Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TEN SHARP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ten Sharp

Periode

1984 - heden

Genre

pop

Online

Officiële website

Ten Sharp

Melodieuze rockband uit Purmerend en omstreken, die er niet alleen in slaagt om een uitstekende muzikale balans te vinden tussen modern en traditioneel, maar die ook nog eens in dusdanig sterke liedjes weet te pakken dat men een internationaal publiek voor zich weet te winnen. De hitsingle You groeit uit ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marcel Kapteijn   zang
Niels Hermes   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Nick Bult   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Ton Groen   basgitaar
Bennie Top   drums
Jelle Sieswerda   gitaar
Hugo de Bruin   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1987   Onno Vandelaak
1991   Robert Leroy
1993   Marcel Serierse
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ten Sharp

Melodieuze rockband uit Purmerend en omstreken, die er niet alleen in slaagt om een uitstekende muzikale balans te vinden tussen modern en traditioneel, maar die ook nog eens in dusdanig sterke liedjes weet te pakken dat men een internationaal publiek voor zich weet te winnen. De hitsingle You groeit uit tot een klassieker.

1984

Wie de geschiedenis van de Grote Prijs van Nederland erop na slaat, komt de groep Streets tegen, één van de betere melodieuze hardrockbands. Maar daarvan zijn er in die tijd wel meer. De groep komt dan ook niet verder dan de voorrondes. Nadat zanger Marcel Kapteijn de David Sylvian-achtige snik in zijn stem iets verder heeft aangedikt en de band haar naam verandert in Ten Sharp lukt het wel zich aan de anonimiteit te ontworstelen. Er wordt een deal getekend met CBS en een eerste single levert zowaar een tipnotering op: When The Snow Falls.

1985

Het markante Japanese Lovesong doet het nog een beetje beter. Daarvoor ligt namelijk een bescheiden plekje in de Top 40 in het verschiet: nr. 30 om precies te zijn. Een hoopvol begin, zou je zeggen.

1990

Het moet ergens in 1990 geweest zijn dat Ton en Niels een geweldig nummer in elkaar draaien, waarvoor de stem van hun oude zanger bij uitstek geschikt geacht wordt. Marcel zegt toe, maar uitsluitend voor de demo. Hij heeft eigenlijk zijn buik wel vol van die muziekwereld. Het nummer ligt een beetje in het straatje van Spandau Ballet, maar kent een vrij markante pianopartij en heet You. Ton en Niels bieden het nummer aan een muziekuitgeverij aan, die daarmee weer verder de boer op gaat. Die weet er zelfs een platenmaatschappij enthousiast voor te krijgen. Maar dan wel met de zanger die op het liedje te horen is. Marcel laat zich overhalen. Zo'n vaart zal het allemaal toch niet lopen.

1991

Maar dat doet het wel. You behaalt in 1991 de derde plaats van de Nederlandse hitlijsten. Als vervolgens ook Ain't My Beating Heart nog een bescheiden hit oplevert moet de al uitgebrachte mini-LP als de weerga tot een hele CD opgekalefaterd worden. Dat lukt door de nummers Rich Man, Some Sails en Closing Hour toe te voegen. You wordt op een conventie van A&R Managers van CBS uitgeroepen tot top priority en het werpt zijn vruchten af. Binnen de kortst mogelijke keren staat het nummer in diverse landen in de hitlijsten, waaronder Engeland, Spanje en Griekenland. Miljoenen exemplaren gaan ervan over de toonbank.

1992

Ten Sharp In Nederland zorgt Rich Man voor weer een nieuwe hit. Maar tot een echte nieuwe klapper komt het niet. Marcel en Niels zijn daar vooralsnog niet rouwig om. Zij zijn toch al genoeg van huis om in diverse landen over de hele wereld promotie te bedrijven. Het duo krijgt de Exportprijs voor het album Under The Waterline.

1993

Rumours In The City is geïnspireerd door een promotiebezoek aan Argentinië. In de videoclip bij het nummer roept Ten Sharp mensen op lid te worden van Amnesty International. De van het tweede album The Fire Inside afkomstige single Dream Home haalt de Top 40, maar het succes van You wordt niet geëvenaard. Gelukkig wordt Ten Sharp ook in Nederland vooral gezien als een albumgeoriënteerde band, dat geeft extra adem.

1994

Op televisie en tijdens promotieactiviteiten zijn Marcel Kapteijn en Niels Hermes het gezicht van Ten Sharp. Bassist en tekstschrijver Ton Groen is wel van de partij wanneer Ten Sharp vanaf op tournee gaat. Er worden vier gedegen extra muzikanten aangetrokken.

1995

Ten Sharp In eerste instantie toert Ten Sharp langs diverse theaters, maar in de zomer worden ook diverse grote festivals aangedaan: Parkpop in Den Haag, het World Liberty Concert in Arnhem en de Uitmarkt in Amsterdam bieden de band een mogelijkheid zich aan een groot publiek te presenteren. De optredens van de 7mans formatie bevallen zo goed dat besloten wordt om de derde CD met de hele band op te nemen. Op deze CD, Shop Of Memories, komen invloeden van Toto aan de oppervlakte.

1996

Begin dit jaar krijgt de groep de kans om haar invloeden optimaal over het voetlicht te brengen tijdens de Marlboro Flashback Tour. Opzet van die tour is: speel nummers van artiesten die jullie hebben geïnspireerd tot het zelf maken van muziek. Ten Sharp bijt in deze serie het spits af met nummers van onder meer E.L.O., Doobie Brothers, Eagles, Hall & Oates, Steely Dan, Beatles, Steve Miller, Crowded House en zelfs een solo-single van Thin Lizzy-zanger Phil Lynott: Old Town. De mensen van Ten Sharp's platenmaatschappij zijn zo enthousiast over het gebodene dat ze de band de vraag voorleggen of de uitvoeringen niet eens goed opgenomen dienden te worden. Half juni gebeurt dat: live, met publiek erbij. Het resultaat verschijnt enkele maanden later onder de titel Roots. Die CD wordt gepromoot via een serie optredens in het Nederlandse clubcircuit.

1997 - 1998

Ten Sharp Wegens doorslaand succes wordt Ten Sharp voor de tweede maal gevraagd een bijdrage te leveren aan de Marlboro Flashback Tour, waarbij ze ditmaal kiezen voor het repertoire van de gebroeders Finn, die bekend zijn geworden via Split Enz en Crowded House. Er volgt wederom een theatertournee, maar de nieuwe CD die al zo lang in de pen is laat nog langer op zich wachten. Ook in 1998 komt die niet.

1999

Begin 1999 verschijnt wel een solosingle van zanger Marcel Kapteijn, een Nederlandstalig nummer nota bene: Ze Ziet Me Niet Staan. Het blijkt geen nieuwe carrièrezet, maar afkomstig uit de Nederlandse versie van de tekenfilm Asterix En Obelix Against Caesar. Eind ’99 treedt Ten Sharp weer naar voren met enkele televisie-optredens, onder meer met een Flashback-optreden waarbij de groep kruipt in de huid van R.E.M.

2001

Niels Hermes produceert enkele nummers op het jubileumalbum van Conny Vandenbos. Ten Sharp doet demosessies voor een nieuw album en experimenteert met een nieuw geluid dat minder gepolijst is dan eerder werk. Terwijl Hermes het liefst thuis werkt aan muziek treedt Kapteijn regelmatig op met andere muzikanten en onder een andere bandnaam. Daarnaast zingt hij radiojingles in.

Conny Vandenbos

2002

In het voorjaar starten in de studio van Arnold Mühren te Volendam de opnamen voor het album Stay. Ten Sharp wordt terzijde gestaan door Hubert Heeringa, Nick Bult, Ton Dijkman, Giovanni Caminata en Rob Winter. Peter van Asten en Tom Bakker spelen een belangrijke rol als medecomponist, producer en muzikant. De eerste mastering in Brussel levert in het najaar niet het gewenste resultaat op waardoor de release uitgesteld wordt tot 2003.

2003

Marcel Kapteijn en Niels Hermes brengen na enige jaren radiostilte op 28 januari de single One Love uit gevolgd door het vijfde studio-album Stay. In september emigreert Hermes met zijn gezin naar Nieuw-Zeeland. Daarmee sluit hij de periode Ten Sharp voor onbepaalde tijd af.

2004 - 2005

Onder de naam Luckyfella maakt Marcel Kapteijn samen met componist/producer Peter de Wijn enkele platen met dansbare latin. It All Begins With A Smile (2004) en Danceville (2005) bevatten onder meer gastbijdragen van Fred van Straten (ex-De Gigantjes). Kapteijn levert een bijdrage op de kerstsingle That's Why It's Xmas van Niels Hermes die weer vanuit Nederland actief is. De single verschijnt in november 2005 onder de naam Hermes.

Hermes Luckyfella

Discografie Ten Sharp

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ten Sharp

Audio/Video Ten Sharp

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer