Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE FOUR ONE & ONLY'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - 1996

Genre

indie

Pseudoniemen

The Beachcombers

The Four One & Only's

Band uit Breda die trashy psychedelische wave speelt met een veelheid aan invloeden, waarbij humor hoog in het vaandel staat en vooral live een Bourgondische levenslust ten toon wordt gespreid.
Volledige biografie...

Bezetting

Emiel Jonkers   zang
Rob Mutsers   gitaar
Marthy Coumans   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Richi Martini   drums
Andy Martini   basgitaar

Overige muzikanten

Peter den Boer   basgitaar
Bartje Cornelis   basgitaar
Marcel Ficheroux   zang
Rob Slecht   basgitaar
Felix Cantineau   drums, percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   The Nightblooms

Biografie The Four One & Only's

Band uit Breda die trashy psychedelische wave speelt met een veelheid aan invloeden, waarbij humor hoog in het vaandel staat en vooral live een Bourgondische levenslust ten toon wordt gespreid.

1984

Rob Mutsers en Marthy Coumans beginnen om de werklozen-verveling tegen te gaan liedjes te schrijven en zo ontstaat The Four One & Only's. De muziek is een tegenreactie op de depro vleermuizensfeer en model staat de Engelse band T.V. Personalities. Al snel treedt Bartje Cornelis toe om de bas te bespelen en later volgt Marcel Ficheroux die zich tot vocalen en 'gangmaken' beperkt. Een demo met negen eigen nummers wordt opgenomen. Bij deze sessie speelt Felix Cantineau als gast wat percussie, dit bevalt zo goed dat hij als drummer blijft. Rond kerstmis vindt het eerste optreden plaats, wat er op het podium gebeurde begreep noch het publiek noch de groep, maar origineel en overrompelend was het.

1985

Doordat VPRO-radio de demo begint te draaien volgen vele optredens en begint de band naam te maken. Bartje Cornelis houdt het echter voor gezien en wordt vervangen door Rob Slecht. De groep doet mee aan de voorronde van de Grote Prijs Van Nederland, maar door overmatig alcoholgebruik valt dit optreden in het water. Ze houden er wel de naam van hun platenmaatschappij aan over, in het juryrapport staat noet lachten (niet lachen). Na dit debâcle verlaat Rob Slecht de gelederen, Bartje Cornelis keert terug.

1986

Er wordt met geleend geld in eigen beheer een eerste single opgenomen. Het plaatje verkoopt aanvankelijk nauwelijks, maar Completely Nude Between Forgetmenots wordt opgepikt door John Peel waarna de oplage van 500 stuks in een vloek en een zucht op is. De gebroeders Ekkel van 'Jonge Helden' nemen een clip op voor het nummer, met als gevolg een kortstondige landelijke doorbraak van The Four One & Only's.

1987

Gevoed door het succes komen er in rap tempo nieuwe produkten uit. In februari verschijnt de debuutelpee The End is Searching, welke overwegend goede kritieken krijgt gevolgd door de geflopte carnavalssingle onder de naam De Jaknikkers. De normale tweede single verschijnt later dat jaar, maar The Wheel Of Fortune Fell On My Toe heeft niet de uitwerking van Completely Nude.... De optredens vinden nu ook in België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk plaats.

1988

Voor Megadisc mag de groep onder leiding van Joe Foster (bekend van T.V. Personalities en The Jesus & Mary Chain) de elpee We Love You opnemen. Het lukt dan om de ideeën van de band ook technisch goed vast te leggen.

1989

Samen met Herr Seele nemen ze de single De Runderen op, maar hierna stagneert de motor. De vele optredens eisen hun tol, want eerst haakt Bartje Cornelis voor de tweede keer af en Rob Musters krijgt last van zijn gezondheid waardoor de band een tijd uit de roulatie is. Bartje wordt vervangen door Jeroen Goeyers, maar die ruimt na een half jaar alweer het veld voor Hans van de Berg (een broer van Magic Frankie). Na de opnamen voor de Sauerkraut EP verlaat ook Felix Cantineau de formatie, hij wordt opgevolgd door Richi Martini.

Herr Seele

1990

De vele bezettingswisselingen van het voorgaand jaar en de problemen waar de groep mee kampt maken 1990 tot een kwakkeljaar waarin het vijftal weinig van zich laat horen.

1991

De derde elpee getiteld Fairytale verschijnt. Inmiddels zesde groepslid Stephan Claassen (ex-Freaking Farmer Boys) zorgt met zijn accordeonspel voor een vreemde folky inslag. De elpee krijgt weinig aandacht. Door het intermezzo rond de bezettingswisselingen lijken de media niet meer in de groep geïnteresseerd.

Freaking Farmer Boys

1992

De carrière van The Four One & Only's zit behoorlijk in het slop. Met bijelkaar geschraapt geld wil de band een cd op gaan nemen in Engeland wederom met de hulp van Joe Foster. Bij vertrek lijkt bassist Hans van de Berg van de aardbodem verdwenen. De reis kent tegenspoed en slokt daardoor een deel van het budget op. De muzikale prestaties lijden duidelijk onder de tegenslag, men moet in allerijl nieuwe eenvoudige baslijntjes inlassen. Joe Foster en Marthy Coumans proberen nadat de rest van de band al naar huis is, nog wat van de opnamen te maken.

1993

Het materiaal uit Engeland verschijnt als Sticker op cd. Bij de tien nieuwe nummers worden nog twaalf oude 'succestracks' gezet om de uitgave te redden. Een nieuwe bassist wordt gevonden in de persoon van Peter den Boer.

1994

In Duitsland wordt materiaal opgenomen voor een tweetal demo's. Daarvan verschijnt de single Two Sides of .... De band verschijnt in het IKON tvprogramma 'PS de Ruimte'. Stephan is dan net opgestapt, bij de opnames playbackt de chauffeur Stephan's partij. De nog verse bassist Peter den Boer verlaat de groep, de broer van Richi, Andy Martini vult de lege plek op.

1995

Van de eerder opgenomen demo's verschijnt Three Sides Of ... op single. De formatie heeft een carrière uit het hoofd gezet en concentreert zich op het maken van goede liedjes.

1996

The Four One & Only's komen verrassend terug met Holy, een sterke verzameling zeer uiteenlopende nummers, die door de pers enthousiast wordt ontvangen, maar nauwelijks verkoopt. Een nieuwe tegenslag is er wanneer oerlid Marcel Ficheroux door dramatische voorvallen in de privésfeer de band verlaat. Hij wordt vervangen door zangeres Emiel Jonkers.

2011

Op 18 februari doet The Four One & Only's het eerste en tevens laatste reünieoptreden, in de Mezz te Breda, samen met De Bronstgieters uit Kampen en The Undertones uit Noord-Ierland.

Discografie The Four One & Only's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Four One & Only's

Video The Four One & Only's

Optreden Four One And Onl...
Optreden Four One And Only's
Eeuwfeest Four One And On...
Eeuwfeest Four One And Only's
Four One and Only's Voic...
Four One and Only's  Voices of the underground
Four One and Only's Jilt...
Four One and Only's  Jilted by you
Eeuwfeest Four One And On...
Eeuwfeest Four One And Only's
Eeuwfeest Four One And On...
Eeuwfeest Four One And Only's
Eeuwfeest Four One And On...
Eeuwfeest Four One And Only's
Eeuwfeest Four One And On...
Eeuwfeest Four One And Only's
Four One and Only's live ...
Four One and Only's live in 1989 Vera Groningen part 1  The End is searching part 2
Four One and Only's Vera ...
Four One and Only's Vera Groningen prt 2 1989 My decomputerised mind
Four One and Only's Vera ...
Four One and Only's Vera 1989 3  Completely nude between forgetmenots
Four One and Only's Vera ...
Four One and Only's Vera Groningen 1989 zugabe
Four One and Only's Comp...
Four One and Only's  Completely nude between forgetmenots
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Four One and Only's  Voices of the underground

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer