Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NILSSON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nilsson

Periode

1997 - 2001

Genre

alternative

Pseudoniemen

Cease Fire, Vivid

Nilsson

Gitaarpopband uit Alkmaar rond zangeres Marieke Eelman. Mede dankzij de steun van Radio 3 breekt de band in 1998 door.
Volledige biografie...

Bezetting

Pinie   gitaar, zang
Jan Jacob Zegel   achtergrondzang, drums
Wilco Witte   gitaar, zang
Marieke Eelman   gitaar, zang
Oscar Bremer   orgel

Genoemd in de biografie van

1999   Deire
2000   Henk Westbroek

Biografie Nilsson

Gitaarpopband uit Alkmaar rond zangeres Marieke Eelman. Mede dankzij de steun van Radio 3 breekt de band in 1998 door.

1990

Opererend vanuit thuisbasis Texel brengt de groep Cease Fire de demo She's Fire uit.

1991

De naam van de band wordt veranderd in Vivid.

1993

Vivid verhuist naar Alkmaar en neemt in de Haarlemse Bananas-studio het debuut-album Seed Pearl op. De single Insane krijgt wat airplay. De band is 'demo van de maand' bij het muzikantenblad Music Maker en haalt de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.

1997

Vivid verandert haar naam in Nilsson, omdat er al verscheidene andere bands en een pornobedrijf de naam Vivid hebben. Met producer Sander Jansen nemen ze een nieuwe single op: Elastic Baby. Met deze single weten ze een contract te scoren bij CNR. Het nummer wordt door Radio 3 meteen twee weken lang gebombardeerd tot Megahit. De single reikt tot de onderste regionen van de Mega Top 100.

1998

In januari staan ze op het Noorderslag-festival in Groningen. In april verschijnt de nieuwe single Ben (oil, scars & asphalt), gevolgd door debuutalbum Nilsson in mei. Het album is op Radio 3 album van de week. Vanaf mei doen ze een tournee ter promotie van het album. In december wordt Nilsson genomineerd voor een Edison.

1999

In januari spelen ze voor de tweede keer op het Noorderslag-festival in Groningen. De derde single My Brain's Down reikt tot wederom tot de onderste regionen van de Mega Top 100 en genereert opnieuw aandacht voor het debuutalbum.

2000

Nilsson Het tweede album Freddie's Garden is vernoemd naar de tuin nabij de Cosford Mill Studio van Queen-drummer Roger Taylor waar Nilsson de plaat opneemt. Het is de tuin waarin Queen-zanger Freddie Mercury vroeger rust zocht tijdens zijn opnamesessies. De Brit Pete Briquette (o.a. Nick Cave en Bob Geldof) is producer van de plaat terwijl Roy Spong voor de techniek zorgt. In het voorjaar van 2000 doet de groep een Flashback Tour waarbij materiaal van de Engelse groep Queen wordt gespeeld.

2001

Ondanks de lovende reacties op het tweede album Freddie’s Garden blijft de definitieve doorbraak uit. Als band en label CNR uit elkaar gaan besluit de band op 8 februari het bijltje er bij neer te gooien en uit elkaar te gaan na het spelen van hun laatste optredens in februari en maart. "Gezamenlijk is besloten dat het tijd is om ieder voor zich individuele keuzes, plannen en uitdagingen de ruimte te geven. Met nieuwe inspiratie voor de toekomst, maar natuurlijk ook met pijn in het hart vanwege het afscheid van geweldige jaren", aldus het persbericht van de band.

2002

In oktober gaat Jan Jacob Zegel drummen bij Ballerina Liberation Front.

2003

Marieke Eelman en Wilco Witte richten de band Eelman op. De groep omschrijft haar muziek zelf als electric pop.

Eelman

2004

Jan Jacob Zegel brengt met zijn band Polarex het album Métro Linea 3 uit.

Polarex

Discografie Nilsson

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nilsson

Audio/Video Nilsson

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer