Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROLLERCOASTER 23

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rollercoaster 23

Periode

1997 - 2004

Genre

synthi

Rollercoaster 23

Triphopcollectief uit Zeist. Bedoeld als hobby-project, hebben ze inmiddels toch twee goed ontvangen albums achter hun naam staan.
Volledige biografie...

Bezetting

Jaïr Sagström   basgitaar
Pieter Feddema   gitaar
Marcel Broekman   drums

Overige muzikanten

René de Vries   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Arjen Van Wijk   basgitaar
Sander van der Heide   toetsinstrumenten
Minco Eggersman   drums

Biografie Rollercoaster 23

Triphopcollectief uit Zeist. Bedoeld als hobby-project, hebben ze inmiddels toch twee goed ontvangen albums achter hun naam staan.

1997

Geïnspireerd door hun voorliefde voor triphop starten Eggersman (The Crutch) en Feddema het project Rollercoaster 23. Voorbeelden zijn Portishead, Hoover en Lamb. Eggersman maakt al deel uit van de band Kryptonite Garden, die een platencontract hebben bij het piepjonge label Sally Forth Records te Mijdrecht. Het label geeft ook het groene licht voor Rollercoaster 23 en ze kunnen de studio in. Aangevuld met sessiemuzikant Dave Sahanaja (basgitaar) en conservatoriumstudent René de Vries (zang) (The Crutch), nemen ze het (mini)debuutalbum Monophonic Worlds op. Het album wordt in de pers goed ontvangen, ze worden onder andere verkozen tot Demo van de Maand bij Music Maker. Ook wordt Rollercoaster 23 uitgenodigd om te komen spelen bij Leidsekade Live. Eggersman, Feddema en De Vries besluiten om Rollercoaster 23 niet langer als nevenproject te beschouwen. Ze trekken Jaïr Sagström aan als vaste bassist.

Kryptonite Garden The Crutch

1998

Rollercoaster 23 In 1998 doet Rollercoaster 23 behoorlijk wat optredens, onder andere een CD-presentatie in de Paradiso en een optreden in Stairway To Heaven in Utrecht. Ook doen ze enkele festivals aan, waaronder het Brainwave- en het Flevofestival. Ze staan op het hoofdpodium van het Freakstockfestival in Duitsland. In augustus brengt Sally Forth Records een compilatie-album uit, met daarop al hun bands. Het album bevat twee nieuwe nummers van Rollercoaster 23.

1999

In mei brengt Rollercoaster 23 een tweede mini-album uit: The Trick Is To Keep Breathing. In november verschijnt de full-leght album versie onder dezelfde titel. Een van de vier nieuwe nummers op de lange versie van het album is de cover Broken Wings van Mister Mister.

2000

Rollercoaster 23 speelt op Noorderslag. Hun eigen label Sally Forth sluit een deal met platenmaatschappij Double T Music. Het album The Trick Is To Keep Breathing wordt opnieuw uitgebracht met vier extra nummers.

2001

Broken Wings, een cover van de Amerikaanse band Mr. Mister, wordt in februari op single uitgebracht.

2002

Leden uit This Beautiful Mess en Rollercoaster 23 vormen het project At The Close Of Every Day waarmee ze een cover spelen van The Church (Under The Milky Way, te vinden op de compilatie Hits Of The 80's) en het album Zalig Zijn De Armen Van Geest uitbrengen. Minco Eggersman speelt niet langer meer live mee met Rollercoaster 23. Hij wil zich meer kunnen richten op At The Close Of Every Day. Hij blijft wel bandlid van Rollercoaster 23. Live wordt hij vervangen door Sander van der Heide op toetsen en Marcel Broekman op de drums.

at the close of every day

2003

Rollercoaster 23 in 2003 In het voorjaar verschijnt het album Music for the People waarop de band elementen gebruikt uit de synthipop van de jaren tachtig. Het levert de band onder meer een coververhaal op in De Gaykrant. Een van de optredens van Rollercoaster 23 dit jaar is tijdens het Flevo festival. Aan het eind van de zomer maakt zanger/toetsenist en frontman René de Vries bekend dat hij de band gaat verlaten. Hij neemt plaats achter de drums bij this beautiful mess.

this beautiful mess

2004

Het afscheidsoptreden van Rollercoaster 23 is op 24 april tijdens het Sally Family Festival.

2005

René de Vries brengt met zijn band White Stone Assembly in het najaar een eerste, titelloze mini-cd uit op het label Volkoren. De plaat bevat instrumentale post-rock. Drummer Marcel Broekman speelt in de band Grobban.

White Stone Assembly

Discografie Rollercoaster 23

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rollercoaster 23

Audio/Video Rollercoaster 23

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer