Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VENUS FLYTRAP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Venus Flytrap

Periode

1996 - 2010

Genre

alternative

Online

Officiële website

Venus Flytrap

Venus Flytrap is een avontuurlijke Haagse rockgroep die in de studio veel experimenteert zonder daarbij het liedje uit het oog te verliezen.
Volledige biografie...

Bezetting

Thomas Van Buuren   basgitaar
Bob Koning   drums
Marc Mosmans   gitaar, zang
Bart Schotman   gitaar, zang
Peter van Kemenade   sampler, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Gijsbert Diteweg   gitaar

Genoemd in de biografie van

2002   King Me
2003   Corno Zwetsloot
2011   Suburbs

Biografie Venus Flytrap

Venus Flytrap is een avontuurlijke Haagse rockgroep die in de studio veel experimenteert zonder daarbij het liedje uit het oog te verliezen.

1996 - 1998

Venus Flytrap Voordat het nummer op single staat wordt de video van The Gift 'clip van de week' bij de muziekzender TMF. Venus Flytrap weet niet direct te profiteren van deze aandacht, mede vanwege de hernia van drummer Bob Koning. Na zijn herstel en de komst van gitarist Gijsbert Diteweg (ex-No Joke) werkt de band aan een eigen geluid dat afwijkt van de eerdere invloeden uit grunge en Britpop. Het rockinstrumentarium wordt aangevuld met geluiden uit een sampler.

1999

Het nummer Radical Dream levert de groep veel optredens op en aandacht op Radio 3. De eigen beheerplaat wordt door Music Maker uitgeroepen tot een van de beste 12 demo's van het jaar.

2000 - 2001

Dertien weekeinden achter elkaar werkt Venus Flytrap in studio Next To Jaap te Voorhout aan het eerste album This Is Your Exit Plan. Samen met producer Corno Zwetsloot experimenteert de band met de mogelijkheden die de studio biedt. Een van de nummers wordt zelfs opgenomen in het naast de studio gelegen weiland. De muziek is meer ingetogen dan de liveoptredens. De cd verschijnt bij het Haagse label Fount Records. De nummers Disappearance Of A Normal Man en Man In A Jar komen ook uit op single.

Corno Zwetsloot

2002

Venus Flytrap is niet helemaal tevreden over de samenwerking met Fount Records. Tijdens hun zoektocht naar een geschikter label komt de band in contact met My First Sonny Weissmuller Recordings. Gitarist Gijsbert Diteweg speelt een tijd live mee met de band King Me.

King Me

2003

Het tweede album Hoovering verschijnt eind mei. Waar op het eerste album zanger/gitarist Marc Mosmans verantwoordelijk is voor bijna alle composities, is bijna de helft van de nummers op Hoovering geschreven door gitarist Gijsbert Diteweg. Net als het debuutalbum is de plaat opgenomen en geproduceerd door Corno Zwetsloot. Waar het eerste album vooral gestoeld is op effecten, staat op Hoovering het liedje centraal. Muziekblad Oor spreekt van een 'opvallend sterk tweede album (…) Venus Flytrap speelt met dynamiek en rariteiten; dat is leuk, fris, origineel.' Venus Flytrap is een van de eerste bands die in september speelt in het vernieuwde Paard te Den Haag. Bij dit speciale optreden wordt de band aangevuld met toetsenist Jeroen Keereweer en trompettist Pascal Janssen. Samen met verwante bands van My First Sonny Weissmuller organiseert Venus Flytrap labelavonden waarmee in het seizoen 2003-2004 wordt getourd door het clubcircuit. Daarnaast verzorgt de band in het najaar ondermeer voorprogramma's bij The Sleepy Jackson uit Australië en The Long Winters uit de VS.

2004

Venus Flytrap Op uitnodiging van South By South West (SXSW) speelt Venus Flytrap in maart tijdens het festival SXSW in Austin, Texas. De band werkt met nieuwe gitarist Bart Schotman aan een derde album. Alle muziek wordt door Schotman gecomponeerd. In september maakt de band onderdeel uit van het door Nederland reizende popfestival de Popronde.

2005 - 2006

In mei 2005 onderneemt de band The North East USA May Tour, een tournee langs de noordoostkust van de Verenigde Staten, langs steden als Washington DC en Philadelphia, met als afsluiting een viertal optredens in New York. In 2006 voegt toetsenist Peter 'Pike' van Kemenade zich bij de band.

2007

Het derde album Come With Us is wederom een productie van Corno Zwetsloot. De plaat verschijnt in september bij My First Sonny Weissmuller Recordings en bevat bedragen van o.a. de Residentie Brassband.

2008

Onder de optredens in 2008 zijn enkele voorprogramma's: Dead Meadow (uit Los Angeles) in Utrecht (12 maart), twee shows met The Boss Martians uit Seattle, The Kills in de Melkweg (22 maart) en het Britse Wire in Zwolle (mei). In de zomer krijgt het album Come With Us ook een Amerikaanse release.

2009

In maart vertrekt Venus Flytrap voor een korte tournee naar Canada, onder meer voor een optreden tijdens de Canadian Music Week 2009 in Toronto. Terug in Nederland werkt de band in de luwte aan nieuw materiaal en houden de bandleden zich bezig met andere projecten. Venus Flytrap gaat in november met producer Henk Koorn (Hallo Venray) de Haagse Sahara Sound Studio in voor nieuwe opnamen. De band richt zich tijdens de sessies meer op elektronische muziek met een belangrijke rol voor toetsenist Pike.

Hallo Venray

2010

Venus Flytrap wordt voor de tweede keer door de festivalorganisatie uitgenodigd voor een showcase tijdens South By Southwest in Austin, Texas. Eind april, een maand na South By Southwest, stopt de band ermee, volgens het persbericht 'zonder ruzie, verwijten of (muzikale) meningsverschillen', maar omdat niet iedereen in de band even gemotiveerd is. Gitarist Bart Schotman gaat verder met de band Lucid.

2011

Drummer Bob Koning begint samen met zanger Johan ter Schegget (exSuburbs) de punkcoverband The Stiff die verder bestaat uit gitarist Sander Verheijen en bassist Robert Mels.

Suburbs The Stiff

Discografie Venus Flytrap

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Venus Flytrap

Audio/Video Venus Flytrap

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer