Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THANATOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

deathmetal, metal, thrashmetal

Online

Officiële website

Thanatos

Thanatos is de eerste band in Nederland die death metal en thrash metal speelt. De Rotterdamse band is beïnvloed door o.a. Venom, Slayer, Metallica, Celtic Frost en Morbid Angel. Na enkele demo's en vele bezettingswijzigingen verschijnt in 1990 het debuutalbum. Na het tweede album Realm Of Ecstasy wordt de band ...
Volledige biografie...

Bezetting

Stephan Gebédi   gitaar, zang
Marco De Bruin   basgitaar
Paul Baayens   gitaar
Yuri Rinkel   drums

Overige muzikanten

Mark Staffhorst   gitaar
Erwin De Brouwer   basgitaar
Ed Boeser   basgitaar
Remco De Maaijer   gitaar
Aad Kloosterwaard   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1996   Liar Of Golgotha
2006   Asphyx
2006   Gorefest
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Thanatos

Thanatos is de eerste band in Nederland die death metal en thrash metal speelt. De Rotterdamse band is beïnvloed door o.a. Venom, Slayer, Metallica, Celtic Frost en Morbid Angel. Na enkele demo's en vele bezettingswijzigingen verschijnt in 1990 het debuutalbum. Na het tweede album Realm Of Ecstasy wordt de band in 1992 tijdelijk ontbonden. Bandoprichter Stephan Gebédi gaat in 1999 weer verder met nieuwe muzikanten.

1984

Thanatos wordt in april opgericht Stephan Gebédi samen met zijn schoolmaatje Remco de Maaijer (gitaar) en Marcel van Arnhem (drums). Het trio is met hun agressieve geluid de eerste Nederlandse death/thrash metalband. Aan het eind van het jaar nemen ze op zolder en op krakkemikkige apparatuur de eerste demo Speed Kills op.

1985

Ondanks de niet zo beste opnamekwaliteit wordt Speed Kills door de lezers van het Britse blad Metal Forces verkozen tot zesde demo van het jaar. Ondanks dit eerste succes gaat de band uit elkaar vanwege muzikale meningverschillen. Stephan Gebédi probeert via jamsessies in Utrecht nieuwe bandleden te vinden, maar keert met lege handen terug in Rotterdam.

1986

De tweede democassette Rebirth neemt Gebédi op met André Scherpenberg (bas) en de drummers Remo van Arnhem en Rob de Bruijn. De Bruijn verlaat na de opnamen de band.

1987

Aardschok recenseert in maart de demo Rebirth. Het blad vindt de productie matig en de nummers nog iets teveel op elkaar lijken, maar laat zich positief uit over de teksten 'die niet over het satanisme gaan, maar over reële zaken'. Thanatos wordt versterkt met gitarist Mark Staffhorst (ex-Second Hell) en de groep neemt de extreme demo The Day Before Tomorrow op. De cassette is voor het grootste gedeelte live opgenomen in zaal Dingus te Venray (op 24 juli) en is de beste van de band tot nu. De demo levert Thanatos veel nieuwe fans op in de metalunderground. Er worden rond de 800 exemplaren van verkocht. Bassist André Scherpenberg vormt zijn eigen progressieve metalband Vigilant. Hij wordt vervangen door Erwin de Brouwer (ex-Killer Force). Thanatos deelt in de tweede helft van de jaren tachtig het podium met groepen als Napalm Death, Kreator, Sepultura, Bolt Thrower, Autopsy en Death Angel.

1988

Gitarist Mark Staffhorst kan de band niet meer combineren met zijn studie. Bassist Erwin Brouwer neemt zijn gitaarpartijen over. Ed Boeser (ex-Killing Elevator) vult aan op bas. Gebédi is een tijdje redacteur van de death/speedpagina's in metalblad Aardschok. Om het verwijt van partijdigheid te voorkomen neemt hij afscheid van zijn rubriek en staat hij vanaf nu gewoon als medewerker in het colofon.

1989

Thanatos speelt ook over de grens, ondermeer in Portugal als headliner op een festival in Almada. In juni wordt Gebédi voor het eerst door zijn eigen blad Aardschok geïnterviewd naar aanleiding van de demo Omnicoitor. De cassette levert Thanatos een contract op bij het Duitse Shark Records.

1990

Het debuutalbum Emerging From The Netherworlds verschijnt. De plaat is geproduceerd door de band samen met Ulli Pösselt en Axel Thubeauville (executive producer). Een van de opvallende kenmerken aan het debuut zijn de solo's van De Brouwer die laten horen dat hij beïnvloed is door gitaristen als Frank Zappa en Steve Vai.

1992

Muziekblad Oor looft het strakke geluid, de betere composities en de uitdagendere arrangementen van cd Realm Of Ecstasy. 'Thanatos ontstijgt zo de deathmethal-middelmaat met gemak'. Het tweede album lijdt onder slechte distributie en promotie. De relatie met het label verslechtert en als ook een Europese tournee met internationale metalgrootheden Cannibal Corpse en Exhorder niet doorgaat, besluit gitarist/zanger Stephan Gebédi voorlopig met de band te stoppen.

1994 - 1997

Stephan Gebédi en Erwin de Brouwer vormen samen met drummer Dirk Bruinenberg en bassist Peter van Wees de band Church Of Indulgence. Deze band maakt een tiental nummers maar omdat de bandleden andere verplichtingen hebben, komt het nooit tot een demo of album. Dirk Bruinenberg gaat verder met Elegy, Peter van Wees vormt de speed/thrash metalband Incoming en Erwin de Brouwer vormt samen met bassist Ed Boeser de melodische metalband Smalltown Nobodies. Op het album Delete Yourself van de Duitse band Atari Teenage Riot wordt in het nummer Into The Death een sample gebruikt uit het nummer Bodily Dismemberment van Thanatos.

Elegy Smalltown Nobodies

1998

Er is veel vraag naar de platen van Thanatos, maar het duurt tot het einde van 1998 voordat Stephan Gebédi de rechten van de twee Thanatos-albums van Shark Records heeft opgekocht.

1999

Thanatos wordt heropgericht en bestaat naast Gebédi uit drummer Aad Kloosterwaard (Sinister/Houwitser), bassist Theo van Eekelen (Houwitser) en gitarist Paul Baayens (Cremation). De band tekent een contract bij Hammerheart Records. Het label brengt de twee eerste albums opnieuw uit aangevuld met demotracks en liveopnamen.

Houwitser Sinister

2000

In november verschijnt het derde album Angelic Encounters. De plaat bevat vocale bijdragen van Vital Remains-zanger Joe Lewis en een nieuwe versie van het nummer Speed Kills uit 1984. Net als indertijd bij de eerste twee albums geeft Aardschok de plaat een 8,5. Voor het nummer In Utter Darkness wordt een videoclip gemaakt.

2001

Na het uitbrengen van de cd doet Thanatos veel optredens in Europa. Kloosterwaard en Van Eekelen kunnen hun andere band Houwitser niet meer combineren met Thanatos. Ze worden vervangen door drummer Yuri Rinkel (Liar of Golgotha) en bassist Marco de Bruin.

Liar Of Golgotha

2002

Beyond Terror is een zes nummers tellende mini-cd met naast eigen materiaal covers van Celtic Frost en Possessed. De plaat verschijnt in eerste instantie in eigen beheer en komt een jaar later uit bij het label Baphomet.

2004

Thanatos viert het twintigjarig jubileum, onder meer met een vierde album dat in de zomer wordt uitgebracht. De cd Undead. Unholy. Divine. komt uit op het Rotterdamse label Black Lotus Records. Bassist Marco de Bruin en drummer Yuri Rinkel spelen mee in de band Melechesh tijdens shows in Duitsland, Israël, Frankrijk en Canada.

2005

Na twee optredens in januari in Griekenland doet de band een korte tournee samen met Pungent Stench. Eind juni gaat Thanatos de Excess Studios te Rotterdam in voor de opnamen van nieuwe tracks waaronder een nieuwe versie van And Jesus Wept dat in 1992 oorspronkelijk is uitgebracht op het album Realm Of Ecstasy en een cover van The Burning Of Sodom van Dark Angel. Zanger/gitarist Stephan Gebédi is enige tijd uitgeschakeld vanwege een nekhernia. De opnamen voor een volgend album worden daarom uitgesteld.

2006

Ondanks de blessure van Gebédi gaat de band eind februari de studio in voor opnamen van het vijfde album Justified Genocide. De studiosessies worden gestaakt als de band hoort dat hun label Black Lotus Records failliet is. Thanatos zet drie nieuwe nummers op een promotie-cd en gaat op zoek naar een nieuw label. Ondertussen worden de nieuwe versie van And Jesus Wept en de cover The Burning Of Sodom door Konqueror Records uit Singapore uitgebracht op een gelimiteerde 7'' single. Gitaristen Paul Baayens en Stephan Gebédi spelen ook in de groep Hail Of Bullets met leden uit de bands Pestilence, Asphyx, Houwitser en Gorefest.

Asphyx Gorefest Hail Of Bullets Houwitser Pestilence

2007

In een oplage van 300 verschijnt op het Chinese label AreaDeath Productions een box van Thanatos met naast de albums Emerging From The Netherworlds, Realm Of Ecstacy en Angelic Encounters ook 56 bonustracks waaronder live- en demo-opnamen, 19 video's en een T-shirt.

2009

Het album Justified Genocide komt in maart uit via Deity Down Records. De teksten gaan over genocide, zowel historisch als in de fantasie. De band benadrukt in een begeleidend schrijven dat de teksten zeker niet moeten worden gezien als nazistisch.

2012 - 2013

Century Media Records brengt de complete catalogus van Thanatos opnieuw uit, te beginnen in september 2012 met heruitgaven van Emerging From The Netherworlds en Realm Of Ecstasy, zowel op cd als gekleurd vinyl. De band tekent in 2013 een wereldwijde platendeal bij Century Media voor een nieuw studioalbum dat in 2014 zal verschijnen. Dat jaar viert de band ook het 30-jarig jubileum.

Discografie Thanatos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Thanatos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer