Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEESAW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1993 - 2003

Genre

alternative

Pseudoniemen

Hey Tony, Small Hat Seesaw

Seesaw

Alternatieve rockband uit Voorhout bestaande drie meiden en twee jongens. De groep speelt noisy popliedjes met meerstemmige zangpartijen.
Volledige biografie...

Bezetting

Ingrid Alkemade   basgitaar, zang
Corno Zwetsloot   achtergrondzang, gitaar
Ineke Duivenvoorde   drums
Asta Kat   orgel, zang

Overige muzikanten

Naomi van der Ven   gitaar, zang
Jason Langdon   gitaar

Genoemd in de biografie van

1993   Corno Zwetsloot
2000   Grumpyhead
2001   Zoppo
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Seesaw

Alternatieve rockband uit Voorhout bestaande drie meiden en twee jongens. De groep speelt noisy popliedjes met meerstemmige zangpartijen.

1993

Tijdens het schoolreisje van Naomi van der Ven, Ineke Duivenvoorde en Ingrid Alkemade heeft de boot vertraging. Om de tijd te doden spelen de drie vriendinnen liedjes daarbij zichzelf begeleidend op akoestische gitaren. Een lerares moedigt de meiden aan om tijdens een van de jaarlijkse schoolavonden op te treden. Binnen een maand doet het trio mee aan hun eerste bandjescompetitie, waarbij ze akoestische covers spelen van ondermeer Dinosaur Jr. en de Milltown Brothers. Ze noemen zichzelf Hey Tony, naar het pratende broodje Tony (!) en het Sonic Youth-nummer Hey Joni.

1994

Hey Tony maakt de overstap naar electronisch versterkte instrumenten en zelfgeschreven nummers. Enkele nummers uit het repertoire worden in juni opgenomen in de Next To Jaap Studio. Corno Zwetsloot staat achter de knoppen. Hij maakt op dat moment deel uit van de band December Boys. Zijn eigen composities zijn te dissonant voor die band en daarom vraagt hij Hey Tony of die ze met hem wil opnemen. Het klikt en ze proberen de nummers met z'n vieren live uit. De nieuwe bezetting levert een nieuwe naam op: Small Hat Seesaw, een letterlijke vertaling van de term 'hoedje wip'. In de winter neemt de groep een nieuwe demo op. Hierop proberen de vier muzikanten de door Sonic Youth en Breeders geïnspireerde noisy gitaren meer te combineren met popliedjes. Naomi haalt haar inspiratie uit de liedjes van Kristin Hersh (de muziek) en Liz Phair (de teksten).

December Boys

1995

Naast Small Hat Seesaw speelt Hey Tony nog steeds live (ondermeer als voorprogramma van Heather Nova) en nemen ze nog twee demo's op. Als Small Hat Seesaw steeds meer positieve reacties krijgt (waaronder een demo van de maand in muziekblad Opscene) en veel kan optreden heffen ze Hey Tony op.

1996

Small Hat Seesaw bereikt de finale van de Zuid-Hollandse Popjacht. Ze winnen de finale niet, maar de juryrapporten bevatten veel lovende woorden. Aangemoedigd door hun vrienden van de band The Post start Small Hat Seesaw in de Sing Sing studio in het Friese Metslawier de opnamen voor het eerste album. In de zomer worden binnen vijf dagen negen nummers opgenomen. Gastmuzikant en December Boys-drummer Marijn Kunst (later naar Mashed Potatoes en The Ponies) speelt percussie.

December Boys the Ponies

1997

Pas een jaar later rondt Small Hat Seesaw de opnamen voor het debuut-album af. Onder de ingekorte naam Seesaw verschijnen acht van de negen opgenomen nummers op Ish, uitgebracht door Wet Sheep Records, het label van The Post. Op 20 maart wordt de plaat gepresenteerd met een akoestische set en op instrumenten als de mandoline, fluit, harmonium, accordeon en percussie. Het album krijgt louter positieve besprekingen in de muziekbladen. Een doorbraak blijft uit waardoor de meeste optredens in de eigen bollenstreek blijven.

1999

De Zuid-Hollandse PopUnie verkiest Seesaw tot een van de zogenaamde Onweerstaanbare Vijf. Deze verkiezing geeft de band subsidie waarmee ze veel kunnen spelen in het Zuidhollandse clubcircuit. Met het geld dat wordt verdiend met de optredens wordt het nieuwe album gefinancierd. Net als bij het eerste album worden in vijf dagen in de Sing Sing-studio negen nummers opgenomen. In augustus wordt het mixen afgelast omdat de band niet tevreden is met de opnameresultaten. In november spelen ze alle nummers opnieuw in en nemen ze een nieuwe compositie op.

2000

Een Duitse band met dezelfde naam duikt op in de schappen van de platenwinkels. Seesaw onderzoekt of er stappen ondernomen kunnen worden om de exclusiviteit van de bandnaam voor zich op te eisen. Zwetsloot zit achter de knoppen bij Up & Over, het derde album van The Mashed Potatoes, en produceert het tweede album van bevriende band The Ponies. Van der Ven doet op die plaat achtergrondvokalen. Na een mix-sessie in januari is het album Gold and Money klaar. In maart wordt naar aanleiding van een optreden in de Winston Kingdom contact gelegd met het Amsterdamse Transformed Dreams. Zij brengen Gold and Money uit in september. In dezelfde maand doet Seesaw mee aan de voorrondes van de Grote Prijs van Nederland die hen geselecteerd heeft uit een honderdtal ingezonden demo's.

the Ponies

2001

Naomi van der Ven stapt onverwachts uit de band. Terwijl de band in het voorjaar op zoek is naar een geschikte vervangster vallen Asta Kat (zang) en Cees van Appeldoorn (gitaar) van Zoppo en gitarist Ad van der Zwart (December Boys) enkele keren in. Gitarist Zwetsloot valt op zijn beurt in voor Marc Mosmans nadat deze gitarist/zanger van Venus Flytrap in april zijn arm breekt. In het najaar wordt Asta de nieuwe zangeres van Seesaw.

December Boys Zoppo

2002

Seesaw duikt de studio Sing Sing in Metselawier in voor nieuwe opnamen. In maart speelt de groep voor het eerst met nieuw bandlid Jason Langdon (ex-Miss Antarctica) op gitaar. Voormalige zangeres/gitariste Naomi laat van zich horen met de band The Heights.

The Heights

2003

Op het derde album Violent Elegance, dat in april verschijnt, verwerkt Seesaw invloeden uit de gitaarunderground van de jaren negentig (Yo La Tengo) met elementen uit de jaren tachtig (met name Sonic Youth, My Bloody Valentine en groepen van het Britse label 4AD). Langdon verlaat geheel onverwachts de band. Tijdens optredens neemt Cees van Appeldoorn zijn partijen over. Zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven gaat Seesaw aan het eind van het jaar uit elkaar. Corno Zwetsloot wordt bassist in Zoppo. Hij breidt zijn Next To Jaap-studio in Voorhout uit. Met December Boys neemt hij een eigen versie op van Clouds Across The Moon (Rah Band) voor de compilatie More Than A Woman.

December Boys

2005

Gitarist Corno Zwetsloot en drumster Ineke Duivenvoorde brengen onder de naam Space Siren een 7" uit op Transformed Dreams.

Space Siren

Discografie Seesaw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Seesaw

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer