Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PARADOGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Paradogs in 1990 (Bron: collectie Pop Instituut, UvA Amsterdam)

Periode

1986 - 1993

Genre

rock

Paradogs

Paradogs uit komt voort uit de Delftse punk- en kraakcultuur. De band maakt vanaf oprichtingsjaar 1986 snel naam met wilde optredens. De aanwijsbare muzikale invloeden zijn Stooges, Jimi Hendrix, psychedelische sixties-garagepunk, Link Wray, The Cramps en Hüsker Dü.
Volledige biografie...

Bezetting

Toon van Bodegom   zang
Jaap Deelstra   achtergrondzang, gitaar
Eric Geevers   achtergrondzang, basgitaar, orgel
Jelle van Buuren   drums

Overige muzikanten

Haiko Rippen   basgitaar
Franky Fernandes   drums

Genoemd in de biografie van

1989   The Ace-Tones

Biografie Paradogs

Paradogs uit komt voort uit de Delftse punk- en kraakcultuur. De band maakt vanaf oprichtingsjaar 1986 snel naam met wilde optredens. De aanwijsbare muzikale invloeden zijn Stooges, Jimi Hendrix, psychedelische sixties-garagepunk, Link Wray, The Cramps en Hüsker Dü.

1986 - 1988

Geïnspireerd door bassiste Bobbie Rossini van de Amsterdamse band Claw Boys Claw leent Eric Geevers een gitaar en leert hij zichzelf te bassen door met een plaat van de Amsterdammers mee te spelen. Als Claw Boys Claw optreedt in De Eland in Delft mag Geevers tijdens de toegift een paar nummers meespelen. Drummer Jelle van Buuren, de programmeur van De Eland, ziet het optreden en vraagt of de bassist mee wil doen in een door hem op te richten band. In de eerste bezetting van Paradogs, waar gitarist Jaap Deelstra ook deel van uitmaakt, vindt het debuutoptreden plaats in een kraakpand. Later voegt zanger Toon van Bodegom zich bij de band. In zijn songteksten en interviews heeft Van Bodegom het vooral over seks. De band maakt naam met chaotische, spraakmakende en soms dronken concerten. 'Sex & Drugs & Paradogs' vat een kop boven een interview in muziekblad Oor de bandreputatie in januari 1991 samen.

Claw Boys Claw

1989 - 1991

Het debuutalbum Here Comes Joey wordt in 1989 en 1990 opgenomen en geproduceerd door Marc de Reus (Div). De plaat bevat gastrolletjes voor Michel Schoots (Div, Urban Dance Squad) en Pépé Smit. De binnenhoestekening is van Peter Pontiac, die tevens verantwoordelijk is voor het bandlogo. Here Comes Joey komt uit bij het label Scorpio/Hageland en krijgt vrijwel unaniem lovende recensies. Zo schrijft Gert van Veen in november 1991 in De Volkskrant dat Paradogs de Nederlandse rock weer van nieuwe energie voorziet. De aan het album voorafgaande single Lost In Music, een eigenzinnige versie van de discohit van Sister Sledge uit 1979, wordt ook op Radio 3 gedraaid, onder meer een week lang als zogenaamde Lokschijf bij het avondprogramma van Frits Spits. De invloedrijke DJ maakt overigens kenbaar de single niet erg te kunnen waarderen. Al een paar jaar voor de plaatuitgave bouwt de band landelijk aan een fanbasis door onafgebroken te spelen in het clubcircuit. In het begin deelt Paradogs vaak het podium met bevriende band Hallo Venray. Memorabele concerten zijn optredens met The Gun Club in Paradiso, The Fuzztones in Tivoli en Ramones in Vredenburg. Paradogs staat op het festival Noorderslag in Groningen (1991). In België maakt de band naam door aandacht van Studio Brussel en optredens tijdens festivals. Tijdens het festival Ein Abend In Wien, in de Rotterdamse Doelen in 1991, deelt Paradogs de kleedkamer met Nirvana. Bassist Eric Geevers gaat op de vuist met de dronken en agressieve Nirvana-drummer Dave Grohl. Als Belgische platenmaatschappij Hageland failliet gaat, wordt Here Comes Joey in 1991 heruitgebracht door het Nederlandse Provogue. Op de hoes zijn de oorspronkelijke credits 'all songs by Paradogs' veranderd in 'all songs by Toon van Bodegom'.

Div Hallo Venray Michel Schoots

1992

Bassist Eric Geevers raakt thuis zwaar gewond bij een brand. Na zijn herstel gaat hij verder met The Ace-Tones. Met zijn opvolger Haiko Rippen werkt de band aan nieuwe nummers. Het geluid schuift op richting bands als The Cult. Als drummer Jelle van Buuren wordt vervangen door Franky Fernandes en zanger Van Bodegom de band Phoenix opzet, met onder anderen Paradogs-gitarist Deelstra en drummer Ad Heeman, houdt Paradogs geruisloos op te bestaan. Jaap Deelstra is na Paradogs actief in onder meer de bands Horse en Even Geduld. Jelle van Buuren drumt in verschillende bands uit de stal van het Haagse label Motorwolf (onder andere Johnny Cohen and the New Age Nazis). Eric Geevers belandt als bassist bij Amerikaanse acts als Link Protrudi and the Jaymen, Link Wray, Robert Gordon & Chris Spedding, The Fuzztones en speelt in Nederlandse underground garagebands The Ace-Tones, The Napoleons, The Raving Bonkers en The Flying Tygers. Toon van Bodegom richt een eigen consultancybureau op en is niet meer actief in de muziek.

The Ace-Tones The Flying Tygers the Napoleons The Raving Bonkers

Discografie Paradogs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paradogs

Audio/Video Paradogs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer