Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHAEL DE JONG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Michael de Jong

Periode

22-01-1945 - 10-03-2018

Genre

blues, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Michael de Jong

Bluesman van deels Nederlandse origine, die in de Verenigde Staten naam maakt als begeleider van de groten in de blueswereld en vanaf 1994 in Nederland een succesvolle carrière van de grond tilt.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2006   Jos Haagmans

Biografie Michael de Jong

Bluesman van deels Nederlandse origine, die in de Verenigde Staten naam maakt als begeleider van de groten in de blueswereld en vanaf 1994 in Nederland een succesvolle carrière van de grond tilt.

1980 - 1994

Geboren uit een Friese vader en een Franse moeder groeit De Jong op in Grand Rapids, USA. Vanaf zijn dertiende speelt hij gitaar. Hij speelt op achtienjarige leeftijd in zijn eerste band (The Nightwalkers). Wonend in steden als Detroit, New Orleans en San Francisco treedt regelmatig op met diverse blues-grootheden (o.a. Jimmy Reed, voor wiens begrafenis hij in 1976 zorg draagt) en maakt twee albums (waaronder All Night Long in 1981). Na rondzwervingen door Europa (Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden) keert hij in 1994 terug naar zijn Nederlandse roots. Een deal met platenmaatschappij Universal loopt spaak op meningsverschillen.

1995

De zanger/gitarist staat in het voorprogramma van Clannad. Hij krijgt een contract aangeboden bij Munich.

1996

Michael de Jong Het debuutalbum Who's Foolin' Who? verschijnt. Op de plaat wordt met sober akoestisch gitaarspel en een doorrookte stem de schaduwzijden van een veelbewogen leven bezongen.

1997

Michael de Jong De tweede plaat, Alive, komt halverwege april uit.

1998

Begin maart verschijnt de studioplaat Grown Man Moan. De Jong wordt daarop bijgestaan door een keur van musici.

1999

Michael de Jong In april verschijnt het album The Waiting Game, een plaat die noodgedwongen in akoestische vorm wordt uitgebracht. Na het opnemen van de demo's raakt De Jong namelijk zijn stem kwijt. Een tijdlang wordt zelfs voor zijn carrière gevreesd. De akoestische demoversies hebben echter zo'n zeggingskracht dat de artiest en platenmaatschappij Munich besluiten deze uit te brengen. De plaat wordt bijzonder enthousiast ontvangen. De gedwongen rustperiode doet De Jong goed en eind maart is al weer in staat op te treden op het South By Southwest Festival in Austin, Texas. In de maanden april, mei en juni doet De Jong een tournee in het Nederlandse clubcircuit met The Boyd Small Band.

2000

Het in Austin, Texas opgenomen album Immaculate Deception verschijnt in juni. Op de plaat staan bijdragen van ondermeer leden van The Gourds.

2001

Michael de Jong De Jong speelt voor de derde achtereenvolgende keer op South By Southwest. Het album Park Bench Serenade is opgenomen in de Arlyn Studio te Austin Texas en bevat gastbijdragen van ondermeer Glen Fukanaga, Kevin Russell, Paul Pearcy en Jon Dee Graham.

2002

Eind september verschijnt Last Chance Romance, een album dat in Londen met sessiemuzikanten is opgenomen. De Jong promoot de plaat tijdens een tournee door de Benelux.

2004

Michael de Jong 23, Rue Boyer is een liveplaat met opnamen gemaakt in Amsterdam (Carré), Utrecht (Vredenburg), Haarlem (Patronaat) en Parijs (La Maroguinerie). De cd bevat hoogtepunten uit de carrière van De Jong en een coverversie van All Along The Watchtower. Het album Imaginary Conversation bevat opnamen van een drie jaar oude demo met schetsen voor de cd Last Chance Romance. De Jong verblijft lange tijd in het Ierse kustplaatsje Foreglass om daar tot rust te komen. Geïnspireerd door het verblijf in Ierland schrijft hij nieuwe nummers.

2005

In mei ligt Echo From The Mountain, het elfde album van De Jong, in de winkels. De plaat bevat opnamen van optredens in Nighttown te Rotterdam, De Kleine Komedie in Amsterdam, Odeon in Zwolle, de Oosterpoort in Groningen en 013 te Tilburg, Volgens de zanger beschrijven de liedjes op de plaat 'de zoektocht naar innerlijke rust' en weerspiegelen de nummers 'zijn eigen leven en de overgave aan de kracht van veranderingen in de natuur'.

2006

Het album The Great Illusion (september) is opgenomen in Eurosound te Herveld, All Ears Studio te Amsterdam en Farmsound in Heelsum. Aangevuld met hoogtepunten uit zijn oeuvre speelt De Jong vanaf oktober nummers van het album tijdens zijn Nederlandse najaarstournee.

2009

Na enkele jaren stilte verschijnt in augustus het album For Madmen Only, opgenomen in de Farmsound Studio te Heelsum. Net als de vorige plaat is deze cd geheel solo akoestisch opgenomen.

2012

Zoals de titel aangeeft is het volledig akoestische album Life In D-Minor een openhartige plaat over ‘de thema’s van een gekweld man’, zoals de bijgeleverde persbericht verwoordt.

2017

De Jong wordt opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame.

2018

Vlak voor zijn dood neemt hij het album Reclusion op.

Discografie Michael de Jong

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Michael de Jong

Audio/Video Michael de Jong

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer