Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE THREE JACKSONS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Three Jacksons

Periode

1940 - 1992

Genre

amusementsmuziek, instrumentaal

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The 3 jacksons

The Three Jacksons

The Three Jacksons is een legendarisch Rotterdams accordeontrio, in 1940 opgericht door Piet van Gorp, Piet Koopmans en Harry van de Velde. Het trio heeft veel wereldwijd veel succes en verkoopt miljoenen platen.
Volledige biografie...

Bezetting

Harry van de Velde   accordeon
Piet Koopmans   accordeon
Piet van Gorp   accordeon

Overige muzikanten

Jaap Valkhoff   accordeon

Genoemd in de biografie van

1967   Jaap Valkhoff

Biografie The Three Jacksons

The Three Jacksons is een legendarisch Rotterdams accordeontrio, in 1940 opgericht door Piet van Gorp, Piet Koopmans en Harry van de Velde. Het trio heeft veel wereldwijd veel succes en verkoopt miljoenen platen.

1940 - 1993

Piet van Gorp (vader van Corrie van Gorp), Piet Koopmans (vader van zanger Wim Koopmans) en Harry van de Velde (zakelijk leider en vader van Leo van der Velde, zanger van De Bumpers) vormen tezamen een accordeontrio. Koopmans zorgt voor de improvisatie, Van der Velde voor de ritmische akkoorden en Van Gorp voor de melodie. Uit bewondering voor de Amerikaanse bokser Joe Jackson noemt het trio zich The Three Jacksons. De drie treden op in zeemansoutfit, omdat ze accordeonmuziek bij zeelui vinden horen. De accordeon is een populair instrument totdat de elektrische gitaar zijn intrede doet in de muziekwereld. Het trio is succesvol over de hele wereld, met name tussen 1950 en 1970. Door de opkomst van The Beatles en de opkomst van gitaarbands neemt het succes van The Three Jacksons af. Onder contract bij Decca is The Three Jacksons voor het eerst succesvol in 1946 met Aan Het Strand Stil En Verlaten. De eerste grote buitenlandse reis maakt het gezelschap in 1947, drie maanden naar voormalig Nederlands Indië, samen met de Kilima Hawaiians. Later treden ze ook op in Scandinavië, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en Israël. In Amerika staan ze in New York en Las Vegas, in zalen waar ook Frank Sinatra optreedt. Collega's met wie ze het podium delen zijn onder meer Jan Blazer, Willy Alberti, Mieke Telkamp, Tonny Eyk en Ria Valk. Ter ere van de 25-jarige (1945-1970) samenwerking met Phonogram krijgt de The Three Jacksons een gouden tulp. Via platenmaatschappijen als Decca, Philips (waar ze te maken hebben met directeur Jack Philips , de man van Annie de Reuver en directeur van Phonogram) verkoopt het trio miljoenen platen. Als Piet Koopmans met z'n gezondheid tobt, neemt Rotterdammer Jaap Valkhoff z'n plaats in. In de zomer van 1992 wordt Valkhoff tijdens het fietsen aangereden. Op 3 juli van dat jaar overlijdt hij aan de gevolgen van dit ongeluk. Ook in het cd-tijdperk is de muziek van The Three Jacksons populair. Zo verschijnt in 1992 de CD The Story Of The Three Jacksons waar 50.000 van worden verkocht.

Annie de Reuver Corrie van Gorp Jaap Valkhoff Mieke Telkamp Ria Valk Tonny Eyk Willy Alberti

Discografie The Three Jacksons

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Three Jacksons

Audio/Video The Three Jacksons

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer