Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PERSIL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persil

Periode

1998 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Persil

Elektronisch duo uit Amsterdam, net als Solex voortgekomen uit de band Sonetic Vet. Persil wordt in het buitenland (met name Engeland) eerder opgepikt dan in eigen land. Het duo brengt singles uit op het Britse Shifty Disco en neemt meerdere sessies op voor BBC DJ John Peel.
Volledige biografie...

Bezetting

Martine Brinksma   elektronica, zang
David Lingerak   elektronica

Overige muzikanten

George van Wetering   basgitaar
Kasper Gerlach   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1997   Sonetic Vet
2003   zea
2005   Pfaff

Biografie Persil

Elektronisch duo uit Amsterdam, net als Solex voortgekomen uit de band Sonetic Vet. Persil wordt in het buitenland (met name Engeland) eerder opgepikt dan in eigen land. Het duo brengt singles uit op het Britse Shifty Disco en neemt meerdere sessies op voor BBC DJ John Peel.

1997

Sonetic Vet-drummer David en zangeres Martine doen mee met een door de VPRO/PIAS/Paradiso georganiseerde Pixies cover-competitie. Hun uitvoering van Isla de Encanta belandt op de cd Death To The Pixies.

Sonetic Vet

1999

Persil Een van de Persil-demo's trekt de aandacht van het Britse label Shifty Disco. De single Agony Aunt is het resultaat.

2000

BBC DJ John Peel draait de debuut-single regelmatig in zijn uitzendingen en nodigt Persil uit voor een van zijn vermaarde Peel Sessies. De sessie wordt op 12 april uitgezonden op Radio 1. Van 8 tot 11 februari treedt het duo op in de Britse steden Nottingham, London en Oxford.

2001

Persil levert een bijdrage aan de compilatie Hometaping Is Illegal (And It's Killing Music) op het label Living Room Records.

2002

Persil Na een korte tournee door Engeland en een tweede sessie voor John Peel (uitzending: 29 mei) verschijnt op het Britse label Star Harbour de EP Snapcracklepop.

2003

Persil In januari verschijnt Counting Backwards Leads To Explosions/Mum, een split-7" samen met de Amsterdamse band zea. Persil is verantwoordelijk voor de B-kant. Tijdens liveoptredens wordt de band terzijde gestaan door bassist Kasper Gerlach, voormalige gitarist van Sonetic Vet.

zea

2004

Persil Begin februari 2004 verschijnt het debuutalbum Duotone op Transformed Dreams. De plaat bevat ondermeer een duet met zanger Damon Tutunjian van de Amerikaanse band Swirlies. In maart speelt Persil in Austin Texas tijdens South By South West (SXSW). Op 15 april staat Persil in de Maida Vale studio's te Londen voor een derde sessie voor BBC-DJ John Peel. De sessie wordt op 11 mei uitgezonden, vier dagen voor het begin van de Britse tournee. Een ontmoeting met Blondie in New York leidt tot een voorprogramma van Blondie op 29 juni in 013 te Tilburg. Kasper Gerlach concentreert zich op zijn soloproject Megaphones en verlaat de band. In zijn plaats komt bassist George van Wetering (ook actief in de Amsterdamse/Hamburgse band Monokino) Persil live versterken. In oktober reist Persil voor de tweede maal binnen een jaar naar de Verenigde Staten. De band treedt op in Cambridge, Easthampton, Washington DC en Providence. In Washington DC en Easthampton speelt Persil met labelgenoten zea.

Monokino

2005

Persil Tijdens optredens in het voorjaar speelt Bas Jacobs (Pfaff, ex-Seedling) mee op basgitaar. Na een tournee als support voor The Wedding Present in Engeland eind februari, blijft Persil voor nog eens zeven optredens in Groot-Brittannië. Vijf van deze zeven optredens zijn met de band Melys uit Wales. Ter gelegenheid van de Britse shows verschijnt de vier nummers tellende CD Tune-Up, die in eerste instantie alleen te koop is tijdens de twee tournees. In november gaat het Amsterdamse duo voor de tweede keer in 2005 naar Groot-Brittannië, ditmaal voor een aantal optredens in het noorden van Engeland en in Schotland. Voorafgaand aan de optredens zendt de Schotse internetzender Radio Magnetic een special over de band uit in het programma Fallout. Dezelfde zender zendt later in de maand het optreden van Persil in Kirkcaldy uit. Tijdens de tournee speelt de band voornamelijk materiaal van de begin 2006 uit te komen tweede langspeler.

Pfaff Seedling

2006

Persil De tweede cd Comfort Noise komt op 15 mei in Nederland uit, ruim een maand later gevolgd door een Britse release. Ter promotie van de plaat gaat Persil vanaf eind april voor de zevende keer op tournee door Engeland. Het duo is daar onder andere te zien op het GoNorth-Festival in Aberdeen (de Schotse variant van het Texaanse SXSW-festival) en het mede door het Britse radiostation XFM georganiseerde Tigerfest Festival in de Carnegie Hall van Dunfermline. Eind juli staat Persil op het Truck-Festival te Steventon, nabij Oxford. Zowel Persil als labelgenoot zea worden door de BBC uitgenodigd om op 4 oktober in de Maida Vale Studio's te Londen een live-sessie op te nemen. De sessies vallen midden in de tournees die beide bands van eind september tot 8 oktober in Groot-Brittannië doen.

2007

De live-sessie van Persil op 4 oktober 2006 in Maida Vale te Londen wordt in de nacht van 17 op 18 januari uitgezonden door de BBC op Radio One in het programma van Huw Stephens. Het duo doet in januari een korte tournee door Nederland en België samen met de Britse band Das Wanderlust. Een sessie op 14 februari voor het Londense onafhankelijke radio/internetstation Resonance FM is reden voor de negende, korte tournee door Groot-Brittannië met optredens in o.a. Newcastle, Cardiff en Brighton. In de zomer keert Persil terug naar Engeland o.a. voor een optreden op 29 juli als voorlaatste act op de slotdag van het tweedaags Indietracks festival.

2008

Op 15 januari wordt vanuit Engeland een speciale sessie uitgezonden van Persil voor het maandelijkse internet programma/podcast van Peter Nelson op Womb Radio. Persil maakt een bewerking van het nummer You + Me + Ever van de Schotse band Cruiser. De bewerking is te vinden op het Cruiser-album Happy Robots: Smiling People.

2009

In het voorjaar probeert het duo nieuwe nummers uit, eerst tijdens een privé-optreden en daarna op 4 mei voor het eerst voor groter publiek tijdens een optreden in de OCCII te Amsterdam. Na optredens in Eindoven (21 augustus) en Amsterdam (17 september) staan in oktober drie optredens op de agenda in Groot-Brittannië: Leeds, Middlesbrough en het Schotse Leslie. Voor het Britse Cherryade Music neemt Persil Dear Santa op. Het allereerste kerstliedje van het duo is terug te vinden op de compilatie A Very Cherry Christmas Volume 5.

2010

Op 28 augustus staat Persil op het At The Edge Of The Sea Festival in Brighton.

Discografie Persil

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Persil

Audio/Video Persil

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer