Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOBY RIX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In het programma Met de muziek mee, NOS VARA 1972 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

28-02-1920 - 15-12-2017

Genre

amusementsmuziek, banjo, blaasinstrumenten, percussie, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Toby Rix

Toby Rix

Tobias Lacunes is een Nederlandse multi-instrumentalist, die in de jaren vijftig bekend wordt door zijn zelf uitgevonden toeteriks, een instrument dat letterlijk uit toeters en bellen bestaat.
Volledige biografie...

Instrumenten

banjo, blaasinstrumenten, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

1923   Maria Zamora

Biografie Toby Rix

Tobias Lacunes is een Nederlandse multi-instrumentalist, die in de jaren vijftig bekend wordt door zijn zelf uitgevonden toeteriks, een instrument dat letterlijk uit toeters en bellen bestaat.

1920 - 1937

Toby Rix wordt op 28 februari 1920 geboren als Tobias Lacunes. Er wordt op bescheiden schaal muziek gemaakt in de familie. Zo is oom George du Bree operettezanger. Toch gaan de muzikale aspiraties van Tobias een stuk verder dan wat vrijblijvend ukelele spelen. Op zijn veertiende gaat hij aan de slag als slagersjongen. In zijn vrije tijd volgt hij muzieklessen en speelt in wat muziekgroepjes.

1938 - 1940

De banjo lijkt het instrument te worden voor Tobias. In 1938 voegt hij zich bij de amateur-band De Gangmakers. Ook doet hij mee met de semi-professionele Hawaiian Serenaders. Die worden geleid door Tinus Hetteling. Tobias speelt niet alleen banjo, hij zingt af en toe ook countrysongs. Al gauw groeit hij uit tot de showman in de band. In dezelfde tijd vormt hij met Bob Geskes het duo Sneezy en Snoozy, spoedig aangevuld door Marietje Jansen, die later bekend wordt als Maria Zamora. Ze noemen zich de Young Rambling Cowboys en zingen Amerikaans repertoire. Het trio treedt ook op voor de radio, zoals in de Bonte Dinsdagavondtrein, wat in die tijd een zeer goed beluisterd programma is. Er komen steeds meer optredens en het duurt niet lang of Tobias wordt beroepsmuzikant.

1941 - 1945

In de oorlogsjaren probeert Tobias zo goed en zo kwaad als het kan te blijven optreden. Als de Duitse bezetter in 1941 Amerikaanse muziek verbiedt, vormt hij zijn band om tot Los Magela's. De groep stapt over op Spaans repertoire. Het werken wordt naarmate de oorlog vordert, steeds moeilijker. In 1943 valt het doek voor Los Magela's. Rix gaat solo verder als Pedro Lacuna. Hij speelt diverse instrumenten, waaronder mondorgel, klarinet en natuurlijk banjo. Inspiratiebronnen zijn de Nederlandse komiek Guus Brox, Spike Jones en Danny Kaye. In die dagen ontstaat ook de artiestennaam Toby Rix. Tijdens en tournee door het land bedenken collega-artiesten de naam voor Lacunes. In het laatste oorlogsjaar is werken onmogelijk en moet Rix zelfs onderduiken.

1946 - 1955

Na de oorlog vindt Rix weer snel emplooi. Hij gaat voor de KRO werken. Tijdens een tournee met het Orkest Zonder Naam begint hij zijn toeteriks te ontwikkelen. Hij verzamelt onderdelen voor het zelfbedachte instrument. Van Spike Jones en zijn orkest had hij het geluid gehoord dat hij ook wilde maken, maar dan in zijn eentje. Op zijn website beschrijft Rix de toeteriks: 'Een instrument ontstaat in de vorm van een xylofoon waarvan de fake-voorkant loslaat waardoor de puinhoop van toeters, bellen, bekkens en sirenes tevoorschijn komt. Maar de klanken vormen allesbehalve een puinhoop. Eigenaardig en clownesk zeker, maar de toeteriks wordt een volwaardig instrument waarop alles mogelijk is'. Met zijn toeteriks wordt Rix een graag geziene gast bij allerlei optredens. Maar ook met het Rainbow Trio heeft hij succes. De groep bestaat uit zijn vrouw Sid Groenhuijzen, zijn zwager John Groenhuijzen en Joop de Knecht. De groep bouwt een reputatie op als het gaat om close-harmony zang.

1956 - 1970

Toby Rix In 1956 breekt Toby Rix door bij het grote publiek. Hij scoort een hit met Heer In 't Verkeer, een bewerking van No Parking Here. Nederland maakt kennis met de toeteriks. Zelfs de televisie toont belangstelling. Het succes wordt alleen maar groter als Rix Malle Vent Ja uitbrengt, een bewerking van het overbekende Malagueña, een hit van Los Paraquayos. Rix toont in het lied aan een goed zanger en een even zo goede komiek te zijn. Rix komt ook in de jaren zestig om in het werk. Zo sluit hij zich aan bij de Snip en Snap Revu van Piet Muyselaar en Willy Walden. In 1964 slaat het noodlot echter toe. Een brand verwoest de met bloed, zweet en tranen opgebouwde toeteriks. Het is een echte ramp voor Rix, want de claxons en toeters zijn nergens meer te krijgen. Vanuit het hele land sturen mensen onderdelen toe, zodat er een nieuwe, volgens Rix, nog betere toeteriks uit de as herrijst. In 1964 maakt hij met zoon Jerry Rix (Geertjan Lacunes) ook nog een plaatje.

Jerry Rix

1970 - 1986

Na 1970 gaat het bergafwaarts met het variététheater. Voor Toby Rix is dat niet zo heel erg; hij heeft inmiddels naam gemaakt en kan bijvoorbeeld ook op tv prima uit de voeten. Toch wordt het een stuk moeilijker om op regelmatige basis op te treden. In 1973 wordt er een remake uitgebracht van zijn grote hit Malle Vent Ja. Het plaatje doet weinig in de hitlijsten, maar Rix wordt wel bekend bij een jonger publiek. Intussen is zijn dochter een bekende Nederlander. Maroesja Lacunes speelt de hoofdrol (dochter Tika) in de jeugdserie Ti Ta Tovenaar. Rix krijgt in 1977, samen met de Dutch Swing College Band, de Gouden Notekraker. Met de prijs wordt waardering uitgesproken voor de bijzondere verdiensten waarmee de winnaars de podiumkunsten in Nederland kleur hebben gegeven. In de jaren tachtig breekt er een nieuwe succesperiode aan voor Toby Rix. Niet in eigen land, maar buiten de landsgrenzen weet hij succes te boeken. Vooral in Duitsland is hij veel te zien in theaters, maar ook op tv. Argentinië, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en zelfs China maken kennis met Rix en zijn toeteriks.

1987 - 2002

Vanaf 1987 is Rix regelmatig te zien bij het Willem Breuker Kollektief. Hij maakt voorstellingen voor volwassenen en kinderen. In 1993 doet Rix mee aan de Grote Apekop Show van Mark van de Poel en Ellen Schamhart. Hij regisseert de grote xylofoonact van het kinderspektakel. Ook in de nieuwe eeuw is Toby Rix nog vaak op het podium te zien. In 2002 maakt hij met het Willem Breuker Kollektief een aantal zeer geslaagde jazzvoorstellingen voor kinderen.

2017

Tobias Lacunes overlijdt op 15 december op 93-jarige leeftijd in Beverwijk.

2018

Dochter Maroesja Lacunes draagt de befaamde toeterix over aan Beeld en Geluid.

Discografie Toby Rix

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Toby Rix

Audio/Video Toby Rix

Video Toby Rix

Studio Hilversum: In memo...
Studio Hilversum: In memoriam Toby Rix (1920-2017)
Toby Rix met bellen/Wille...
Toby Rix met bellen/Willem Breuker Kollektief
Toby Rix en Willem Breuke...
Toby Rix en Willem Breuker Kolletief: "I want to be happy"
Toby Rix en Willem Breuke...
Toby Rix en Willem Breuker Kollektief; Toeterix Boogie
Toby Rix- Trumpetconcerto...
Toby Rix- Trumpetconcerto in es Joseph Haydn.mov
Toby Rix op zijn Toeterix
Toby Rix op zijn Toeterix
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Toby Rix- Trumpetconcerto in es Joseph Haydn.mov

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer