Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAX WOISKI SR.

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1911 - 1981

Genre

jazz, latin, zang

Pseudoniemen

José Baretto

Max Woiski Sr.

Max Woiski is een Surinaamse muzikant, die in de jaren dertig naar Nederland komt. Hij is hier de wegbereider voor Latijns-Amerikaanse muziek. Met B.B. met R. (Bruine Bonen Met Rijst) scoort hij in de jaren vijftig een grote hit.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1935   Kid Dynamite
1940   Red Debroy
1945   Lex van Spall
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Max Woiski Sr.

Max Woiski is een Surinaamse muzikant, die in de jaren dertig naar Nederland komt. Hij is hier de wegbereider voor Latijns-Amerikaanse muziek. Met B.B. met R. (Bruine Bonen Met Rijst) scoort hij in de jaren vijftig een grote hit.

1937

Max Woiski sr. alias multi-instrumentalist José Baretto (geboren in het Surinaamse Domburg op 11 februari 1911) begint al in de jaren dertig in Amsterdam populaire muziek te maken. Aanvankelijk verkopen Woiski en zijn echtgenote, samen met Alma Braaf, hun muziek als Cubaans. Dat is de enige manier om een inkomen te verkrijgen. Voor Surinaamse muziek is geen interesse. Toch zijn er dan al wel veel Surinaamse muzikanten in Nederland.

1940 - 1945

Samen met pianist Freddy Johnson opent Woiski een club in de Amstelstraat in Amsterdam. Hij dient zich wel te schikken naar de wetten van de Duitse bezetter en doet dat dan ook zo goed en zo kwaad als dat kan. Het scherpe toezicht op de zuiverheid van cultuuruitingen maakt dat Woiski zijn gasten moet trakteren op een mengelmoes van eigen composities en verhollandste Amerikaanse liedjes. Ook als de Duitse wetten worden verscherpt, blijft Woiski sr. lid van de Kultuurkamer. Hij wil voor blank doorgaan en weigert daarom zwarten de toegang tot zijn zaken. Dat wordt hem niet in dank afgenomen door andere Surinamers in Nederland. Intussen heeft hij ook La Cubana in de Amsterdamse Vijzelstraat geopend.

1945

Kort na het eind van de oorlog wordt Woiski - volgens de verhalen - door een groep Surinamers in elkaar geslagen vanwege zijn rol in de oorlog. Vervolgens gaat hij in zijn club de vrolijke kant van Latin spelen. Dat horen de Nederlanders het liefst. Hij maakt het genre erg populair en scoort zelfs een hit met B.B. met R. ( Bruine Bonen Met Rijst).

1950 - 1957

Woiski sr. schakelt over op stijlen uit zijn geboorteland. Er wonen inmiddels meer Surinamers in Nederland en zij willen graag Surinaamse muziek horen. De clubeigenaar zingt liedjes van de Amsterdams/Surinaamse jazzmuzikant Kid Dynamite en werkt ook een tijdje samen met Dynamites bandleider Freddy Blijd. In zijn orkest spelen onder meer Steve Boston (percussie) en Johnny de Miranda (conga/slagwerk/piano/zang). Zijn activiteiten dragen mede bij tot de doorbraak het Surinaamse lied. In 1956 werkt het combo van Woiski mee aan de eerste kleurentelevisie uitzending in Nederland. Ook op het filmdoek is Woiski sr. te zien. Hij speelt met zijn orkest in Jenny, de eerste Nederlandse film in kleur. De film is een remake van het Duitse Acht Mádel Im Boot. Naast het orkest van Woiski is ook het Combo Sem Nijveen te zien en de zangeres Corry Brokken. Woiski's zoon Max Woiski Jr. is ook actief in de muziek.

Corry Brokken Max Woiski Jr.

1958 - 1980

Woiski Sr koopt een nachtclub op Mallorca, waar hij een aantal uitstekende musici om zich heen verfzamelt. Hij speelt jaren in Spanje en komt af en toe naar Nederland. Na een minder gelukkige periode in zijn leven lijdt hij een teruggetrokken leven in Porto de Andraitx.

1981

Max Woiski overlijdt op 31 januari in Hoogeveen.

2011

Uit de archieven van Beeld & Geluid in Hilversum wordt een muzikale overzicht samengesteld uit het oeuvre van vader en zoon Woiski. De box Ritmo Tropical bevat twee cd's met veel nog niet eerder op cd verschenen materiaal. Op de bijgevoegde dvd staat uniek materiaal uit de archieven van Beeld & Geluid, EYE Film Instituut in Amsterdam en de privécollectie van de familie Woiski.

2018

Bijlmer Parktheater en Orkater maken een muzikale voorstelling over vader en zoon, gebaseerd op het boek Bruine Bonen en Kouseband van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski.

Orkater

Discografie Max Woiski Sr.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Max Woiski Sr.

Audio/Video Max Woiski Sr.

Video Max Woiski Sr.

Max Woiski Ritmo Tropical...
Max Woiski Ritmo Tropical (trailer)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Max Woiski Ritmo Tropical (trailer)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer