Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEQUENCIAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - 1995

Genre

house

Sequencial

Sequencial (afgeleid van sequencer, een veelgebruikt instrument in een dance-studio) is het gedachtegoed van de in Amsterdam woonachtige thuisproducer Ad de Feyter. Met behulp van zijn batterij keyboards ontwikkelt hij op zijn zolder een geluid dat het midden houdt tussen vroege gabber en techno. Samen met Ed Smidt en iets ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ed Smidt   producer, sampler
Ardy Besemer   draaitafels
Ad de Feyter   producer, sampler, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Alain Verhave   producer, zang

Genoemd in de biografie van

1990   Flamman & Abraxas
1998   Arling & Cameron

Biografie Sequencial

Sequencial (afgeleid van sequencer, een veelgebruikt instrument in een dance-studio) is het gedachtegoed van de in Amsterdam woonachtige thuisproducer Ad de Feyter. Met behulp van zijn batterij keyboards ontwikkelt hij op zijn zolder een geluid dat het midden houdt tussen vroege gabber en techno. Samen met Ed Smidt en iets later ook Ardy Besemer maakt De Feyter dancetracks die herkenbaar zijn door veelvuldig gebruikte gimmicks, zoals vreemde breaks of kreten. In de loop der jaren worden ook producties onder andere namen uitgebracht, zoals Monojack, Eq-Lazer en Fiction. De laatste is in Engeland succesvol.

1991

Ad de Feyter en Ed Smidt werken op zolder in de Amsterdamse Pijp samen aan houseproducties. De Feyter is vanaf juni 1988 onder de naam DJ Murderhouse medewerker en recensent van het dan nog enige danceblad van Nederland: Disco Dance. In 1990 is hij tevens medewerker van het Belgische Antler/Subway label, waarvoor hij samen met Sjon Martens de Nederlandse afdeling bemant vanuit een kantoortje in Naarden. Zo leert De Feyter de dancewereld van binnenuit kennen. Er verschijnen diverse singles van Sequencial (Alain Verhave werkt alleen aan de debuutsingle Deathhouse mee), die opvallen vanwege de bijna gabberharde productie. Cycades behaalt zelfs de tipparade. De bekende DJ Ardy B is vanaf die single als derde groepslid toegetreden. Tevens worden de eerste platen onder de naam Eq-Lazer en Fiction opgenomen en uitgebracht op het Belgische Groove Kissing label. Eq-Lazer is een project van Ad de Feyter en Ardy Besemer; De Feyter bedient zich hierbij naast Mr Fact oorspronkelijk ook van het pseudoniem A Cassanova. Fiction is een project van Ad de Feyter, Ed Smidt en de anonieme Andrew Noname, tevens lichtjockey in de Amsterdamse club RoXY.

Eq-lazer Fiction

1992

Met al die releases gaan de zaken dermate goed, dat De Feyter midden in de Amsterdamse grachtengordel een pand koopt en daar een uitgebreide studio inricht, die hij noemt naar het huisnummer op de Keizersgracht: de One 4 Two studio. Opnieuw verschijnen er diverse harde house singles, maar op het debuutalbum The Big Cahoona staat muziek die meer voor de huiskamer geschikt is. Dit album krijgt in het toonaangevende Engelse blad Q vier sterren. Ardy B verzorgt de live-optredens van de groep, want Ad en Ed komen de studio nooit uit. De single Psychotronic haalt in het voorjaar de 13de plaats van de Nederlandse Top 40. Bij de rellen in Los Angeles wordt Psychotronic als een soort strijdlied gehanteerd, een local breakout dankzij een nijvere importzaak aldaar. Big Boom! haalt dat najaar de Nederlandse Top 40, maar komt niet verder dan 39. American Psycho komt eind december niet verder dan de tipparade.

1993 - 1995

In het pand aan de Keizersgracht wordt een peperdure tweede studio ingericht, maar die is dan ook het eigendom van de fortuinlijke Engelse muzikant en componist Vince Clark (Depeche Mode, Yazoo, Erasure). Omdat Clark zelden in Nederland is, wordt de studio beheerd door Sequencial. Nadat enkele labelwisselingen geen commercieel succes meer opleveren voor de groep, valt in 1995 het doek. Sequencial gaat aan drank en drugs ten onder. Ad de Feyter verkoopt zijn grachtenpand en is sinds 1996 volledig zoek. Gevlucht vanwege ondermeer diverse schuldeisers en bewogen incidenten met de betrokkenen van de groep Hakkuhbar, die door De Feyter zowel gecoproduceerd als opgenomen wordt. De eerste Hakkuhbar-single Gabbertje haalt namelijk de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten, waarop allerlei schuldeisers geld van De Feyter willen zien. Ardy B blijft als club-DJ actief en runt inmiddels een geluids- en beeldmontagestudio voor tv en film in Rotterdam. Samen met Patrick Prins van Moving Melodies maakt hij nog steeds housemuziek.

Hakkûhbar

Discografie Sequencial

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sequencial

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer