgarde-muziek en gaandeweg toegankelijker, kortere stukken maakt. Geniet internationaal respect.

1984

Kleg wordt in december geformeerd als theaterproject in het gekraakte Groningse Grand Theater. Geïnspireerd door met name de Amerikaanse componist Rhys Chatham, bestaat de groep aanvankelijk uit acht gitaristen, vier saxofonisten, een bassist en een drummer. Het project komt voort uit De Twaalf Omgevingen, een uit kunstacademiekringen afkomstige wave-groep die performance-concerten geeft. Kleg's instrumentale muziek is onorthodox, gebaseerd op experimentele ritmes, extreme dynamiek en het gebruik van stilte. De stukken zijn genummerd, van #1 tot en met # 13.

1987

Met subsidie van de stad Groningen wordt Eating And Sleeping (# 15) ontwikkeld, een uit drie delen bestaand stuk waarbij naast gitaren, sax, bas en drums ook draaitafels en clarinet gebruikt worden. Het stuk wordt opgenomen met Henk Janssen in de Eindhovense Tango-studio.

Henk Janssen (1)

1989

Kleg heeft een aantal optredens gedaan op bijzondere locaties, zoals in de Martinikerk te Groningen. Er is nu een vaste bezetting ontstaan met vijf gitaristen: Paul Lamens, Arno van Roosmalen, Peter Venderbosch, Victor Venderbosch en Dick Toering. Radboud Houtman speelt saxofoon, Camiel van Winkel (ex-Vijf op Avontuur) drums. De groep speelt met wisselende bassisten, tot halverwege het jaar bassist Igor Mönnink (die dan tevens in Thud! speelt) een vast lid wordt.

1991

In het begin van het jaar vertrekt Houtman. Het Utrechtse label Barooni brengt in juli de al lang op de plank liggende opnamen van Eating And Sleeping (# 15) uit, die in OOR 'teleurstellend' wordt genoemd maar in buitenlandse bladen als Option en Notes goede recensies krijgt. Kleg treedt zo nu en dan op, veelal op avantgarde-festivals, bijvoorbeeld in Frankrijk. Met Lee Ranaldo, gitarist van Sonic Youth, doet Kleg een tournee. Ranaldo produceert tevens nieuwe opnamen, die in België worden gemaakt, met Luc van Acker als technicus.

Lee Ranaldo

1992

In april verschijnen de met Lee Ranaldo gemaakte opnamen onder de titel Zing, een CD die door Barooni wordt uitgebracht. Zing bevat twaalf kortere stukken, waarin invloeden van Pink Floyd, Rhys Chatham, Glenn Branca en Sonic Youth tot een uniek eigen geluid worden verwerkt. De hoes is ontworpen door Leah Singer, die met Lee Ranaldo optreedt. Kleg treedt in deze periode vaker op, doet tournees door Europa.

Lee Ranaldo

1993

In het najaar vertrekken Peter Venderbosch en Dick Toering (naar Soom). Vervanger is gitarist Olaf Veenstra. Een nieuw project is de Kleg Extension, een muzikantenpool waarmee bijzondere projecten kunnen worden ondernomen, zoals uitvoeringen van stukken van de Amerikaanse componisten David First, David Dramm en Ron Ford.

Ron Ford Soom

1994

In oktober doet Kleg een tournee door Italië en Slowenië.

1995

Kleg In mei vertrekt bassist Igor Mönnink. Kleg werkt samen met de Rotterdammer Arthur Sauer, die het zelfgemaakte instrument donderharp speelt.

1996

Olaf Veenstra en Paul Lamens verlaten de groep, die inmiddels vanuit Rotterdam opereert. Lamens vormt samen met drummer Marinus de Lange en gitarist Jan Heddema de band Pink Flag, vernoemd naar het debuut van de Britse groep Wire.

2000

Arthur Sauer ontvangt de Elly Ameling Prijs voor zijn gehele oeuvre.

2003

Paul Lamens speelt in mei voor het eerst mee met de Groningse band Whipster.

Whipster

2006

Dick Toering vormt samen met Hans Battenberg (viool) en Henk Klijn Hesselink (bas, orgel) het trio Lister. De band vermengt instrumentale alternatieve rock met folk. Het debuutalbum Elektrisch Vuur laat onder meer invloeden horen van The Velvet Underground, The Ex, Sonic Youth en Kawahl muziek.

Lister

Discografie Kleg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kleg

Audio/Video Kleg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer