Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE RASPERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - heden

Genre

coverbands, rock

Online

Officiële website

The Raspers

Ooit begonnen als Nederlandstalige rock-'n-roll band met eigen nummers maar uitgegroeid tot één van de bekendste coverbands van de Randstad. De groep schrijft en speelt de laatste jaren steeds meer eigen (Engelstalige) popsongs.
Volledige biografie...

Bezetting

Arjaan Verheule   gitaar, percussie, saxofoon, toetsinstrumenten
Didik Sucahyo   basgitaar
Robbert Henk Reijenga   gitaar, zang
Paul Reijenga   drums, zang

Overige muzikanten

Rob van der Herp   basgitaar
Paul Jansen (1)   gitaar
Ton Edel   basgitaar
Anthon Verheule   gitaar
Ron Grobben   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Raspers

Ooit begonnen als Nederlandstalige rock-'n-roll band met eigen nummers maar uitgegroeid tot één van de bekendste coverbands van de Randstad. De groep schrijft en speelt de laatste jaren steeds meer eigen (Engelstalige) popsongs.

1982

Terwijl bands als Doe Maar en Toontje Lager grote hits scoren formeren de Voorburgse (ZH) broers Robert Henk en Paul Reijenga een groep om zich heen om Nederlandstalige rock 'n' roll te gaan spelen. Ton Edel speelt bas en Paul Jansen gitaar.

Doe Maar Toontje Lager

1983

Het concept lijkt aan te slaan. Regelmatig worden De Raspers gevraagd voor concerten.

1984

Het live succes blijft niet onopgemerkt. Bij platenmaatschappij Lava Records mogen de heren een Nederlandstalige single uitbrengen: Toverwoorden/Dat meisje. Beide nummers worden geschreven door Robert Henk Reijenga. De plaat valt tussen de grote stapel Nederlandstalige producties op dat moment nauwelijks op.

1985

Ton Edel en Paul Jansen verlaten de band. Ron Grobben en Mark Woltman nemen hun plaats in.

1986

Wederom een bandwisseling. Markt Woltman wordt vervangen door Anthon Verheule. Bovendien breidt de groep uit met Arjaan Verheule die sax en percussie ter hand neemt. Alle vijf bandleden wonen dan in dezelfde Voorburgse buurt.

1990

Als de hype rond Nederlandstalige pop voorbij is schakelt De Raspers over op cover-repertoire. De naam verandert in The Raspers. De groep heeft binnen een paar maanden een professionele status en groeit uit tot een van de meest spelende bands van Nederland. Speelplezier, beheersing en een akoestische feel kenmerken het geluid van de band. Ron Groben stapt vanwege de speeldrukte op. Rob van der Herp neemt zijn plek in. Van der Herp heeft vanaf 1978 in meerdere bands gespeeld: Catfish (1978-1980), Modern Flavour (1980-1983), Take A Break (met onder anderen Peter van Schie en Peter van Rijn) (1983-1986) en Buddy Poor and the Richmen (met o.a. Leo Bennink) (1986-1989).

1991

Joost Bataille vervangt Rob van der Herp.

1992

Bas Wolfensberger vervangt Joost Bataille.

1993

Bassist Rolf Ubbink vervangt Bas Wolfensberger. Voor de fans neemt de groep een live-CD op die later in het jaar in eigen beheer verschijnt onder de naam Get It On.

1994

Bassist Frans Koenn (ex Lois Lane) vervangt Rolf Ubbink. Na het succes van de eerste live-CD neemt de groep opnieuw een aantal concerten op om later dat jaar in eigen beheer op CD uit te brengen met als titel Suckers For Live. Bij deze concerten krijgt The Raspers hulp van de blazerssectie The 2 Hip Horns met Marco Muusz (trompet) en Arjan Muusz (baritonsax). Het lukt de groep wonderwel de sensatie van een live concert goed vast te leggen. Platenmaatschappij Xplo Music ziet wel brood in de countryversie van Prince's Purple Rain en brengt het nummer als single uit, echter zonder succes.

Loïs Lane

1995

Bassist Frans Koenn neemt samen met toetsenist Marc van de Geer de CD Audiograffiti op. Candy Dulfer vervult een gastoptreden en zet de toon voor de overige synthesizer funkstukken. The Raspers spelen ondertussen nog steeds meerdere keren per week en soms zelfs per dag.

Candy Dulfer Vandegeer & Koenn

1996

Gitarist Anthon Verheule verlaat The Raspers. Deze stap dwingt de band na te denken over de muzikale koers. Al snel zien nieuwe zelfgeschreven Engels nummers het levenslicht. Bij concerten reageert het publiek enthousiast op de liedjes.

1997

Platenmaatschappij Movieplay brengt twee eigen nummers van The Raspers op single uit. Schell Schellekens produceert Step down en Barry Hay (Golden Earring) is gast (hij roept halverwege het nummer 'don't think'). Op de tweede track Out of my head speelt trompettist Marco Muusz mee. Het levert de band geen hitnotering op.

Barry Hay Shell Schellekens

1999

Bij de pas opgerichte Single Club in Paradiso is The Raspers één van de eerste bands die een live-single mogen opnemen. In april verschijnt de single It's Raining In My Heart. De groep haalt er een bescheiden notering in de Mega Tip 30 mee.

2001

Bassist Didik Sucahyo vervangt Frans Koenn.

Discografie The Raspers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Raspers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer