Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRIGON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Margot Kalse

Periode

1998 - heden

Genre

middeleeuwen

Online

Officiële website

Trigon

Ensemble Trigon specialiseert zich in het bestuderen en uitvoeren van vroege geestelijke muziek, met het vroegste Gregoriaans als begin- en uitgangspunt. Het ensemble werkt vanuit de originele notaties. Hoe de middeleeuwse muziek indertijd heeft geklonken weet ook Trigon niet. Wel probeert het ensemble de muziek zo dicht mogelijk te benaderen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Margot Kalse   alt
Marsja Mudde   sopraan
Cora Schmeiser   sopraan

Biografie Trigon

Ensemble Trigon specialiseert zich in het bestuderen en uitvoeren van vroege geestelijke muziek, met het vroegste Gregoriaans als begin- en uitgangspunt. Het ensemble werkt vanuit de originele notaties. Hoe de middeleeuwse muziek indertijd heeft geklonken weet ook Trigon niet. Wel probeert het ensemble de muziek zo dicht mogelijk te benaderen met behulp van het bestuderen van traktaten die er destijds over geschreven zijn en het zingen en studeren vanuit de oude notaties. Er wordt niet alleen gemusiceerd staande voor de koorlessenaar, maar ook al lopende door de ruimte: door de processiegezangen zodoende vanuit verschillende plekken in de ruimte te zingen wordt de concertruimte akoestisch en visueel bespeeld. Trigon is de naam van een bewegingsteken, ook wel neum genoemd in de Gregoriaanse muziek, in de tijd van de vroegmiddeleeuwse muziek vóór de notenbalknotatie. Het teken geeft de melodiegang bij een gezongen lettergreep aan. Inherent aan vroege muziek is de beweging die de muziek haar bezieling geeft. Deze beweging beoogt het ensemble Trigon in haar interpretatie te verlevendigen en over te brengen op de luisteraars.

1998 - 1999

In 1998 richt zangeres Margot Kalse het ensemble Trigon op: naar aanleiding van haar zangexamen aan de opleiding Early Vocal Music aan het Fontys conservatorium te Tilburg vormt Kalse een ensemble dat gespecialiseerd is in de uitvoering van middeleeuwse muziek. De leden van Trigon krijgen hun opleiding aan de conservatoria van Brabant en Den Haag, onder meer bij docente Rebecca Stewart, artistiek leider van Cappella Pratensis. Sinds het winnen van de International Young Artist's Presentation te Antwerpen in 1998 wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd door onder andere het Festival van Vlaanderen, Antwerpen, Tongeren en Brugge en door het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht. Daarnaast vinden er optredens plaats in de Early Music Series van de Warwick Arts Society, de Netwerk-serie van de STOOM (NL), de Dag van de Oude Muziek te Alden Biezen in België en het Festival voor oude muziek van Brezice in Slovenië.

Cappella Pratensis Festival Oude Muziek Utrecht Rebecca Stewart

2000 - 2014

bron: website Margot Kalse In 2000 verschijnt de eerste CD van Trigon, 'Music for Candlemas', met Gregoriaans en vroege polyfonie uit de École de Notre Dame. Volgens het Belgische blad 'De Standaard': een gedurfde interpretatie van de 13de eeuwse vocale muziek uit de Notre Dame van Parijs. De Gregoriaanse gezangen alsook de meerstemmige polyfone gezangen uit het boek Magnus Liber Organi stralen door de devote vertolking een bijzondere rust uit.

Discografie Trigon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Trigon

Audio/Video Trigon

Video Trigon

Regnum mundi
Regnum mundi
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Regnum mundi

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer