Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SINISTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sinister

Periode

1988 - heden

Genre

deathmetal, metal

Online

Officiële website

Sinister

Brute death metal-formatie uit Schiedam en omgeving. Wars van trends blijft Sinister de wortels trouw. Niet zonder succes, zoals blijkt uit tournees door zowel Europa als de Verenigde Staten.
Volledige biografie...

Bezetting

Aad Kloosterwaard   drums, zang
Toep Duin   drums
Dennis Hartog   gitaar
Mathijs Brussaard   basgitaar
Bas Brussaard   gitaar

Overige muzikanten

André Tolhuis   gitaar
Corzas   basgitaar
Ron van de Polder   gitaar
Bart Wallenberg   gitaar
Mike van Mastrigt   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   Dead Head
1991   Vulture
1996   Creepmime
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

7-8-20, Into The Grave, Leeuwarden

Biografie Sinister

Brute death metal-formatie uit Schiedam en omgeving. Wars van trends blijft Sinister de wortels trouw. Niet zonder succes, zoals blijkt uit tournees door zowel Europa als de Verenigde Staten.

1988 - 1989

In april 1988 richten Mike van Mastrigt (zang) en Aad Kloosterwaard (drums) de band op. Gedurende de eerste jaren kent Sinister nogal wat bezettingswisselingen. Van Mastrigt verlaat de groep enige tijd, maar eind 1989 bestaat Sinister naast hem en Kloosterwaard uiteindelijk uit Ron van de Polder (gitaar) en Corzas (bas).

1990

In het voorjaar neemt Sinister een eerste demo op. Met Perpetual Damnation, zoals de cassette is getiteld, maakt de band naam in de metal/underground-scene. In november tourt Sinister met het Zweedse Entombed en het uit Oostenrijk afkomstige Disharmonic Orchestra door Nederland en België. Dankzij deze optredens raakt de carrière van de groep in een stroomversnelling.

1991

Aan het begin van het jaar levert de band een bijdrage aan een D.S.F.A.-verzamelalbum. In mei stapt Corzas op en voegt André Tolhuis (gitaar) zich bij Sinister. Hierdoor zit men geruime tijd zonder bassist. De band zit echter niet stil, want gedurende 1991 verschijnen verder een split-EP met Monastery (een project van Sinister en Entombed-leden), en de twee Sinister-EP's Putrefying Remains en Compulsory Resignation. Dit zonder dat de band een vast platencontract heeft. De Schiedammers weten met de EP's echter de aandacht te trekken van platenmaatschappij Nuclear Blast. In november neemt Sinister het debuut Cross The Styx op.

Monastery

1992

Aan het begin van het jaar voegt bassist Bart Wallenberg zich bij de band. Het debuutalbum verschijnt in mei. Niet lang daarna verlaat Van de Pol de formatie. Ter promotie doet Sinister twee Europese tournees. Tijdens de eerste tour speelt de band in het voorprogramma van het Amerikaanse Suffocation. Later dat jaar volgt een grotere tournee als support-act van Cannibal Corpse, dat eveneens uit Amerika afkomstig is.

1993

In maart wordt de cd Diabolical Summoning opgenomen. Deze verschijnt in augustus en Sinister kan opnieuw op tournee. De band toert onder meer met Deicide, maar doet daarnaast twee headline-tours. Ook de losse optredens in binnen- en buitenland bezorgen de band een grote naam.

1994

Op basis van de tweede cd vertrekt Sinister in mei naar de Verenigde Staten. Daar wordt twee maanden lang succesvol getourd in het voorprogramma van Cannibal Corpse. Na de tournee vertrekt Tolhuis en neemt Wallenberg de gitaar van hem over.

1995

Sinister In januari neemt Sinister als driemansformatie de derde cd, getiteld Hate, op. Kort daarna wordt bassist Michel aan de bezetting toegevoegd. Niet veel later treedt de band al op in Engeland. In juni verschijnt Hate.

1996

Aan het begin van het jaar toert Sinister met Creepmime door Europa, waarna de band de studio ingaat. Het resultaat daarvan verschijnt in juli onder de titel Bastard Saints. Voor deze mini-cd is naast nieuwe werk ook oud materiaal van de debuut-cd opnieuw opgenomen.

Creepmime

1997

De eerste maanden wordt in het Nederlandse clubcircuit gespeeld met Occult. In het voorjaar gaat Sinister op tournee met DAB. Aan het eind van het jaar verlaat Mike van Mastrigt de band.

Occult

1998

Met zanger/drummer Eric de Windt (ex-Severe Torture) komt Sinister verrassend terug met het album Aggressive Measures. Bassist Michel wordt ingeruild voor Alex. In deze bezetting speelt de band onder meer op het Tsjechische Dynamo Open Air-festival. Mike, Alex, Sinisterdrummer Aad Kloosterwaard en Judgement Day-gitarist Theo van Eekelen vormen de death metalband Houwitser. Van Eekelen speelt hierin overigens basgitaar.

Houwitser Judgement Day Severe Torture Theo van Eekelen

1999

Via Displeased verschijnt de eerste cd van Houwitser (Death…But Not Burried). Sinister treedt ondertussen weer geregeld op. In de zomer is de band wederom van de partij op het Tsjechische Open Air. Tevens staat Sinister op het Duitse Wacken Open Air en in Amerika op het Milwaukee Metalfest. In september verlaat zanger Eric de band echter alweer. Sinister is op zoek naar een vervanger, maar neemt in de tussentijd een nummer van de Amerikaanse jaren tachtig metalband Possessed op. De zangpartijen daarop worden verzorgd door zangeres Rachel van de Limburgse band Occult. De nieuwe vaste vocalist wordt Joost van de band Inhume.

Houwitser Occult

2000

Drummer Eric de Windt komt in contact met de Australische metalformatie Destroyer 666. Na in het najaar met hen in Melbourne gejamd te hebben voegt hij zich bij deze band.

2001

Zanger Joost verlaat Sinister om zich 100% op zijn band Inhume te storten. Sinister tekent een nieuw platencontract en Rachel wordt de vaste zangeres. In november verschijnt het nieuwe album Creative Killings.

2002

Gitarist Bart van Wallenberg verlaat in januari om persoonlijke redenen Sinister. Hij wordt tijdelijk vervangen door Pascal Grevinga (die ook wel eens is ingevallen bij God Dethroned).

God Dethroned

2003

Bassist Alex Paul verlaat Sinister. Grevinga wordt vervangen door oud-bandlid Ron van de Polder die ook al betrokken is het album Savage Or Grace dat in het voorjaar verschijnt bij Nuclear Blast. Het trio Ron van de Polder, Aad Kloosterwaard en Rachel Heyzer start naast Sinister het project Infinite Hate.

2004

Van Infinited Hate verschijnt het album Revel in Bloodshed.

2005

Vocalist Mike van Mastrigt en drummer Eric de Windt vervolgen hun muzikale carrière met de formatie Division 666. Na twee en een half jaar stilte is Sinister weer actief. Zanger Aad Kloosterwaard en (bas)gitarist Alex Paul gaan in het najaar met drummer Paul Beltman (ex-Judgement Day) en producer Andy Classen naar Duitsland voor opnamesessies in The Stage One studio. Ondertussen maakt ook bassist Bas van den Bogaard (ex-Judgement Day, ex-Pleurisy) deel uit van de band.

Division 666

2006

De resultaten van de opnamesessies zijn te vinden op het album Afterburner (7 april). Sinister speelt op diverse Europese podia: in maart in Duitsland (met God Dethroned) en in Londen (met Anorexia Nervosa) en in april in Spanje en Portugal. Het Portugese optreden samen met Testament wordt opgenomen voor een dvd-release. In april gaan de band voor een tournee naar de Balkan. Drie nummers van hun optreden in Belgrado worden vastgelegd voor MTV Headbangers Ball. In oktober gaat Sinister naar Rusland voor zes shows. Voormalige gitarist Bart Wallenberg maakt deel uit van de band Rachel.

God Dethroned Rachel

2007

Na vijftien jaar Nuclear Blast stapt Sinister over naar het label Massacre. In mei 2008 gaat de band de Duitse Soundlodge Studio in voor het volgende album The Silent Howling.

2008

Op The Silent Howling is drummer Edwin van de Eeden te horen in plaats van Paul Beltman.

2009

Vocalist Aad Kloosterwaard brengt met gitaristen Erwin Harreman en Bas Brussaard, drummer Toep Duin (o.a. Consolation) en bassist Tadej Cholewa onder de naam Supreme Pain het death metalalbum Nemesis Enforcer uit. Het Amerikaanse Goregiastic Records verzamelt EP's en demo's van Sinister uit de periode 1990-1991 op het verzamelalbum The Blood Past.

Supreme Pain

2010

Bassist Joost van der Graaf (Creepmime, I Chaos) voegt zich bij de band. Het album Legacy Of Ashes verschijnt 17 december bij Massacre Records.

Creepmime I Chaos

2011

Sinister in 2011 Als het album The Carnage Ending verschijnt, is de band rondom vocalist Aad Kloosterwaard drastisch gewijzigd, met in de bezetting drummer Toep Duin (o.a. Consolation), gitarist Dennis Hartog (o.a. Hammerhawk), Mathijs Brussaard (bas) en gitarist Bas Brussaard (Supreme Pain). In deze bezetting verschijnt onder de naam Absurd Universe het album Habeas Corpus met old school death en thrash metal in de lijn van bands als Autopsy en Kreator.

Absurd Universe

Discografie Sinister

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sinister

Audio/Video Sinister

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer