Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PENNEY DE JAGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

02-01-1948 - heden

Genre

pop, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Penney de Jager

Danseres, choreografe en zangeres. Na Scapino Balletacademie aangenomen door Het Nationale Ballet. Beroemd vanwege haar choreografieën en dans voor AVRO's TopPop (1970-1985). Richt het Penney de Jager Ballet op en een showdansschool.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1975   Ekseption
1984   Lee Towers

Biografie Penney de Jager

Danseres, choreografe en zangeres. Na Scapino Balletacademie aangenomen door Het Nationale Ballet. Beroemd vanwege haar choreografieën en dans voor AVRO's TopPop (1970-1985). Richt het Penney de Jager Ballet op en een showdansschool.

1954 - 1969

Penney de Jager (Utrecht, 2 januari 1948) danst al vanaf haar zesde jaar. Na een opleiding op de Scapino Akademie wordt ze gevraagd bij het Nationaal Ballet. Directeur Robert Kaessen begint met een balletgroep voor de Johnny & Rijkshow en De Jager sluit zich bij hem aan. Haar danswerk op televisie valt op bij de vernieuwende tv-regisseur Bob Rooyens. Hij vraagt haar voor bijdragen aan programma's als Moef-Ga-Ga. De Jager is ook te zien in shows van Rudi Carrell en Tom Jones. De danseres gaat voor enige tijd naar de Verenigde Staten, maar kiest uiteindelijk niet voor het Los Angeles City Ballet en keert terug naar Nederland.

Johnny & Rijk Rudi Carrell

1970 - 1985

Penney de Jager ontmoet Rien van Wijk, de regisseur van popprogramma TopPop. Binnen korte tijd groeit de danseres uit tot een van de belangrijkste gezichten van TopTop. Ze treedt op met haar ballet wanneer een buitenlandse popact niet live in de studio aanwezig kan zijn. Na enkele jaren TopPop start De Jager een showdansschool. Ze trouwt met toetsenist Rick van der Linden (Ekseption) en neemt zang- en pianoles. Samen met producer Piet Souer werkt ze aan de single Superstar die in november 1975 uitkomt. De single wordt geen hit. Na haar vertrek bij TopPop krijgt ze een vaste rol in de shows van Willem Ruis en danst ze onder meer in televisieshows in Duitsland. Daarnaast runt ze een eigen boetiek in de Voorstraat te Utrecht. In 1982 brengt ze de aerobicsplaat Dans Je Fit uit.

Piet Souer Rick van der Linden

1986 - 2008

De Jager heeft haar eigen modelijn en haar zaak Penney De Jager Collection aan de Minister Talmastraat. In 2002 wordt ze na 33 jaar weer herenigd met zoon David die ze bij zijn geboorte afstond aan Amerikaanse adoptieouders. Ze schrijft hierover in haar autobiografie Blijven Lachen En Doorgaan (Tirion, 2006). In 2008 heeft de danseres een tekstloze gastrol in een aflevering van 't Schaep Met De Vijf Pooten.

Discografie Penney de Jager

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Penney de Jager

Audio/Video Penney de Jager

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer