Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

POPPI UK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Poppi Uk

Periode

1981 - 1992

Genre

new wave

Pseudoniemen

Poppi ugh

Poppi Uk

Nijmeegse band geïnspireerd door de Engelse punkbeweging (Wire, Buzzcocks, Gang Of Four), Captain Beefheart en etnische muziek, terwijl ook invloeden van Pere Ubu te horen zijn. Vinden in Groot-Brittannië meer erkenning dan in eigen land wat resulteert in een platendeal met het Britse Dead Man's Curve en een sessie voor ...
Volledige biografie...

Bezetting

Frank van den Elzen   gitaar, zang
Hans Pieters (1)   basgitaar, zang
Ger Laning   gitaar, zang
Tonny Sikkes   drums, zang

Overige muzikanten

Jos van de Haterd   producer

Biografie Poppi Uk

Nijmeegse band geïnspireerd door de Engelse punkbeweging (Wire, Buzzcocks, Gang Of Four), Captain Beefheart en etnische muziek, terwijl ook invloeden van Pere Ubu te horen zijn. Vinden in Groot-Brittannië meer erkenning dan in eigen land wat resulteert in een platendeal met het Britse Dead Man's Curve en een sessie voor het BBC-programma van John Peel.

1981

In Nijmegen richten Ger Laning, Tonny Sikkes en Hans Pieters Poppi Uk op. Laning en Sikkes hebben dan al samen in de punkband de Smurfen gezeten. In het begin maakt de formatie, die ook nog een blauwe maandag Poppi ugh heet, fanatieke houterige nerveus aandoende rock. Het viertal heeft het avontuur hoog in het vaandel staan en mijdt clichés.

1984

Eind van het jaar verschijnt het debuut Walk On The Water op het eigen Poppidisk-label. De band heeft er dan een officieus vierde lid bij in de persoon van technicus Jos van de Haterd. In de muziek is het belang van de ritmiek ten opzichte van de begindagen behoorlijk toegenomen. Het gitaarspel van Ger Laning bevat Oosterse invloeden. Het materiaal is in een keldertje op 16 sporen opgenomen en bij Pieters in de huiskamer gemixt.

1985

Eind van het jaar verschijnt de mini-LP Poppi Uk, wederom door de groep zelf geproduceerd en ook weer op het eigen label. De pers is net als bij het debuut tamelijk enthousiast.

1987

Frank van den Elzen (ex-Moonies, later betrokken bij Gitbox!) versterkt Poppi Uk. Bij het Engelse label Dead Man's Curve van Sounds-journalist Dave Henderson verschijnt een compilatie van de eerste twee releases onder de titel Popee Ook.

Gitbox! The Moonies

1988

In het voorjaar verzorgt Poppi Uk een sessie voor John Peel op de BBC-radio. De Britse DJ is bevriend met Maarten Schiethart van Shadowline. Op dit Nijmeegse label staat de uitgave gepland van Poppi Uks elpee Fruit. Het album is al gesneden bij CBS in Haarlem, maar als afnemers Red Rhino/The Cartel failliet gaan, gaat de uitgave niet door. Zonder nieuwe plaat is het moeilijk aan optredens te komen. Een testpersing van Fruit belandt nog wel in de collectie van John Peel, die Shadowline een warm hart toedraagt, zoals in oktober 1987 al bleek toen hij in een uitzending maar liefst zes tracks uit de catalogus van het label achter elkaar draaide.

1989

Het album Makeshift Home Music verschijnt op Schemer, een label van Semaphore (dat later overgaat in Sonic Rendezvous). Het verschijnt zowel op LP als cd, waarbij de laatste variant acht bonusnummers telt. Het materiaal is al in 1987 opgenomen in The Tango Studios in Eindhoven en geproduceerd door de band, Henk Janssen (Nasmak) en Geert Vaarwerk. Makeshift Home Music is het meest geslaagde album tot dan toe, de muziek is toegankelijker dan ooit, alleen spreken de critici van wat zwakke zang.

Geert Vaarwerk Henk Janssen (1)

1990

Met Schemer gaat het niet goed, het label dumpt veel Nederlandse bands en ook Poppi Uk zit op de schopstoel, reden om de 7"-EP Hiphop Lobotomy weer op het eigen Poppidisk-label te laten verschijnen. Het titelnummer van de ep wordt gezongen door Roeland van Niele (ex-The Shanks, later naar Gitbox!). In de zomer neemt het kwartet het materiaal op voor Sunseekers, deze keer in The Ammix in thuisstad Nijmegen.

Gitbox! Roeland Van Niele Shanks

1991

In de loop van de live-carrière spelen de Nijmegenaren in het voorprogramma van onder andere Swans, The Feelies, The Happy Mondays en Mark Stewart & The Maffia. Poppi Uk beleeft een live-hoogtepunt als de band in Tallin, Estland op het Rocksummerfestival voor 100.000 mensen speelt. De band komt in contact met Albert Garzon van Community 3. Hij wil hun muziek in de Verenigde Staten uitbrengen, op voorwaarde dat de band Schemer officieel verlaat. Semaphore gaat hiermee akkoord en zo zit Poppi Uk bij een Amerikaans label. Hoewel er in augustus al een advertentie in OOR staat, ligt Sunseekers pas half december als elpee in de winkels. Het album heeft veel meer rustpunten dan in het verleden, de formatie hoeft niet zo nodig meer honderd ideeën in één nummer te stoppen.

1992

In januari verschijnt ook de cd-versie van Sunseekers, deze telt drie nummers meer dan de vinylvariant. Op verzoek van Albert Garzon neemt Poppi Uk vier Nederlandstalige liedjes op, deze verschijnen op de ep Bitterballen, die alleen in de VS wordt uitgebracht. Na nog twee nummers te hebben bijgedragen aan de Groeten Uit Nijmegen-cd van de platenzaak De Waaghals, houdt de band op te bestaan. Ger Laning wordt programmeur van poppodium Doornroosje. Onder de naam LL is Laning actief als DJ. In 2003 richt hij samen Darko Esser het dancelabel Wolfskuil op waarop hij zelf platen uitbrengt (de EP's Chaos In Da Flesh in 2004 en Maybe July in 2006). De eerste EP op het label is The Way Things Appear van Joris Voorn. In 2006 wordt Laning Hoofd Kunst & Cultuur in de gemeente Hoorn.

Joris Voorn

Discografie Poppi Uk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Poppi Uk

Audio/Video Poppi Uk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer