Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE ESSENCE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Essence

Periode

1984 - heden

Genre

gothic, new wave

Online

Officiële website

The Essence

New wave/gothic-groep uit Rotterdam met invloeden van The Cure en Pink Floyd. Vanaf eind jaren tachtig vooral populair buiten Nederland, met name in Spanje, Frankrijk, Japan en Verenigde Staten.
Volledige biografie...

Bezetting

George Tan   drums
Hans Diener   gitaar, zang
Mark Tan   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Jos Van Den Bogert   basgitaar

Biografie The Essence

New wave/gothic-groep uit Rotterdam met invloeden van The Cure en Pink Floyd. Vanaf eind jaren tachtig vooral populair buiten Nederland, met name in Spanje, Frankrijk, Japan en Verenigde Staten.

1984

Opgericht op de middelbare school. Na een jaartje repeteren tekent de band een kontrakt met het label Midnight Music.

1985

De 12" single Endless Lakes gaat vooraf aan het debuut-album Purity dat in september verschijnt. De remix-versie van het bij radio- en club-DJ's favoriete nummer The Cat wordt op single uitgebracht.

1987

Het nummer A Mirage van het tweede album A Monument Of Trust haalt de top tien van Spanje. TheEssence gaat uitgebreid touren door Europa en speelt naast Spanje ondermeer in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland and Groot-Brittannië. De tournee bezorgt ze een nieuwe en trouwe groep fans.

1988

Het derde album Ecstasy komt uit.

1990

De video bij de single Like Christ is regelmatig te zien op MTV. De groep toert opnieuw door Europa. De band sluit de tour af in Belfast waar men op een festival de headliner is samen met Texas en Santana.

1991

Het vierde album Nothing Lasts Forever, een concept-plaat, komt in november uit. Ook buiten Europa heeft de groep aanhang. The Essence heeft fans in de Verenigde Staten en is 'big in Japan'.

1994

Het Britse Anagram, een sublabel van Cherry Red Records, brengt de compilatie Dancing In The Rain uit. Tegelijkertijd verschijnt een remix van het nummer A Mirage.

1995

The Essence De Spaanse formatie Esquema brengt een coverversie uit van The Essence-single A Mirage en krijgt daarmee een hit in eigen land.

1996

Het vijfde album Glow komt uit bij CNR. Tijdens de optredens dit jaar maakt groep live-opnamen om te gebruiken voor toekomstige plaatuitgaven.

1999 - 2003

Op 26 april verschijnt op Cherry Red/Anagram Records.de compilatie Dancing In The Rain - The Best Of The Essence. De groep speelt regelmatig, zowel op de Nederlandse podia als in zalen in Engeland (Camden Palace Londen) en Spanje (tournees in 2000 en 2002).

2007

Het trio werkt aan een volgend album.

Discografie The Essence

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Essence

Audio/Video The Essence

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer