Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIKE & THE MELLOTONES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mike & the Mellotones in 2010

Periode

1993 - heden

Genre

bluesrock, rock

Online

Offiële website

Mike & the Mellotones

Texaanse bluesrock uit Nijmegen rondom zanger/gitarist Mike Donkers. De blues bevat ook invloeden uit jazz, rock, soul en funk en wordt door de band zelf omschreven als 'blues and beyond'. Mike & the Mellotones maakt platen met Amerikaanse bluesmuzikanten en speelt op podia en festivals in Nederland, België, Duitsland, Engeland ...
Volledige biografie...

Bezetting

Michel Donkers   gitaar, zang
Rens Hardijzer   drums
Erwin van Gestel   basgitaar

Overige muzikanten

Mike Sedee   basgitaar
Ruben Klabbers   gitaar
Jules van Brakel   basgitaar
Guido Willemsen   drums
Jaap Lagerweij   gitaar

Biografie Mike & the Mellotones

Texaanse bluesrock uit Nijmegen rondom zanger/gitarist Mike Donkers. De blues bevat ook invloeden uit jazz, rock, soul en funk en wordt door de band zelf omschreven als 'blues and beyond'. Mike & the Mellotones maakt platen met Amerikaanse bluesmuzikanten en speelt op podia en festivals in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Ierland.

1993 - 1995

Michel 'Mike' Donkers leert zingen door vanaf zijn tiende te luisteren naar Elvis Presley en leert zichzelf gitaar spelen door veel te luisteren naar Ronnie Earl. Na een rol als slaggitarist in de bluesrockband The Keystone Cops richt hij in 1993 samen met bassist Jules 'Julius' van Brakel en drummer El Guido Williams (Guido Willemsen) het trio Mike & the Mellotones op. In het geluid van de band zijn invloeden te horen van Stevie Ray Vaughan, The Paladins, The Red Devils en Mike Morgan. Het trio steekt zich in Amerikaanse outfits inclusief vetkuiven en werkt binnen het bluescircuit gestaag aan een gedegen live-reputatie. Mike Donkers doet zijn aankondigingen consequent in het Engels.

1996

Het debuutalbum Live Magic wordt live opgenomen tijdens twee avonden op 24 en 26 februari in het Metropool te Hengelo. Live Magic bevat voornamelijk songs geschreven door voorman Mike Donkers. 'Zelden een spetterender, eerlijker en overtuigender Neder-debuut gehoord,' schrijft muziekblad Oor in mei. Dankzij de cd wordt de band uitgenodigd voor het bluesrockfestival in het Limburgse Tegelen en het KRO-radioprogramma Leidsekade Live.

1997 - 1998

Op de cd Mike & the Mellotones (1997) worden de drumpartijen afgewisseld door El Guido en nieuwe drummer El Lorenzo (Rens Hardijzer) uit Brummen. De plaat is een samenwerking met de Amerikaanse gitarist/zanger 'Monster' Mike Wells en bevat naast eigen werk ook bewerkingen van Howlin' Wolf, Freddy King en Jimmy Reed. Sleutelnummer op de plaat is het ruim tien minuten durende Blues Is My Religion. De plaat klinkt agressiever en zwaarder dan het debuut.

1999

Met El Lorenzo en Van Brakel neemt Mike & the Mellotones ook het volgende album op in de studio van New Road Music in Wijchen. New Road Music neemt tevens de zaken van de band waar. Het nummer Showdown is opgedragen aan Lester Butler (1959-1998). Het trio speelt ondertussen ook in België en Duitsland. Tijdens hun bestaan speelt de band op diverse festivals in Engeland en Ierland waaronder National Burnley Blues Festival, Exeter Bluesday Festival, The Great British Rhythm & Blues Festival, Harvest Time Blues in Monaghan, Dartmouth Blues Festival, Birmingham International Jazz Festival, Wales Bishopstock Blues Festival en Nutstock Festival, Blisworth.

2001 - 2002

Voor de cd Wild Live Action gaat het trio verspreid over 2001 drie keer de studio van New Road Music in met telkens een andere Amerikaanse bluesmuzikant. Op 1 mei is eerst de Texaanse gitarist Mike Morgan aan de beurt, gevolgd door de Australische zanger/gitarist Geoff Achison (4 juni) en Gary Primich (Omar & The Howlers) uit Texas (10 september). Eind 2002 verlaat bassist Van Brakel de band.

2003 - 2006

Donkers en drummer El Lorenzo werken met nieuwe bassist Mike Sedee en extra gitarist Ruben Klabbers (The Doubleshots) aan een nieuw geluid. De band verwerkt in hun Texaanse blues invloeden van Cream, Free, Jimi Hendrix en Led Zeppelin en noemt het resultaat 'nu bluz'. Onder de afgekorte naam The Mellotones verschijnt in 2006 het vijfde album Not The Same. De cd bevat nog wel enkele nummers die Donkers heeft geschreven met voormalige bassist Julius van Brakel. Bassist Paul Sips en gitarist/producer Rob van Boeckel spelen solo's in het nummer King Of The Jam. Moniq Bakker verzorgt achtergrondvocalen in Can't Won't Don't. Klabbers wordt uiteindelijk vervangen door Jaap Lagerweij.

2009 - 2010

Na het experiment met classic rock wordt de originele bandnaam Mike & the Mellotones weer van stal gehaald, wordt de band gereduceerd tot trio en staat weer vertrouwde oude Texas blues op het repertoire.

2011 - 2012

Mike Sedee verlaat de band in 2011 en gaat gitaar spelen in de rockband Black Bottle Riot. Samen met hem vindt het trio een tijdelijke vervanger in bassist Erwin ‘Lefty Zennings’ van Gestel. Na acht jaar keert bassist Mike Donkers weer terug, maar dat blijkt slechts van korte duur aangezien hij ingaat op de uitnodiging van bluesband King MO om tot hun bezetting toe te treden. Van Gestel wordt alsnog de vaste bassist. Ondanks het ontbreken van nieuw materiaal boekt de band in november 2011 studiotijd in de Edgetip Studio in Arnhem. Als de opnamen op 22 januari 2012 van start gaan, heeft Mike & The Mellotones tien nieuwe songs en twee covers op zak. De Italiaanse gitarist Enrico Crivellaro speelt in maart drie nummers in en gaat met de band mee op een vierdaagse tournee. In september staan de muzikanten na dertien jaar weer op het Harvest Time Blues Festival in het Ierse Monaghan. In dezelfde maand vindt de presentatie plaats van de cd 1 + 1 = 3 met gastbijdragen van Crivellaro.

Black Bottle Riot

Discografie Mike & the Mellotones

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mike & the Mellotones

Audio/Video Mike & the Mellotones

Video Mike & the Mellotones

Mike & the Mellotones ft....
Mike & the Mellotones ft. Enrico Crivellaro at Cambrinus
Mike & The Mellotones - B...
Mike & The Mellotones - Blues Is My Religion @ de IJsbreker Leusden 2011
Mike & the Mellotones"Not...
Mike & the Mellotones"Not Fade Away"Harvest Time Blues
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mike & the Mellotones"Not Fade Away"Harvest Time Blues

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer