Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEXEPIL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sexepil

Periode

1989 - heden

Genre

alternative

Sexepil

Hongaarse alternatieve rockgroep die mede dankzij de inbreng van de Amsterdammer Mick Ness vanaf 1989 grote populariteit geniet in het voormalige Oostblok
Volledige biografie...

Bezetting

Gabor Varga   sampler, toetsinstrumenten
Tibor Vangel   drums
Viktor Laszlo   achtergrondzang, basgitaar
Tamas Kocsis   achtergrondzang, gitaar
Mick Witkamp   gitaar, zang

Overige muzikanten

Zoltan Hegyi   zang

Genoemd in de biografie van

1988   The Plastic Dolls
1989   Mick Ness

Biografie Sexepil

Hongaarse alternatieve rockgroep die mede dankzij de inbreng van de Amsterdammer Mick Ness vanaf 1989 grote populariteit geniet in het voormalige Oostblok

1989

Na een solo carrière in de jaren tachtig komt Mick Ness in contact met de Hongaarse band Sexepil. Deze groep is begonnen als de punkband ETA waarna onder de naam Sexepil invloeden van Joy Division/The Comsat Angels/Bauhaus te horen zijn. Na de elpee United States vertrekt zanger Zoltan Hegyi. Ness reist naar Boedapest om hem te vervangen. De band bestaat naast hem uit Tamas Kocsis (lead-gitaar & achtergrondzang), Viktor Laszlo (bas & achtergrondzang) en Tibor Vangel (drums). Behalve de hoofdvocalen neemt Mick binnen Sexepil ook de gitaar voor zijn rekening. De beslissing om in het vervolg met Engelstalige teksten te werken, wordt door een gedeelte van de Hongaarse pers stevig bekritiseerd. Wel is de Hongaarse pers unaniem in haar oordeel dat Ness een charismatische podiumpersoonlijkheid bezit en als zanger veel Hongaren in de schaduw stelt. De samenwerking tussen de Hongaarse leden van Sexepil en Ness bevalt zo goed dat hij aanblijft. De formatie wordt in Hongarije een van de meest vooraanstaande alternatieve bands.

Mick Ness

1990

De cassette Bi... bevat live-materiaal dat merendeels tijdens optredens in Wenen en de USSR is opgenomen. Het 12 nummers tellende bandje wordt verspreid via mailorder en platenwinkels en verkocht tijdens concerten. Love Jealousy Hate, het eerste album met Mick Ness, verschijnt bij de Hongaarse maatschappij WEAST Records. De plaat doet het heel goed in Hongarije en wordt door velen nog steeds gezien als het beste wat Sexepil gedaan heeft. De muziek wordt door de band geschreven, Ness is verantwoordelijk voor de teksten. Zijn voorliefde voor David Bowie is hoorbaar en ook de invloed van de eerder genoemde Comsat Angels komt voorbij.

1991

Love Jealousy Hate wordt in Duitsland bij Metronome/Polygram op cd uitgebracht en verkoopt daar uitstekend. In Nederland is de vinyl-versie te verkrijgen via Semaphore. OOR en Opscene publiceren lovende recensies, maar dat levert Sexepil in Nederland geen extra verkoop op. Gabor Varga versterkt de groep op toetsen en sampler. Sexepil gaat voor het eerst naar Amerika voor optredens in New York (ondermeer tijdens het New Music Seminar).

1992

Sexepil De videoclip bij het nummer Nobody Is An Island is regelmatig te zien op MTV bij het programma 120 Minutes. VJ Paul King ontpopt zich als fan en noemt Sexepil een van zijn favoriete bands. De groep verzorgt het voorprogramma van The Sugarcubes tijdens hun uitgebreide Europese tournee. Sexepil doet ook Nederland aan, maar er is niemand die opmerkt dat landgenoot Mick Ness hun frontman is.

1993

Het twee album Against Nature is meer up tempo dan de debuutplaat. Against Nature loopt goed in Hongarije en Duitsland terwijl de cassetteversie in andere Oostbloklanden goed verkoopt. De clip van het nummer Eroding Europe wordt meerdere malen door MTV vertoond.

1994

Sexepil speelt tijdens het South By Southwest festival in Austin, Texas gevolgd door concerten in Dallas, New Orleans, Athens en New York. De band tekent een wereldwijd contract met Warner Hongarije. In een poging producer Butch Vig te strikken voor de productie van de nieuwe plaat, komt de groep in contact met Brian Anderson, op dat moment een producent met een snel rijzende naam.

1995

Sugar For The Soul wordt in januari en februari opgenomen in de Phoenix Studio in Boedapest en gemixt in de Smart Studios in Madison, Wisconsin. De groep reist daarna door naar haar tweede deelname aan South By Southwest. Het nieuwe album wordt gemastered door Howie Weinberg die aan meer dan 3500 platina, gouden of zilveren platen heeft meegewerkt. De dure opnamen zijn mede mogelijk dankzij een sponsordeal met Levis. De clip bij de single Jerusalem, gemaakt door Peter Kovacs, beleeft zijn wereldpremière bij het programma Alternative Nation op MTV. De band tourt in Hongarije in het voorprogramma van Faith No More en staat op een aantal zomerfestivals verspreid in Europa. Op 28 augustus verschijnt Sugar For The Soul in Hongarije. Het album is beïnvloed door grunge en Rage Against The Machine en klinkt erg Amerikaans. Het album, in Hongarije uitgeroepen tot de beste productie van 1995, wordt in een groot aantal Europese landen uitgebracht, waaronder ook Nederland. Warner-Holland doet echter weinig aan promotie, zodat het album geen aandacht krijgt.

1996

Als Sugar For The Soul eenmaal in de Verenigde Staten verschijnt, is er geen support en doet de plaat dan ook weinig. Ness maakt van enkele tracks dance-remixen.

1997

Remixes verschijnt in de zomer en belandt in Hongarije in de top tien van de albumlijst. Sexepil werkt hard aan de opvolger van Sugar For The Soul, maar technische problemen zorgen voor lang oponthoud.

1998

Sexepil is niet tevreden met het resultaat van de her-opgenomen stukken voor het nieuwe album. Toetsenist Gabor Varga verlaat de band.

Discografie Sexepil

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sexepil

Audio/Video Sexepil

Video Sexepil

Sexepil - I come
Sexepil - I come
sexepil - Eroding Europe ...
sexepil - Eroding Europe (xpc remix)
sexepil - somewhere
sexepil - somewhere
Sexepil - Jerusalem
Sexepil - Jerusalem
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sexepil - Jerusalem

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer