Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SUNDANCE KID

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: collectie Hans van den Dries

Periode

1989 - heden

Genre

reggae

Pseudoniemen

Abandon

The Sundance Kid

The Sundance Kid is een zevenkoppige reggaeband die met de Jamaicaanse zanger Chokey Taylor het eeste succes heeft. De band behaalt tweemaal de Nederlandse tipparade, onder meer met een bewerking van Girl van The Beatles.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans van den Dries   gitaar
Fred Witteman   gitaar, toetsinstrumenten
Erik Timmerman   basgitaar
Zip Boterbloem   engineer
Henk Koster   drums

Overige muzikanten

Roger Verhaart   drumcomputer, sampler
Chokey Taylor   zang
Rubin Ootes   drums
Clyde Yorks   zang
Winston McAnuff   zang

Genoemd in de biografie van

1989   Gotcha

Biografie The Sundance Kid

The Sundance Kid is een zevenkoppige reggaeband die met de Jamaicaanse zanger Chokey Taylor het eeste succes heeft. De band behaalt tweemaal de Nederlandse tipparade, onder meer met een bewerking van Girl van The Beatles.

1982 - 1988

Begin jaren tachtig zetten Fred Witteman en Erik Timmerman (ET) met een tweesporen taperecordertje de eerste op reggae lijkende knutselwerkjes in elkaar. Rubin Ootes, voormalig drummer bij de avant garde band Minny Pops, Roger Verhaart (percussie en later keyboard) en zanger Rinus treden toe en de reggaeband Abandon ziet het eerste levenslicht. Henk (Ank) Koster vervangt Rubin maar de drummers zullen elkaar later nog eens af wisselen. Hans van den Dries (gitarist bij John the Revelator) wordt overgehaald om the blues te verruilen voor de reggae. Hun nummer 10.000 Light Years is in het VARA-programma Verrukkelijke Vijftien wekelijks op de radio te horen. Er volgen jaren van repeteren waarin diverse zangers het tijdelijke gezicht van de band bepalen.

John the Revelator Minny Pops

1989 - 1990

In 1989 tachtig wordt de naam gewijzigd in The Sundance Kid en met zanger Clyde Yorks brengt de band haar debuut single Ordinary Day/ Musical Murderer uit. Fred heeft inmiddels zijn gitaar ingeruild voor een keyboard en zorgt voor een groot deel voor de muzikale inbreng. In mei 1990 houdt ook Yorks het voor gezien. In een periode van "dan maar even zonder zanger" wordt de tweede single opgenomen; een remake van Dave & Ansel Collins, Double Barrel, waarin een sample van het origineel wordt verwerkt. Double Barrel haalt de hitlijsten in Nederland, wordt in Engeland op het Greensleeves label uitgebracht en in Jamaica biedt Ansel Collins zijn eigen versie nog eens bij diverse radiostations aan als de versie van The Sundance Kid daar regelmatig wordt gedraaid.

1991 - 1994

Tijdens een Jamaicaanse vakantie loopt ET de zanger Chokey Taylor tegen het lijf, die avond aan avond in een hotel voor toeristen zingt. Chokey is bereid om in de Grove studio te Ocho Rios de vocalen van de nieuwe nummers van de Sundance Kid voor zijn rekening te gaan nemen, nadat hij al eerder actief was bij opnames van onder meer Lee "Scratch" Perry en Jacob Miller. Omdat de band naarstig op zoek is naar een goede vocalist wordt besloten tot het experiment om met tapes via koeriers instrumentale versies naar Jamaica te sturen, waar Chokey voor de vocale "finishing touch" zorgt. Het debuutalbum Jamaica Connection van The Sundance Kid is een feit. Als nieuwe single wordt de Beatles-cover Girl uitgebracht. Dit nummer komt zelfs komt in de en is later op diverse verzamelaars te horen. Met Chokey Taylor worden twee albums gemaakt; The Jamaica Connection en Aim & Objective.

1995

In de tweede helft van de jaren 90 is het wederom een bijzondere ontmoeting van ET die de band in een volgend avontuur doet storten. In de trein zit ET tegenover een rasta. Uit zijn walkman van onder zijn dreadlocks klinken onmiskenbaar vette reggaeriddims. De twee raken aan de praat en de rastaman blijkt de Jamaicaanse zanger Winston Mc Anuff te zijn, ook wel Electric Dread genoemd. Winston besluit de korte periode dat hij in Nederland is om met de The Sundance Kid te gaan repeteren. De reggae die met Winston wordt gespeeld is meer "to the roots" en opvallend minder elektronisch.

Discografie The Sundance Kid

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Sundance Kid

Audio/Video The Sundance Kid

Video The Sundance Kid

The Sundance Kid featurin...
The Sundance Kid featuring Chokey Taylor - Girl.wmv

Audio The Sundance Kid

01. Ice.wav
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Sundance Kid featuring Chokey Taylor - Girl.wmv

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer