Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1996 - 1998

Genre

lo-fi, singer-songwriter

Online

Officiële website

Rex

Pseudoniem van de Amsterdamse zanger/gitarist Richard Janssen, jarenlang het boegbeeld van de succesvolle gitaargroep The Fatal Flowers. Na het uiteenvallen van die band in 1990 ziet hij zijn ambitieuze project Shine stranden in goede bedoelingen. Onder het pseudoniem Rex gaat hij in 1996 solo verder. Hoewel zijn aan The Beatles ...
Volledige biografie...

Bezetting

Richard Janssen   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Jac Bico   gitaar
Bart van Poppel   toetsinstrumenten
Baz Mattie   drums
Stefan van Duyn   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1980   Bart van Poppel
1992   Fatal Flowers
1996   Richard Janssen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rex

Pseudoniem van de Amsterdamse zanger/gitarist Richard Janssen, jarenlang het boegbeeld van de succesvolle gitaargroep The Fatal Flowers. Na het uiteenvallen van die band in 1990 ziet hij zijn ambitieuze project Shine stranden in goede bedoelingen. Onder het pseudoniem Rex gaat hij in 1996 solo verder. Hoewel zijn aan The Beatles en Lou Reed referende liedjes op plaat ingetogen en somber zijn, doet het materiaal live, gespeeld met een wisselende formatie van bevriende muzikanten, denken aan het werk van de Flowers.

1996

Als J.B. Meijers op reis gaat naar India en de band Shine voor onbepaalde tijd op non-actief staat, neemt Richard Janssen in de zomer muziek op met hulp van een keur aan bevriende muzikanten, waaronder oudgedienden Baz Mattie, Henk Jonkers en Marius Schrader. Hij neemt tevens een aantal `oudere' nummers op, die hij bij zijn vorige bands The Fatal Flowers en Shine niet kwijt kon. Aan het uitbrengen van het materiaal denkt Janssen in eerste instantie niet, maar naar aanleiding van enthouisaste reacties van vrienden brengt Janssen de muziek toch uit, op zijn eigen label op Rex Recordings. En zo verschijnt in november in een gelimiteerde oplage van duizend genummerde exemplaren het mini-album Love Baby Love. De cd is verpakt in een plastic zakje waarin drie snoephartjes zitten die samen de titel van de plaat vormen. Love Baby Love bevat tien overwegend sombere en ingetogen luisterliedjes, die de sfeer van Lou Reeds Berlin in herinnering roepen. Opvallend is de minimale beat van Thimmy Thomas' Why Can't We Live Together aan het begin en eind van de plaat. Janssens stem en gitaar spelen de hoofdrol, spaarzaam aangevuld met bas, Hammond, drums/drumcomputer, meeuwen en golven in de branding. Zonder noemenswaardige promotie weet Janssen de plaat uit te verkopen. Voor de Belgische markt laat hij er nog eens duizend bijpersen, maar voor Nederland geldt: op = op.

Baz Mattie Fatal Flowers Henk Jonkers J.B. Meijers Marius Schrader Shine

1997

Door zichzelf de naam Rex te geven, houdt Janssen de mogelijkheid open om op een volgende plaat onder een andere naam weer iets compleet anders te doen, net als bij deejays die platen uitbrengen onder verschillende pseudoniemen. Vanaf het begin geeft Janssen aan dat men Rex niet als een band moet beschouwen. Echter, als de organisatie van Noorderslag hem vraagt op het festival op te treden, gaat hij op zoek naar een gelegenheidsformatie. Op Noorderslag bestaat Rex uit Janssen, drummer Baz Mattie, bassist Stefan van Duyn, toetsenist Bart van Poppel en gitarist Jac Bico. De band heeft geen vaste bezetting. Bij de concerten die na Noorderslag onder de naam Rex worden gegeven, laat Janssen zich dan ook door wisselende muzikanten begeleiden.

1999

Rex is te horen op de Nederlandse 2 Meter Sessies met het van Russ Ballard gecoverde nummer God Gave Rock ‘n Roll.

2002

Richard Janssen is betrokken bij het project Carmen van Toneelgroep Amsterdam. Hij vervangt de Belg Stef Kamil Carlens als deze halverwege de tournee moet afhaken.

2004

Via actrice Maria Kraakman komt Richard Janssen in contact met theatergroep Alaska. Voor hun bewerking van Elektra En Orestes bedenkt Janssen een decor dat door handelingen van de acteurs zichtbaar geluid en muziek maakt.

Discografie Rex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rex

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer