Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

P.I MAN & MEMRE BUKU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

P.I Man & Memre Buku

Periode

1980 - 2001

Genre

Afro-pop, kaseko, reggae, soca, Suriname

P.I Man & Memre Buku

Kleurrijke Amsterdamse bigband onder leiding van de oorspronkelijk Surinaamse zanger/percussionist P.I Man. De groep pioniert in Nederland met een mix van Afro-Caribische muziek als reggae, kaseko, calypso en afrobeat, funk en jazz.
Volledige biografie...

Bezetting

Imro E. Belliot   percussie, zang

Overige muzikanten

Farida Merville   zang

Genoemd in de biografie van

1981   Glenn Gaddum sr.
1988   Farida Merville
1989   Lesley Joseph

Biografie P.I Man & Memre Buku

Kleurrijke Amsterdamse bigband onder leiding van de oorspronkelijk Surinaamse zanger/percussionist P.I Man. De groep pioniert in Nederland met een mix van Afro-Caribische muziek als reggae, kaseko, calypso en afrobeat, funk en jazz.

1980

P.I Man & Memre Buku Imro E. Belliot, alias P.I Man, richt de groep P.I Man & Memre Buku op. Belliot is geboren in Paramaribo en eind jaren zestig naar Nederland gekomen met de bedoeling hier een carrière in het bankwezen op te bouwen. Maar na een ontmoeting met Bob Marley in 1976 - Marley doet Amsterdam aan voor zijn Rastaman Vibration Tour - veranderen zijn plannen. Na deze inspirerende ervaring besluit Belliot zich te gaan verdiepen in Afro-Caribische muziek en poëzie. De naam 'P.I Man' is afgeleid van Piai Mang, een Surinaams/Indiase sjamaan met bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven. Memre Buku is Surinaams voor 'geschiedenisboek' en tevens de naam van een bekend toevluchtsoord voor gevluchte Maroon-slaven, dat ooit in het Surinaamse oerwoud lag.

1982

P.I Man & Memre Buku debuteert met Tukusy. Eén van de bandleden van Memre Buku is een jonge Saskia Laroo op trompet.

1990 - 1991

In 1990 verschijnt de LP Manassah. In 1991 wordt P.I Man en Memre Buku door de Stichting Popmuziek Nederland (SPN, het latere Nationaal Pop Instituut) afgevaardigd om als één van de Nederlandse vertegenwoordigers op te treden op het New Music Seminar in New York.

1997

P.I Man presenteert Rhythm Mission (Part One), een voorlopig hoogtepunt in zijn carrière. De plaat staat vol uitgesponnen, geëngageerde en soms militante afrobeat (in de funky Fela Kuti-stijl) met titels als Military Items, Stop Them en Chicken, aangevuld met reggae en Surinaamse muziek. Rhythm Mission komt tot stand met de hulp van een kleine veertig Nederlandse en Surinaamse (jazz)muzikanten, waaronder Saskia Laroo, de Nederlands/Surinaamse jazz-diva Denise Jannah en televisiemaker Guilly Koster op bas.In de jaren erna is P.I Man en Memre Buku te gast op diverse festivals, waaronder Festival Mundial in Tilburg en de Uitmarkt in Amsterdam.

Discografie P.I Man & Memre Buku

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's P.I Man & Memre Buku

Audio/Video P.I Man & Memre Buku

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer