Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER SIJBENGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1985 - heden

Genre

avant-garde, basgitaar, componist, elektronica, experimenteel, gitaar, synthesizer, toetsinstrumenten, zang

Online

Website

Pseudoniemen

M. de Vivo

Peter Sijbenga

Multi-instrumentalist die met groepen als It Dockumer Lokaeltsje, Deinum en Sex Ettek in de jaren tachtig en negentig in de voorhoede staat van de Friese popmuziek. Solo is hij actief als componist en begeleider van diverse voorstellingen en projecten. Van kerkkoor en (jeugd)theater tot cabaret en rockband.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, elektronica, gitaar, synthesizer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1995   Deinum
1999   Solbakken
2001   Nasmak

Biografie Peter Sijbenga

Multi-instrumentalist die met groepen als It Dockumer Lokaeltsje, Deinum en Sex Ettek in de jaren tachtig en negentig in de voorhoede staat van de Friese popmuziek. Solo is hij actief als componist en begeleider van diverse voorstellingen en projecten. Van kerkkoor en (jeugd)theater tot cabaret en rockband.

In bezetting van

Deinum   zang
Dish Hunt   gitaar, zang
It Dockumer Lokaeltsje   basgitaar, zang
Sex Ettek   elektronica
Solbakken   synthesizer

1989

Terwijl Peter Sijbenga (ex-It Dockumer Lokaeltsje) actief is in de band Deinum, maakt hij samen met Michel Wijdeveld onder de naam Sex Ettek experimentele elektronische wave. Hij gebruikt voor deze band het pseudoniem M. de Vivo.

Deinum It Dockumer Lokaeltsje Sex Ettek

1990

In opdracht van het Frysk Festival componeert Sijbenga het muziekstuk Stream voor elektronica, drie vocalisten en rockband (Deinum). Het thema is de geschiedenis van Friesland. Het stuk is gebaseerd op elektronische improvisaties uit 1986-87. De premiere vindt plaats in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden op 18 november.

1993

De elektronische compositie Wetterwille is in augustus te horen in de Prinsentuin te Leeuwarden tijdens een tentoonstelling van het Institute of Contemporary Art. De Leeuwardense Stadsschouwburg De Harmonie gaat verbouwen. Voor een speciale muziekuitvoering op het bouwterrein schrijft Sijbenga het stuk Building On Ice voor elektronica, heimachine en sopraan dat op 9 november onder slechte weersomstandigheden wordt uitgevoerd.

1995

De band Deinum houdt op te bestaan. Sijbenga richt zich volledig op zijn werk als componist, tekstschrijver en muzikaal begeleider. Romte is een compositie voor stemmen en elektronica die bestaat uit elf korte stukken geschreven in opdracht van het Frysk Festival. De uitvoering is op 2 september.

1996

Voor Stichting Wadd'nnacht maakt Sijbenga de composities Wadd'nnacht en Skep Foor Skep. De uitvoering vindt op 14 september plaats op de Friese wadden nabij Zwarte Haan voor een publiek van ongeveer drieduizend man. De live-uitvoering gaat gepaard met vuurwerk. Skep Foor Skep bevat teksten die zowel in het Bildts (een Fries dialect) als het Deens zijn geschreven. Kurhaus is de titel van de eerste cd van Sijbenga's project Sex Ettek.

1998

Een van de vele activiteiten van de muzikant is het begeleiden van het schoolmusical De Skippers fan de Kameleon eind juni in de Pastorietuin Easterwierum. Hij is ook betrokken bij de dansvoorstelling Shees Out! die in oktober in De Harmonie de première beleeft.

1999

Sijbenga speelt regelmatig live op KORG synthesizer mee met Solbakken en is te horen op hun tweede cd Pinanti.

Solbakken

2001

De compositieopdrachten die Sijbenga tussen 1990 en 1997 maakt verschijnen op de verzamel-cd Romte en Stream. Op de plaat staan onder meer bijdragen van Phil Mills (Nerve), Lammert Voos (Umberto di Bosso é Compadres) en cabaretier Rients Gratama. Hij schrijft de liedteksten voor Sake En It Suertsjefabryk, een Friestalige theaterbewerking van Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. In oktober verzorgt Sijbenga de muzikale begeleiding voor het kindertheaterstuk Een koning Van Niks (regie: Henk de Reus) van theatergroep Tryater. Samen met Joop van Brakel en Toon Bressers van Nasmak vormt Peter Sijbenga het trio Dish Hunt. De groep speelt in oktober onder meer tijdens de muziekbeurs A2A te Amsterdam.

Dish Hunt Nerve Umberto di Bosso é Compadres

2002

Sijbenga vormt samen met de jonge muzikant Andrew Cornelis (Corydoras) Landfall. Het duo improviseert op synthesizers over ritmes uit de hedendaagse dance en hiphop. Op 18 mei vindt een speciaal concert plaats tijdens het door Phil Mills (ex-Nerve) opgezette meerdaagse project TorenNijd. Sijbenga, Mills en Andrew Cornelis spelen tegelijkertijd elk op een eigen geluidsinstallatie vanaf een verschillend hoog gebouw (Oldehove, Averotoren en het dak van de Harmonie) in Leeuwarden. De opnamen verschijnen in het najaar op de cd Beacons And Baby Electricities. De afsluiting van het nautisch evenement Friesland Vaart 2002 is in de vorm van het muzikaal theaterstuk De Ondergang Van Aarde Water Wind En Vuur dat eind juni wordt uitgevoerd op het water bij het monumentale Woudagemaal in Lemmer. Naast Sijbenga doet ook Henry Alles (ex-Soom) mee aan het project. Sijbenga schrijft zowel de muziek als de liedteksten voor het Friese theaterstuk De Feint Fan Twa Masters (Carlo Goldoni, 1749) van toneelgroep Jorwert. Speciaal voor het Freeze-festival in augustus vormen Sijbenga en Andrew Cornelis het gelegenheidsproject Coelacanth. In het seizoen 2002-2003 begeleidt pianist Sijbenga de Friese cabaretier Rients Gratama in zijn nieuwe programma.

2003

Sijbenga speelt op 1 februari in Leeuwarden voor het eerst in zes jaar met Sex Ettek een concert op Friese bodem. De groep speelt nummers van het tweede album Hallenbad. Het theaterspektakel Kening Lear, de Friese bewerking van Shakespeare's King Lear door Tryater met muziek van Sijbenga, wordt uitgevoerd in het Fries Paardencentrum te Drachten en in het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar te Leeuwarden.

Sex Ettek

2004 - 2008

In opdracht van de jubilerende Stichting It Grouster Skûtsje schrijft Sijbenga de musical It Brûs Foar De Kop die in 2004 wordt uitgevoerd in het Aquaverium te Grouw. Voor de Kaatsvereniging in zijn woonplaats Reduzum schrijft de componist de jubileumrevue Kening Foar In Dei (2004). Met Rients Gratama staat hij in de theaters met het cabaretprogramma Makkumer Slaat Workumer (2005). Hij maakte voor het Noord Nederlands Toneel de muziek voor Ajax (2006) van Sophocles in een bewerking van regisseur Jos Thie. Sijbenga is betrokken bij meerdere producties van het Friese theatergezelschap Tryater, zoals Hamlet, Peer Gynt, Stamppot Smyt (op teksten van Annie M.G. Schmidt), de kindervoorstelling It Húske Dat Ferhuze (2006), Eintsje Libben en 11Stêdetocht. Samen met Joop van Brakel is Sijbenga muzikant en componist bij de familievoorstelling Peter Pan Was Hier (2008) van Theatergroep MAX onder regie van Moniek Merkx. Sware Grond (2008) is een ballet voor landbouwmachines die normaal gebruikt worden voor de aardappelteelt, uitgevoerd op een akker tegen de Nieuwebildtdijk bij Sint Annaparochie. De compositie is van Peter Sijbenga en de choreografie van Grietine Molenbuur. De Tryater-voorstelling Abiku (met acteur Arnold Dijkstra en poppenspeelster Elze van den Akker) is in 2008 onder meer te zien tijdens Oerol op Terschelling.

2009

Voor de Friese bewerking door Peter Sijbenga en Eelco Venema van het van oorsprong Ierse theaterstuk Discopigs (regie: Tamara Schoppert) werkt Tryater samen met de Academie voor Popcultuur. Discopigs is onder meer te zien tijdens Oerol. Sijbenga speelt toetsen op het eerste soloalbum van Jankobus Seunnenga (ex-Pigmeat).

Jankobus Seunnenga

Discografie Peter Sijbenga

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Peter Sijbenga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer