Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VANDALE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1979 - heden

Genre

hardrock, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Vandale

Vandale is een Nederlandstalige hardrockgroep uit Sittard.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert van Klaveren   zang
Ed Bopp   gitaar
Eddie Claessens   drums
Maarten Cima   gitaar
Anton Masius   basgitaar

Overige muzikanten

Patrick Rademaker   basgitaar
Leon Biessen   drums
Luc Garé   drums
Tekkie   gitaar
Ernst van de Kerkhof   gitaar, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Erwin Musper
1980   Noodweer
1981   Erwin Musper
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Vandale

Vandale is een Nederlandstalige hardrockgroep uit Sittard.

1979

In Sittard wordt de hardrockformatie Pharao opgericht, de voorloper van Vandale.

1980

De naam verandert in Vandale. De groep wordt ontdekt en vervolgens gevormd door Lou Beerens. Deze popfotograaf en journalist voorziet de muzikanten Ed Bopp (gitaar), Tekkie (gitaar), Bert van Klaveren (zang, bas) en Luc Garé (drums) van het juiste image en de juiste teksten. In het voetspoor van de dan opkomende Nederlandstalige golfstroming is de groep duidelijk een buitenbeentje, maar met de door Alfred Lagarde geproduceerde single Wij Zijn Vandale komt de groep toch aan de bak. De band wint samen met onder meer Noodweer de door BUMA georganiseerde wedstrijd Entree ('nieuw talent stelt zich voor') en verdient daarmee een tournee langs tien grote theaterzalen in Nederland.

Alfred Lagarde Noodweer

1981

Bassist Patrick Rademaker wordt aangetrokken, zodat Van Klaveren zich meer op de zang kan gaan concentreren.De eerste elpee Schandale geeft op glasheldere wijze inzicht in de problematiek van de al dan niet werkende jongeren, zonder te vervallen in Sociale Academie-taal. Van deze elpee wordt ook een Duitstalige versie opgenomen.

1982

Drummer Leon Biessen vervangt Luc Garé. Door zijn toedoen is het tweede album Stale Verhale beduidend heavier van aard. In tegenstelling tot wat Lou Beerens voor ogen heeft gehad, slaat Vandale bij het grote publiek niet aan. De singles Weet Ik Veel/Rad(t) en Geitenwollensokkenrockers/Komplete Kicken behalen dan ook de hitparade niet. De groep speelt op Parkpop in Den Haag.

1983

Aangezien de nieuwe koers niet het beoogde succes teweeg brengt, wordt Biessen vervangen door drummer Eddie Rokx. Deze zorgt voor een swingender, wat algemener ritmische aanpak. De uitkomst hiervan zou te horen moeten zijn op het derde album, Fatale Ideale, maar door het faillissement van platenmaatschappij Inelco zal de plaat de winkels nooit bereiken.

1984

Als de aan Willem van Oranje opgedragen single Wij Willen Willem flopt, zegt de nieuwe platenmaatschappij WEA haar vertrouwen in de band op, waardoor Vandale uiteenvalt. Rokx duikt later op in de door Van Klaveren gemanagede happy metal-formatie Zinatra. Met gitarist Tekkie zit Rokx in de begeleidingsband van René Shuman, met wie het duo op tour gaat en plaatopnames maakt.

Zinatra

2004

Twintig jaar na het einde van Vandale verschijnen bij Rock Inc. de albums Schandale en Stale Verhale op cd aangevuld met nooit eerder verschenen tracks.

2008 - 2009

Vandale laat weer van zich horen. In november 2008 neemt de groep in Roermond een videoclip op voor de single Geef Me Hoop. Het nummer is ook te vinden op het minialbum BAM! dat in het voorjaar van 2009 verschijnt. De bezetting van de band in deze periode bestaat uit zanger Bert van Klaveren, gitarist Ed Bopp, bassist Patrick Rademaker, toetsenist/gitarist Ernst van de Kerkhof (Alan Case) en drummer Leon Biessen.

Alan Case

2014 - 2015

Vandale werkt in een nieuwe bezetting aan een album wat in 2015 zal verschijnen. Maarten Cima (gitaar), Anton Masius (bas), Eddie Claessens (drums) vullen vaste bandleden Bert van Klaveren en Eddy Bop aan.

2017

De laatste jaren heeft Vandale een stabiele line-up met, naast oprichters Eddy en Bert, Anton Masius op bas, Eddie Claessens op drums en Freek Bos op gitaar. De 3e plaat wordt opgenomen in de studio van Eddy Bopp (Cloud9). Op 17 november 2017 komt de lp/cd KanNieBale uit met daarop de twee singles Pa en Perfecte Dag.

Discografie Vandale

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vandale

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer