Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LABERINTO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Laberinto

Periode

1989 - heden

Genre

metal

Online

Website

Pseudoniemen

Santanico

Laberinto

Uit Venezuela afkomstige band die vanaf 1992 vanuit Amsterdam opereert en een originele mix van metal en salsa voortbrengt, ook wel metalatino genoemd.
Volledige biografie...

Bezetting

Miguel Angel Padron Garcia   gitaar, percussie
José Gregorio Rangel Abreu   basgitaar, zang
Abel Cañizales   gitaar
Marco Toro Bernal   drums, percussie
Ronny Tuinman   zang

Overige muzikanten

Marcos Gomez   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Ruben Sposito   basgitaar
Raymundo José Ceballas Arias   gitaar, percussie, zang
Richard Rodriguez   gitaar
Pablo Cesar Minoli Dominguez   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1989   Toro Ensamble
1996   Gerardo Rosales
1997   Green Lizard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Laberinto

Uit Venezuela afkomstige band die vanaf 1992 vanuit Amsterdam opereert en een originele mix van metal en salsa voortbrengt, ook wel metalatino genoemd.

1989

In Caracas, Venezuela, wordt de metalband Laberinto opgericht door gitarist Pablo Minolli (die oorspronkelijk uit Uruguay afkomstig is), zanger/gitarist Raymundo José Ceballas Arias, drummer Marco Toro Bernal, basgitarist Ruben Sposito en gitarist Richard Rodriguez .

1990

De groep geniet enige lokale bekendheid, maar krijgt met dezelfde problemen te maken als zovele andere rockbands: het is moeilijk om aan optredens te komen en praktisch onmogelijk om van de muziek te leven.

1991

Laberinto neemt een demotape op, waarop de groep voor het eerst salsa-invloeden aan haar muziek toevoegt. De groep omschrijft haar muziek dan ook als metalatino.

1992

De groep laat huis en haard achter om richting Europa te gaan. Marco, Richard en Ruben vertrekken naar Spanje. Vervolgens gaat Ruben naar Amsterdam en Marco naar Frankrijk en Duitsland om de lokale muziekscene in de verschillende landen te polsen. De keuze van de heren valt uiteindelijk op Amsterdam, omdat daar de grootste (muzikale) vrijheid heerst en omdat Amsterdam een artistieke stad is.

1993

Laberinto Ruben en Richard houden het na een half jaar voor gezien en vertrekken weer richting Venezuela. Gitarist Pablo en bassist José Gregorio Rangel Abreu komen de gelederen versterken. De band woont in kraakpanden en probeert van haar muziek te leven door naast de werkzaamheden met Laberinto tevens als Santana-coverband Santanico de kost te verdienen.

1994

De groep krijgt meer structuur door het aantrekken van een stagemanager en vaste licht- en geluidsmensen. Daarnaast gaat de band in zee met boekingsbureau VIP Agency. Gitarist Miguel schakelt over op percussie om het geluid van Laberinto nog meer een Zuid-Amerikaans karakter te geven.

1995

In eigen beheer verschijnt de eerste cd, simpelweg Laberinto getiteld. Het album wordt goed ontvangen en naast een Nederlandse clubtoer speelt de groep ook in Italië, Hongarije, Duitsland en Zwitserland.

1996

Laberinto Laberinto tekent bij platenmaatschappij Mascot en op haar tweede album Priority laat de groep horen muzikaal gegroeid te zijn. De groep is te zien op de VPRO-televisie en op TMF en doet een sessie voor het radioprogramma Bad Grrl. Een Europese toernee voert langs zalen in Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Denemarken en België.

1997

Laberinto treedt aan op Dynamo Open Air '97 en heeft een tv-optreden voor het Duitse Rockpalast. Tevens speelt de band voor een twintigduizend-koppig publiek tijdens het Borec Trinec Festival in Tsjechië. Gitarist Pablo Minoli ligt drie weken op de intensive care-afdeling van het AMC nadat hij op 24 mei uit zijn in brand staande woning op de tweede verdieping heeft moeten springen. Zijn herstel loopt daarna voorspoedig, zodat de groep de draad weer op kan pakken. Laberinto speelt zowel in discotheek Escape als op de jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam voor een groot en enthousiast publiek.

1998

Laberinto Het derde album, het door Sander Jansen geproduceerde Freakeao, verschijnt in april en Laberinto krijgt alom lovende kritieken in de vaderlandse pers, waarna een uitgebreide toernee (samen met Frozen Sun) langs de Nederlandse zalen volgt. Frankrijk en Spanje zijn de landen die vervolgens aangedaan worden.

Frozen Sun Sander Janssen

1999

Laberinto staat op Metropolis en is headliner van het Trinec festival in Tsjechie. De band duikt samen met producer Attie Bauw de studio in om de vierde cd Me Arte op te nemen. De groep treedt aan tijdens het Rock Al Parque Festival, het belangrijkste rockfestival van Zuid-Amerika, dat gehouden wordt in Bogota, Columbia. Laberinto speelt daar voor 70.000 dol enthousiaste toeschouwers. De groep is na dit optreden in de gelegenheid een bezoek te brengen aan thuisland Venezuela om daar gezamenlijk de eeuwwisseling te vieren.

Attie Bauw

2000

Def P (Osdorp Posse) is te horen in het opnieuw opgenomen nummer Neighborhood ! van Laberinto, dat hij voorziet van een Nederlandstalige rap. Van een concert dat Laberinto op 16 maart in De Melkweg geeft, worden opnames gemaakt die op cd Laberinto Live verschijnen. Daarnaast werkt de groep aan het vijfde album. In november verschijnt Another Style.

Def P Osdorp Posse

2001

Laberinto tourt door Zwitserland en Oostenrijk en is te zien tijdens A2A te Amsterdam en het Auw Mok Festival in Sittard. In december doet drummer Marco in Venezuela diverse interviews bij grote radio- en tv-stations.

2002

Voor het nummer Aliboomboajay wordt een videoclip gemaakt. Laberinto tourt door Europa met de show Laberinto Playing Santana. Het is een logisch vervolg op Santanico, de groepsnaam die Laberinto al enkele jaren gebruikt wanneer ze in de Amsterdamse muziekcafés Last Waterhole en Bourbon Street Sanata-covers spelen. Tijdens de tournee wordt de band versterkt door gitarist Abel Cañizales en toetsenist Marcos Gomez.

2003

Bassist Gregorio speelt mee in The Circus, een rockformatie met leden uit Herman Brood's Wild Romance. Laberinto speelt in mei in Italië en Zwitserland. De titel van het album Decada verwijst naar de tien jaar dat Laberinto al in Nederland verblijft. De plaat is door de band zelf geproduceerd samen met producer Lourens Bood. Na de cd-presentatie op 9 oktober in de Melkweg te Amsterdam tourt de band door Nederland en vanaf februari 2004 gaat Laberinto voor het eerst sinds tien jaar weer op tournee door thuisland Venezuela.

The Circus

2004

Laberinto Osdorp Posse wordt in de periode mei en september live terzijde gestaan door Laberinto om zo hun show op een redelijk aantal festivals te voorzien van de unieke vette Metalatino-sound. Drummer Marco Toro richt het Toro Ensamble op waarmee hij samen met o.a. zangeres Yma América zijn liefde voor de traditionele muziek van zijn geboorteland Venezuela gestalte geeft. Hij omschrijft de combinatie van Afrikaanse-Venezolaanse percussie en vocalen zelf als Afro-Venezuelan. Pablo Minoli verlaat Laberinto om persoonlijke redenen. Gitarist Abel Cañizales (ook actief in Santanico) neemt zijn plaats over. Cañizales is voor het eerst met de band te zien tijdens Headway Festival in april.

Osdorp Posse

2006

Laberinto gaat in het najaar met de Osdorp Posse de studio in voor opnamen van een album met een cross-over van hardcore hiphop en Latino metal. Een korte tournee van beide groepen door Venezuela staat in de planning.

2008

Het album The World Might Suck is het resultaat van de nieuwe samenwerking tussen Osdorp Posse en Laberinto. De plaat verschijnt in maart bij Djax Records. Naast de cd bevat het album de bonus-dvd Mi Arte: 15 Years Of Labertino, met meer dan een uur geschiedenis over Laberinto's carrière, volledige videografie, live video-opnamen, tv-specials, foto's en een uitgebreid interview met de bandleden.

2010

Het album Mask Of A Thousand Faces, opgenomen in de Excess Studios te Rotterdam en gemixt en gemasterd in Miami door Alejandro Garcia en Bob St. John, is de eerste met zanger Ronny Tuinman. Zijn teksten zijn volledig Engelstalig.

Discografie Laberinto

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Laberinto

Audio/Video Laberinto

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer