Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STELLA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

21-09-1935 - heden

Genre

Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Adri Tuinsma en de Gouden 5, De Onbekende Zangeres, Stella Bos

Stella

Zangeres Stella Bos wordt in 1977 door Johnny Hoes gelanceerd als de opvolger van de Zangeres Zonder Naam. In 1984 breekt de zangeres door naar het grote publiek, geholpen door airplay van piratenzenders. Grote fan Frans Bauer zingt als tiener enkele malen mee tijdens haar optredens.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1977   Johnny Hoes
1977   Zangeres Zonder Naam
1981   Frans Bauer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Stella

Zangeres Stella Bos wordt in 1977 door Johnny Hoes gelanceerd als de opvolger van de Zangeres Zonder Naam. In 1984 breekt de zangeres door naar het grote publiek, geholpen door airplay van piratenzenders. Grote fan Frans Bauer zingt als tiener enkele malen mee tijdens haar optredens.

1958 - 1967

Zangeres Stella Bos (Den Helder, 21 september 1935) wordt in 1958 ontdekt door trompettist Wim Poppink van de Ramblers. Onder haar eigen naam Adri Tuinsma brengt ze haar eerste singles uit voor het label Golden Bell. Begin jaren zestig neemt ze zes singles op voor Artone waarbij ze op de hoes vermeld wordt als De Onbekende Zangeres. De zangeres verdwijnt tijdelijk uit de Nederlandse spotlichten als haar echtgenoot voor zijn werk bij de marine naar Curaçao verhuist en zij hem met het gezin volgt. Terug in Nederland heeft Artone haar vervangen voor De Zingende Tramconductrice.

The Ramblers

1968 - 1976

Ze brengt op het label Philips in 1968 de single Stella Maris uit waarop ze voor het eerst gebruik maakt van haar artiestennaam Stella Bos, een anagram van het woord bosstella. Met het liedje Met Volle Kracht Vooruit treedt ze voor het eerst op voor de Nederlandse televisie in het programma Popparlement van Gerrit den Braber.

Gerrit den Braber

1977 - 1990

In 1977 verschijnen haar eerste plaatjes op Telstar, het label van Johnny Hoes die in Stella de opvolger ziet van de Zangeres Zonder Naam. Het duurt echter tot 1984 voordat de zangeres, ondersteund door piratenzenders, echt doorbreekt naar het grote publiek met haar singles voor het label VNC. Grote fan Frans Bauer zingt als tiener enkele malen mee tijdens haar optredens.

Frans Bauer Johnny Hoes

1991 - 1995

Na een korte afwezigheid wegens ziekte maakt ze in 1991 weer platen en scoort ze in 1992 een hit met de single Over 'n Uur. Optredens volgen in o.a. de televisieprogramma's Hitbingo en De Schreeuw van de Leeuw van Paul de Leeuw. Midden jaren negentig neemt Stella afscheid van de muziekindustrie.

Paul de Leeuw

Discografie Stella

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Stella

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer