Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE COMMON LINNETS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto The Common Linnets 2013 (Bron: officiële website)

Periode

2013 - heden

Genre

country, songfestival

Online

Officiële Website
Facebook

The Common Linnets

The Common Linnets is de gelegenheidsband van Ilse DeLange, vernoemd naar zangvogel de kneu. Bij het Eurovisie Songfestival 2014 behalen zij de tweede plaats in de finale met hun lied Calm After The Storm. Het is de beste prestatie van Nederland op het songfestival sinds 1975. Calm After The Storm ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ilse DeLange   gitaar, zang
J.B. Meijers   gitaar, zang

Overige muzikanten

Waylon   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2013   Ilse DeLange
2013   Waylon
2014   J.B. Meijers

Biografie The Common Linnets

The Common Linnets is de gelegenheidsband van Ilse DeLange, vernoemd naar zangvogel de kneu. Bij het Eurovisie Songfestival 2014 behalen zij de tweede plaats in de finale met hun lied Calm After The Storm. Het is de beste prestatie van Nederland op het songfestival sinds 1975. Calm After The Storm wordt een hit in diverse Europese landen.

2013

Persfoto The Common Linnets 2013 (Bron: officiële website) Tijdens een persconferentie op 25 november 2013 in de Wisseloord Studios in Hilversum maakt de fusieomroep AVROTROS bekend dat The Common Linnets in mei 2014 Nederland in Kopenhagen vertegenwoordigen tijdens de 59e editie van het Eurovisie Songfestival. Aanvankelijk worden The Common Linnets gepresenteerd als duo: Ilse DeLange en Waylon. Zij kennen elkaar al sinds hun tienerjaren en zijn allebei hun carrière begonnen in de countrymuziek. Met J.B. Meijers, Daniël Lohues en de Amerikanen Jake Etheridge, Matthew Crosby en Rob Crosby neemt het duo in Nashville liedjes op voor een album vol country-invloeden. Waylon heeft in 2005 al een keer meegedaan aan de voorronde van het Nationaal Songfestival als het duo Rachel & Waylon met het nummer Leven Als Een Beest.

Daniël Lohues Ilse DeLange J.B. Meijers Waylon

2014

The Common Linnets brengen niet alleen een album uit, maar geven op 21 juni 2014 ook een concert op het festival Tuckerville in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente in Enschede. Op 12 maart is bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door het lied Calm After The Storm voor het eerst te horen. De Eurovisie-inzending staat -ondanks een storm aan kritiek- binnen een paar uur op nummer 1 in de iTunes Top 100. Het lied behaalt een finaleplek bij het songfestival en komt onmiddellijk in diverse Europese legale downloadscharts op nummer één. Het volledige album van The Common Linnets wordt op de vrijdag voor de grote finale gelanceerd. Tijdens de finale behaalt het duo de tweede plek, de beste prestatie van Nederland op het festival sinds 1975 (Teach-In). Calm After The Storm wordt een hit in verschillende Europese landen. Ook het album is een internationaal verkoopsucces. Na het festival Tuckerville neemt Waylon definitief afscheid van The Common Linnets. De zanger deed al langer niet mee aan de internationale promotionele activiteiten na het songfestival. Er zou onenigheid zijn over zijn artistieke inbreng. Het succes op het festival resulteert in een Europese tournee (o.a. Duitsland, Engeland en Oostenrijk) waarbij The Common Linnets bestaan uit: Ilse DeLange, J.B. Meijers, Jake Etheridge, Rob Crosby en Matthew Crosby. Eind november verschijnt een EP met akoestische versies van nummers van het eerste album en het kerstnummer Christmas Around Me. Ook verschijnt er een nieuw kerstnummer op de Amerikaanse compilatie An Americana Christmas van het label New West.

Teach-In

2015

Op Eurosonic Noorderslag in Groningen ontvangen The Common Linnets de EBBA Public Choice Award en de felbegeerde Popprijs. Aan de Popprijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. Bij de uitreiking van de prijs wordt de winnaar door het publiek getrakteerd op de traditionele 'bierdouche'. Ilse DeLange stapt moedig naar voren om deze in ontvangst te nemen. In september verschijnt het tweede album 'II' dat de eerste plaats bereikt in de Album Top 100. J.B Meijers en Ilse DeLange hebben naast hun drukke werkzaamheden voor The Common Linnets ook de muziek geschreven voor de nieuwe Nederlandse musical 'De Tweeling'.

2016

Ter promotie van het album 'II' doet de band een theatertour door Nederland. Ook treden ze op in de schouwburg van Antwerpen. In het najaar volgt een clubtour door Duitsland. Ook treden The Common Linnets op in Nashville en Wenen.

Discografie The Common Linnets

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Common Linnets

Audio/Video The Common Linnets

Video The Common Linnets

The Common Linnets - In Y...
The Common Linnets - In Your Eyes (official video)
The Common Linnets - Calm...
The Common Linnets - Calm After The Storm (The Netherlands) LIVE Eurovision Song Contest
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Common Linnets - In Your Eyes (official video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer